JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sian O'Hara

Fram til 50-tallet var de fleste norske hus laftet. Fortsatt tviholder noen på det tusen år gamle håndverket

I Setesdal er lafteverk fremdeles en etterspurt vare, men det lokale museet og fylkeskommunen må trø til for å bevare den mest utbredte byggteknikken i Norge gjennom tusen år.
2018061607100020180615180706

magasinet@lomedia.no

RYSSTAD/SETESDAL: Øksene svinger i laftehallen på Setesdalsmuseet på Rysstad, og det er best å passe seg for de nyslipte bladene som får svære tjafs av tre til å lave av laftestokkene. Alt gjøres med manuelt utstyr «på gåmålt veis», og selv om en og annen elektrisk sag ligger tilfeldig slengt i hjørnene, får de ligge i ro.

– Det er ganske tungt, og innebærer mye presisjonsarbeid, sier Erick Thomas Allende fra Hornnes lengst nede i dalen.

Han arbeider til daglig som arkitekt, og bruker ikke å sette sammen husene han tegner. Men tre er et favorittmateriale, og han sier at innsikt i praktisk byggteknikk kommer godt med ved tegnebordet.

Jobb etter pensjon

Allendes arbeidskollega for dagen, Øyvind Jacob fra Rysstad, jobber også med annet materiale enn tre til vanlig, siden han er fysioterapeut. Men han er langt fra fremmed med tretilvirking hjemme hos seg selv, og grep kurset som mulighet for å planlegge framtiden sin.

– Dette blir fint å jobbe med når jeg går av med pensjon om ikke lenge, sier han og skyver suhøvelen over laftestokken. Når ny stokk legges på, må kurven passe perfekt inn i medfaret langs hele stokken.

– Det som tar lengst tid, er lafteknutene på endene hvor veggene monteres til hverandre stokk for stokk. Daglig jobb som tømrer eller snekker kommer svært godt med, sier Allende og nikker mot laftekassa i midten av hallen hvor tre erfarne tømrere snart er ferdige.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Vil bo i laftehus

De tre guttene fra Bygland har fått lagt inn den første takåsen i laftehallen. Tak kommer ikke på foreløpig. Først skal laftekassene demonteres igjen, flyttes ut, og mellom hver stokk skal et lag med selvplukket, isolerende mose legges inn før det blir hus av det.

– Jeg er oppvokst i laftehus, og har overtatt gården, så jeg har vært kjent en stund med fordelene laftehus gir, kan man si. Jeg tviler på at jeg kunne bodd i andre typer bygg. Nå har det kommet fram en del dokumentasjon på at det faktisk gir best innemiljø og luftkvalitet også, sier tømrer Gunnar Haugå.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Han og de to byggmakkerne, Lars Gunnar Sangesland og Dagfinn Borgi, er alle fra nabokommunen og trasker rundt i samme genser med logo fra bygdas største tømrerbedrift. Borgi har sluttet og startet for seg selv, mens Sangesland har vandret videre til tekniske høgskolestudier, og Haugå har vandret seg ferdig, sier han, fra agronomtilværelsen og kasserte planer om å bli bonde, til tømreryrket. Men lafting inngikk ikke i tømrerlinja på Setesdal vidaregåande skule, så han grep muligheten til å utvikle byggeskikkrepertoaret i museets laftehall i stedet.

– Jeg er ikke helt sikker på hvor mye laft kan anvendes i tømrerbedrifter som stort sett setter opp moderne hus. Men det blir kanskje mer av det, ettersom folk blir mer bevisste på innemiljø. Uansett er det nyttig å kunne, ikke minst til privat bruk. Restaureringsteknikker følger med på kjøpet her nå, og det har jeg nytte av privat, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEORILEKSJON: Kursdeltakerne samles noen runder hver dag for å gjennomgå teori, og her prøver Runar Ugland seg fram med vateret, mens Lars Gunnar Sangesland, Gunnar Haugå og Erick Allende følger med.

TEORILEKSJON: Kursdeltakerne samles noen runder hver dag for å gjennomgå teori, og her prøver Runar Ugland seg fram med vateret, mens Lars Gunnar Sangesland, Gunnar Haugå og Erick Allende følger med.

Sian O'Hara

Kortreist materialbruk

De tre byglendingenes laftekasse står tilfeldigvis inni en enda større laftekasse som er fra det kjente Rygnestadtunet i Valle. Den vidgjetne bondehærføreren og leiesoldaten Vonde-Åsmund satte opp loftet like etter reformasjonen, og det som er del av Setesdalsmuseets utendørstun i dag, er blant annet kjent for sine enorme laftestokker. Bredden av tre-fire av dem utgjør høyden til en voksen mann, og de stammer fra trær som fikk vokse i fred etter Svartedaudens herjinger og avfolkning som medførte mindre hogst i norske skoger i lange tider etterpå. Men etter nesten 500 år må noen av stokkene erstattes med nytt, friskt og lyst tre, selv om det meste av det mørkebrune, utgamle laftet får være.

– Enda en fordel med laft, konstaterer Anders Dalseg, laftesjef og fagansvarlig for bygningsvern ved Setesdalsmuseet. Han er kursholder og restaurerer både det parkerte Rygnestadloftet og lokale håndverkerferdigheter.

– Laftehus kan i prinsippet tas fra hverandre som lego, men fordrer litt mer innsats og muskelstyrke. De kan flyttes fra ett geografisk punkt til et annet et, og settes sammen igjen. Eller man kan restaurere bit for bit, istedenfor å rive hele huset, ettersom noe av treet blir dårlig, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLØV: Laftekusrsleder Anders Dalseg kvesser øksebladet på slipemaskinen.

SLØV: Laftekusrsleder Anders Dalseg kvesser øksebladet på slipemaskinen.

Sian O'Hara

Tusen år gammel norsk skikk

– Lafteteknikk var den suverent mest vanlige byggeskikken her til lands fra tidlig middelalder til omtrent 1950, da husene ble billigere å bygge, men også av dårligere kvalitet når det kommer til levetid og innemiljø.

Ifølge Dalseg er det en myte at laft er mye dyrere enn moderne bygg som må leve opp til en uendelig lang kravliste i TEK10. Inneklimaet som følger av den nye byggeforskriften, gjør sjelden underverker for lufta man puster innendørs. Astma- og allergiforbundet har vært notorisk kritiske til mange av de nye byggetekniske kravene, fordi de gjør livet uutholdelig, enn si helsefarlig, for mange med luftveislidelser.

– Et laftet hus puster, så ventilasjonsanlegg er alltid overflødig og heller ikke påkrevd. Når det blir kaldt og tørt, avgir laftestokkene varme og fuktighet inn i huset, og omvendt når det er varmt. I tillegg er det veldig stille i laftehus, siden lyden absorberes av det tjukke treet som også virker varmeisolerende. Den type ro er kanskje godet man blir mest avhengig av hvis man bor i laftehus, og bråket i de lytte, moderne husene frister aldri mer siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sian O'Hara

Usynlig laft

Laftehus kan kles utvendig, gjerne utenpå et ekstra lag med isolasjon. Kledning ble vanlig utover 1900-tallet, så selv om det kan finnes opptil én million laftehus i Norge per i dag, er det ikke selvsagt at man får øye på lafteverket når det ser ut som et vanlig hus, og ikke en fjellhytte.

– Klimamessig er laftehus uslåelige. Levetiden er lang og materialet skaffes lokalt. Alle laftestokkene som brukes her i dag er fra setesdalskommunene, og saget opp her på museet like utenfor vinduet, sier han og peker på et mini-sagbruk på andre siden av veien.

Ifølge ham er lokal materialbruk viktig i lafteteknikk, ettersom treverket vokser på en måte som er tilpasset det lokale klimaet. Ved kysten er det foretrukne materialet tre som har grodd i kyststrøk, mens laftehus i fjellbygdene bør bestå av laftestokker som er felt ikke langt unna der huset skal stå.

– Det er mye man kan innvende mot TEK10, men det verste med den er at den ikke passer inn i norsk byggetradisjon som igjen utraderes fordi den ikke tas vare på gjennom bruk og ferdighetsutvikling, sier Dalseg.

{"404536":{"type":"m","url":"/image-3.404536.fbcef5a97f","cap":"TEORILEKSJON: Kursdeltakerne samles noen runder hver dag for å gjennomgå teori, og her prøver Runar Ugland seg fram med vateret, mens Lars Gunnar Sangesland, Gunnar Haugå og Erick Allende følger med.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"404537":{"type":"m","url":"/image-3.404537.028175ba78","cap":"SLØV: Laftekusrsleder Anders Dalseg kvesser øksebladet på slipemaskinen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"404543":{"type":"m","url":"/image-3.404543.7398f30944","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"100","bgc":"#000000","bgo":0.36,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Hva er laft?","closed":false,"place":"Jobb etter pensjon"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Hva er laft?

En type bærekonstruksjon som fra vikingtiden og fram til midten av 1800-tallet var den dominerende måten å bygge trehus på i Norge.

Lafteverket består av tømmerstokker som legges horisontalt og stables oppå hverandre.

Stokkene krysslegges så de ligger i samme nivå i to parallelle vegger, mens stokkene i de to mellomliggende veggene ligger en halv stokkhøyde høyere.

{"404536":{"type":"m","url":"/image-3.404536.fbcef5a97f","cap":"TEORILEKSJON: Kursdeltakerne samles noen runder hver dag for å gjennomgå teori, og her prøver Runar Ugland seg fram med vateret, mens Lars Gunnar Sangesland, Gunnar Haugå og Erick Allende følger med.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"404537":{"type":"m","url":"/image-3.404537.028175ba78","cap":"SLØV: Laftekusrsleder Anders Dalseg kvesser øksebladet på slipemaskinen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"404543":{"type":"m","url":"/image-3.404543.7398f30944","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"100","bgc":"#000000","bgo":0.36,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Hva er laft?","closed":false,"place":"Jobb etter pensjon"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}