JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheimskonferansen

Fellesforbundets leder mener regjeringen er for passiv i miljøpolitikken

Jørn Eggum i Fellesforbundet synes regjeringa er korttenkt og dum når den ikke satser mer på CO2-rensing. – CO2-rensing er en forutsetning for å nå klimamålene, mener lederen i Fellesforbundet.
Fellesforbundet leder på vei til talerstolen på Trondheimskonferansen.

Fellesforbundet leder på vei til talerstolen på Trondheimskonferansen.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum begynte innlegget sitt på Trondheimskonferansen med å rette en stor takk til de som hadde satt industripolitikk på programmet.

Progressiv nasjonal industripolitikk

Han startet med å gå gjennom det han mener er en progressiv nasjonal industripolitikk:

• Det betyr at staten samarbeider med den private kapitalen for å utvikle industri basert på ressursene i Norge.

• Det innebærer at fellesskapet tok ansvar for å bygge ut landets infrastruktur.

• Det har betydd at det har eksistert et offentlig virkemiddelapparat blant annet for tilgang på kapital og ordninger med eksportkreditt.

• Frontfagsmodellen er en del av dette. De bransjene som står i det sterkeste konkurranseforholdet til bedrifter i andre land, skal legge listen for lønnsutvikling.

• At vi steg for steg har styrket de ansattes posisjon i bedriftene.

Eggum: – I år skal du få bedre råd

Klassesamarbeid og korporativisme

Dette har skjedd ved hjelp av partene i arbeidslivet, først og fremst LO og NHO.

– Vi snakker med andre ord om den norske modellen. Kall det blandingsøkonomi, kall det klassesamarbeid eller korporatisme; ja kall det gjerne for sosialdemokrati. Gjennom fellesskap, men også strid, har vi bygd Norge, slo Eggum fast.

Han pekte på at mesteparten av det Norge produserer går til eksport. Vi produserer varer av høy kvalitet som vi selger til utlandet. Til gjengjeld kjøper vi varer som andre land produserer mer effektivt. Velstandsutviklingen i Norge de siste ett hundre årene er bygd på dette varebytte.

– En konkurransedyktig industri gir grunnlag for å kunne bygge ut en god offentlig sektor. Et godt offentlig velferdssystem er samtidig avgjørende for å videreutvikle en god industri. Det henger sammen. Men verdiene må først skapes før de kan deles. Etter min mening mangler denne forståelsen hos mange, sa Eggum, uten at han definerte nærmere hvem det var som manglet denne forståelsen.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

CO2-fangst

Før Eggum fikk ordet hadde forsker Erik Lindeberg gått gjennom mulighetene for å industrialisere CO2-fangst og lagring. Han mente at det var det gode muligheter for.

Denne tråden tok også Fellesforbundets leder opp.

– Å lykkes med rensing og lagring av CO2 er avgjørende viktig for at verden skal nå klimamålene i Paris-avtalen og i tillegg er det dobbeltviktig for Norge som en stor olje- og gassprodusent. Det gir oss et spesielt stort ansvar, sa Eggum.

Regjeringsplattformen

Men han er ikke fornøyd med dagens regjering som sier de er for CO2-rensing og lagring og som har kuttet kraftig i midlene for å gjennomføre det. Han viste til regjeringsplattformen hvor de tar masse forbehold.

– Dette er svært uheldig og utrolig korttenkt og dumt! Det har skapt stor usikkerhet og gjør at arbeidet med å realisere viktige industriprosjekt og få på plass en helhetlig verdikjede for CO2 bokstavelig risikerer å havne i det blå, slo Fellesforbundets leder fast.

Les mer fra Trondheimskonferansen:

Næringsmiddelindustrien fikk avgiftssjokk i desember

LO-lederen i Trondheim forlangte at hele salen skulle kle seg i rødt på Trondheimskonferansen

170 av deltakerne på Trondheimskonferansen brukte fredagen til å diskutere norsk arbeidslivs tyngste problemstillinger

Trondheimskonferansen flytter fra Folkets hus etter 30 år

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse