JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DEBATT: Politisk debatt om arbeidslivskriminalitet på Lillehammer, fra venstre Morten Bakke (H), Boye Ullmann, Rørleggernes Fagforening og Hadia Tajik (Ap).

DEBATT: Politisk debatt om arbeidslivskriminalitet på Lillehammer, fra venstre Morten Bakke (H), Boye Ullmann, Rørleggernes Fagforening og Hadia Tajik (Ap).

Knut Viggen

Arbeidslivskriminalitet

Fagforeningsveteran: – Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?

Det er ingen risiko forbundet med å drive med sosial dumping i bemanningsbransjen, mener Boye Ullmann.


05.02.2018
08:01
21.08.2023 17:14

helge@lomedia.no

Uttalelsen kom da Litteraturhuset og LO i Lillehammer arrangerte debattmøte om arbeidslivskriminalitet. Først i form av et bokbad med Einar Haakaas og Torgny Hasås, begge forfattere og journalister med ferske bøker på samvittigheten.

Haakaas er aktuell med boka «Svartmaling - Kriminelle bygger Norge», som avdekker hvordan albanske kriminelle nettverk har overtatt store deler av norsk malerbransje og hvordan kriminelle har tjent svarte penger på byggeprosjekter finansiert med norske skattepenger.

SVARTMALING: Einar Haakaas, forfatter av boken "Svartmaling - Kriminelle bygger Norge.

SVARTMALING: Einar Haakaas, forfatter av boken "Svartmaling - Kriminelle bygger Norge.

Knut Viggen

Hasås har gitt ut boka «Det mørke arbeidslivet - menneskehandel, arbeidsmiljø og kriminalitet».

Begge to mener denne utviklingen har kommet så langt at Norge er blitt avhengig av den svarte økonomien for å få budsjettene til å gå opp.

Arbeidstilsynet er maktesløse mot ulovlig innleie, overlater til innleide polakker å rydde opp

Hardkokt kriminalitet

De to ga forsamlingen en sjokkartet historiefortelling om torpedovirksomhet, trusler, avhoppere som blir banket opp og må leve under falsk identitet, menneskehandel, slavelignende forhold og mafiavirksomhet. Og en byggebransje med stadig større useriøsitet.

Feltarbeider og organisasjonsarbeider Boye Ullmann var tilbake på barndomstraktene og ga et raskt historisk bilde av utviklingen.

– På 80-tallet, selv under Willoch, var det et arbeidsmarkedsutvalg hvor arbeidsgiver hadde bevisbyrden i forhold til hvis det skulle leies inn arbeidskraft. De måtte bevise at de betalte skatt, moms og arbeidsgiveravgift. Det var nulltoleranse mot sosial dumping. I 2000 kom den største endringen, med frislipp i forbindelse med østutvidelsen i 2004. Dette er en ønsket politikk med en beinhard lønnskonkurranse hvor du skal ha et indre marked med enormt store forskjeller både i forhold til sysselsetting, lønn og levestandard. Da får du en dynamikk, sa Boye Ullmann under den etterfølgende paneldebatten på Litteraturhuset i Lillehammer.

– Problemet med innleie og bemanningsbyråer blir bare større og større, poengterer han.

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

Nytt arbeidsliv

Det er gjort tre undersøkelser i Oslo i regi av Fellesforbundet og Elektromontørenes Forening de siste årene.

I 2011 var de seks største bemanningsbyråene større enn de seks største entreprenørene.

I 2015 var de seks største byråene seks ganger så store som de seks største entreprenørene.

På 59 byggeplasser var det 73 bemanningsbyråer.

– Dette bare øker, uke for uke. Bare popper fram. I Norge er løsarbeidersamfunnet organisert gjennom bemanningsbransjen. I Nederland, og ikke minst Danmark, er det enkeltmannsforetak og i Storbritannia falske enkeltmannsforetak. Selvstendige, men med sjefer over seg. Det blir organisert innenfor det indre markedet. 85 prosent av lovbruddene er ulovlig innleie. Det er 90 prosent sjanse for ikke å bli tatt, og da er det de grove kriminelle jeg snakker om. Det er ingen risiko å drive med sosial dumping. Det verste som kan skje er at du blir hengt ut i media, forklarte Ullmann.

ENGASJERT: Feltarbeider og organisasjonsarbeider Boye Ullmann.

ENGASJERT: Feltarbeider og organisasjonsarbeider Boye Ullmann.

Knut Viggen

Han deltok i et panel med statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Morten Bakke (H) og Ap-nestleder Hadia Tajik.

– Hvis jeg skulle velge mellom de to her, som begge er for det indre marked, ville jeg valgt hun, sa Ullmann og pekte på Hadia Tajik.

– Hun har i det minste flere plasterlapper og vil stoppe blødningene. Hos den andre ved siden av er det full blødning. Det er virkelige sant, sa han, til applaus i salen.

Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene

Enkeltmannsforetak

Hadia Tajik tok fatt i problemene økningen av enkeltmannsforetak medfører.

– Dette er en utvikling i Europa og innenfor enkelte bransjer i Norge. I Nederland ønsker politikerne flere gründere og gjorde det enkelt å opprette enkeltmannsforetak. Dermed skulle det bli mer verdiskapning, fordi det er bra for landet. I stedet var det folk som tidligere hadde faste ansettelser som ble bedt av sine arbeidsgivere om å opprette enkeltmannsforetak. Man endte opp med en rekke eksempler på falske enkeltmannsforetak. Det ser vi også i Norge. Det er en reell politisk utfordring som vi ønsker å rette mot den politiske ledelsen i regjeringen. Vi ønsker at definisjonen av arbeidstaker og arbeidsgiver skal bli tydeligere i arbeidsmiljøloven, sier Hadia Tajik.

Hun røpet også at hun er innstilt på å vurdere en revisjonsplikt for små aksjeselskap, hvis det kan gi resultater, som en direkte utfordring fra Torgny Hasås.

– Det er alt for lett å starte firmaer i Norge. Det må innføres revisjonsplikt for aksjeselskap. Dessuten bør det inføres et gebyr for å opprette enkeltpersonforetak. For eksempel vil 5000 kroner være en liten terskel og komme over, sier Hasås.

Arild Grande (Ap) mener det er hårreisende at Arbeidstilsynet ikke kan stoppe ulovlig innleie

"Lovlig" sosial dumping

Tajik peker også på mange former for «lovlig» sosial dumping.

– Som når du som innleid møter på et landsmøte i en fagforening og kommer tilbake og får beskjed om at du ikke er ønsket på arbeidsplassen lenger. Det er ikke ulovlig at noen ikke har bruk for en slom er innleid. Men det er noen sammenhenger her, noen mønstre. Det er det sosial dumping handler om, å utnytte folk, sa Tajik.

Hadia Tajik, nestleder i Ap.

Hadia Tajik, nestleder i Ap.

Knut Viggen

– Når det skjer store endringer i arbeidslivet må det forankres i partssamarbeidet, som bidrar til et organisert arbeidsliv. Det har skjedd store endringer mot arbeidstakernes ønske og mot ganske mange på arbeidsgiversiden også. Førstelinjeforsvaret må være å styrke det organiserte arbeidslivet og gjennom faste ansettelser, mener Ap-nestlederen.

Ap er også innstilt på å innføre et midlertidig forbud mot innleie innenfor de mest utsatte områdene.

Torgny Hasås mener det ligger mange gode forslag inne på Stortinget som kan snu trenden. I tillegg til revisjonsplikten mener han kollektiv søksmålsrett må innføres igjen.

– Også kan det ikke være slik at noen må gidde å gjøre noe for at saker skal kunne etterforskes av politiet, mente Hasås.

Torgny Hasås, forfatter av boka "Det mørke arbeidlsivet  - menneskehandel, arbeidsmiljø og kriminalitet".

Torgny Hasås, forfatter av boka "Det mørke arbeidlsivet - menneskehandel, arbeidsmiljø og kriminalitet".

Knut Viggen

Gjorde inntrykk

– Det er ingen tvil om at det finnes alvorlig kriminalitet der ute som vi må bruke alle midler på å bekjempe, sier statssekretær Morten Bakke til frifagbevegelse.no.

– At sårbare mennesker blir utnyttet på det groveste av kyniske bakmenn er totalt uakseptabelt. Derfor har vi forsterket innsatsen mot arbeidslivskriminalitet på en rekke områder, legger han til.

Forfatter og journalist, Erling Haakaas er skeptisk til Arbeidstilsynet og har til og med forslått hele tilsynet nedlagt, eller underlagt et eget tilsyn. A-krimsentrene fikk også gjennomgå på møtet. De «tar» ingen og kan ikke en gang kommunisere med hverandre.

– For å gi et lite bilde av situasjonen kan du tenke deg tre printere stå ved siden av hverandre som brukes av tre forskjellige instanser, sa Torgny Hasås.

Statssekretær Morten Bakke (H).

Statssekretær Morten Bakke (H).

Knut Viggen

Statssekretæren er av en annen oppfatning.

– Det er ikke den tilbakemeldingen som vi vi får. Det kan du lese gjennom årsrapporten fra i fjor, og det kommer en ny ganske snart. Det har vært en dobling av alle kontroller fra året før, og etatene i A-krimsentrene blir enda mer koordinerte og slagkraftige, svarer Bakke.

– Nå skal vi sørge for at A-krimsentrene får enda bedre verktøy. Det kommer snart nye løyver som gjør at de kan dele informasjon mellom seg. Det blir en revisjon av sanksjonsmulighetene. Målet er at de raskt skal kunne ta de useriøse aktørene, legger han til.

– Det har gått en tydelig melding fra statsministeren til alle politimesterne at arbeidskriminalitet skal prioriteres. Det skal bli fulgt opp.

Regjeringen har forslag ute på høring og skal se på muligheten til å begrense innleie. Forbud vil ikke være veien å gå, ifølge statssekretæren.

Dette er lønna i over 300 yrker

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

05.02.2018
08:01
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker