JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Læreplass:

Flere yrkesfagelever får garanti om læreplass

Elever som møter opp og gjør det bra i faget sitt, fristes nå med læreplassgaranti.
GARANTERER LÆREPLASS:(Fv.) Tom andersen, Frode Andersen, Victoria Linckert-Nielsen, Charles Galaasen, Åshild Egeland, May-Britt Christensen, Quivin Nilsen og John Arve Eide.

GARANTERER LÆREPLASS:(Fv.) Tom andersen, Frode Andersen, Victoria Linckert-Nielsen, Charles Galaasen, Åshild Egeland, May-Britt Christensen, Quivin Nilsen og John Arve Eide.

Bjørn A. Grimstad

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

Mangel på læreplasser har vært en kjent problemstilling i mange år.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at andelen som får læreplasser øker, men det er fortsatt slik at det ikke i noen kommuner er mer enn 80 prosent av elevene som får læreplass. Det er også store forskjeller mellom fylkene.

Samtidig har de yrkesfaglige linjene vært belastet med mye fravær og høy strykprosent.

I Akershus håper nå daglig leder for Opplæringskontoret, May-Britt Christensen, at denne trenden vil snu når de nylig signerte en avtale som garanterer elevene læreplass.

Avtalen ble undertegnet i forbindelse med Yrkes-NM og skal sikre elever ved Service og samferdsel i Akershus lærlingplass.

Ann-Kristin hadde 5,6 i karaktersnitt: – Jeg ble kalt dum da jeg sa jeg ville velge yrkesfag

Ikke først ut

Oslo fylkeskommune har allerede laget læreplassgarantier for flere fag. Avtalen for Service og samferdsel ble signert i mai i fjor, og skal fornyes årlig. Ifølge informasjonmedarbeider i avdeling for fagopplæring i Oslo, Lars Lindland, fungerer avtalen slik den skal.

– Det ser ut som at alle som oppfyller kravene om oppmøte og bestått skolegang får læreplass, og at lærere og bedrifter strekker seg langt for å finne en løsning for alle, sier han.

Formålet er å øke søkningen til faget, å lette overgangen fra skole til læreplass, og å synliggjøre at det finnes lærepasser for alle, også å vise det for foreldrene.

Dominoeffekt

I Akershus er avtalen opprettet mellom opplæringskontoret og ulike bedrifter i fylket.

Kravene til elevene er at de må ha bestått de to årene på videregående og overholdt fraværsgrensen.

Tanken bak det hele er å motivere elevene til å møte opp og gjøre det bra når de vet at de er sikret læreplass.

– Vi som har signert avtalen, skal passe på at elevene blir fulgt opp på en sånn måte at de får lyst til å gjøre det bra. Vi håper på en dominoeffekt som kan gjøre at vi kan love bedriftene gode lærlinger, sier May-Britt Christensen.

Hun påpeker at det i årene fremover vil være større behov for faglært arbeidskraft. Lov om offentlige anskaffelser og Forskrift om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter vil bidra til økt behov for både lærlinger og fagarbeidere.

– Bransjen skriker etter folk

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har uttalt at partene i arbeidslivet vil bruke yrkesfagåret 2018 til å «vise frem mulighetene som ligger i å velge yrkesfag. Nå håper jeg flere bedrifter melder seg på og tar inn lærlinger». Det tyder på at han er blitt hørt.

Charles Galaasen, daglig leder for opplæringskontoret for Service og samferdsel i Akershus, sier det er bra at det nå lages en formell avtale. Aller mest ønsker han seg et landslinjetilbud blant annet for yrkessjåførfaget.

– Bransjen skriker etter folk, sier han.

Også Frode Andersen fra opplæringskontet for salgs- og matbransjen forteller at det er mangel på lærlinger i salgsfaget hvert år. Han trekker fram Coop som gjerne vil ha flere. Han påpeker at det også er viktig at foreldrene vet at det finnes læreplasser.

Øker satsingen

Regjeringen har hatt som mål å styrke satsingen på yrkesfag ved å fornye yrkesfagutdanningen. Fra 2020 vil blant annet Service og samferdels-linja deles i to nye linjer; IKT og medieproduksjon og Salg, service og reiseliv.

Slik blir yrkesfagene fra 2020: – Dette er mye bedre enn å sitte på skolebenken

– Den nye yrkesfagutdanningen vil gi elevene kompetansen bedriftene og arbeidslivet trenger. Det vil styrke elevenes muligheter til å få læreplasser, og de med fagbrev vil lettere få jobb enn ufaglærte, uttaler kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner på regjeringens nettsider.

Regjeringen vil også fase ut lærefag som nesten ikke har hatt lærlinger de senere årene: storurmakerfaget, industrisømfaget, idrettsanleggsfaget, støperifaget, garverifaget, industriell skotøyproduksjon og pianostemmerfaget.

Samfunnsansvar

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner mener bedriftene må ta sitt samfunnsansvar og åpne for flere lærlinger.

– Selv om mange bedrifter vil ansette folk med fagkompetanse, er det for mange bedrifter som ikke tar inn egne lærlinger. Det må det bli en endring på. Hvis ikke flere tar ansvar, vil det ikke være faglært arbeidskraft å rekruttere fra, sa kunnskapsminister Jan Tore Sanner til FriFagbevelse.

Satsing på yrkesfag

I statsbudsjettet 2019 er det satt av 30 millioner kroner mer til satsingen på yrkesfag. Nesten 100 millioner kroner er satt av til lærlinger, omstilling, kompetanseheving og forskning.

I 2017 ble det satt ny rekord i antall læreplasser, med en økning på 15 prosent siden 2013. Også andelen yrkesfagelever som fikk læreplass, satte ny rekord med 72 prosent på landsbasis.

Kilde: regjeringen.no

Annonse

Flere saker

Annonse

Satsing på yrkesfag

I statsbudsjettet 2019 er det satt av 30 millioner kroner mer til satsingen på yrkesfag. Nesten 100 millioner kroner er satt av til lærlinger, omstilling, kompetanseheving og forskning.

I 2017 ble det satt ny rekord i antall læreplasser, med en økning på 15 prosent siden 2013. Også andelen yrkesfagelever som fikk læreplass, satte ny rekord med 72 prosent på landsbasis.

Kilde: regjeringen.no