JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helseministeren vil kutte i støtten til tannregulering

Fagforbundet Ung mener Høie går i feil retning: – Tannhelse må fullfinansieres

– Bent Høie går i feil retning, sier leder Mats Monsen i Fagforbundet Ung. Også Tennlegeforeningen er sterkt kritisk til helseministerens kuttplanerplaner.
FEIL RETNING: – I stedet for å kutte i trygdesystemet burde helseministeren sørge for å få tannhelse fullfinansiert av staten, mener Mats Monsen.

FEIL RETNING: – I stedet for å kutte i trygdesystemet burde helseministeren sørge for å få tannhelse fullfinansiert av staten, mener Mats Monsen.

Fagforbundet Ung (pressefoto)

knut.nygaard@fagbladet.no

Helseminister Bent Høie (H) mener foreldre vil spare penger på at staten kutter 100 millioner i offentlig støtte til tannregulering. Et merkelig argument, mener venstresida.

Leder Mats Monsen i Fagforbundet Ung er en av dem som reagerer på forslaget fra helseministeren:

– I stedet for å kutte i trygdesystemet burde helseministeren sørge for å få tannhelse fullfinansiert av staten, mener Mats Monsen.

Regjeringa vil fjerne offentleg støtte til tannregulering

– Feil retning

Han har tannhelse som en av sine fanesaker, og reagerer sterkt på nyheten om at regjeringen nå vil kutte i støtten til tannregulering.

– Dette er feil retning. Hvis vi i stedet hadde fått all tannhelse inn under trygdesystemet, hadde vi unngått tannortopeder med fokus på profitt – som bruker trygdesystemet for å tjene mer penger.

Avklares før statsbudsjettet

Helseministeren sier at han vil ta den endelige avgjørelsen i saken før statsbudsjettet blir lagt fram 8. oktober. Det er snakk om å kutte støtten til den såkalte gruppe c.

Dette er de som har «klart behov» for tannregulering, til forskjell fra gruppe b og gruppe a som har «stort behov» og «svært stort behov». Også tannregulering gjøres i hovedsak av privatpraktiserende kjeveortopeder.

• (2014) Patrick må betale en halv årslønn for å få orden på tennene sine

Offentlige tannleger

Monsen vil bort fra dagens ordning der private tannleger står for det meste av tannbehandlingen, og der den enkelte betaler alle kostnader selv.

– Om tannhelse hadde vært en del av velferdsstaten kunne vi unngått unaturlig høye priser. Da ville de som trenger det få behandling og staten ville vite akkurat hva de betaler for.

– I dag får tannlegene styre markedet fritt – da er det bedre med offentlige tannleger som er opptatt av god tannhelse, sier Monsen, som fortsatt har et håp om at regjeringen skal «fylle det siste hullet i velferdsstaten», som han liker å si.

Vil ha tannhelse inn i egenandelsordningen: – Du kan se på tanngarden om noen er fattig eller ikke

Får refusjon

Personene i gruppe c får 40 prosent av utgiftene til tannregulering dekket og 60 prosent med søskenmoderasjon.

Ifølge helseministeren var det omtrent 10.000 personer som fikk denne støtten i fjor, på omtrent 100 millioner kroner til sammen.

– Regjeringen har brukt 920 millioner i skattekutt til de 1.600 rikeste. Hadde det ikke vært bedre å bruke dette til gode for alle i samfunnet? spør Mats Monsen.

– Uten faglig grunnlag

– Helseministeren konkluderer om stønad til tannregulering uten faglig grunnlag, sier Camilla Hansen Steinum, president i Tannlegeforeningen i en artikkel på foreningens egne hjemmesider.

– Høie støtter seg på en rapport som har klare faglige svakheter, og som ikke er anerkjent av fagmiljøet. Det er direkte oppsiktsvekkende at han går ut på denne måten når vi vet at Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Helsedirektoratet og fagmiljøene om flere faglige råd før det tas en avgjørelse, sier Steinum.

Tannhelse står på debattprogrammet under Arendalsuka neste uke. Det blir en debatt tirsdag og en torsdag.

– Dessverre kommer ikke Bent Høie dit. Det er synd, sier Mats Monsen.

Annonse
Annonse