JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glenn og Roger ble overført til privat selskap: – Vi har mistet lunsjpausen og mange er bekymret for jobben

Glenn Larsson (53) og Roger Knapper (49) er to av femtito ansatte i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som ble overført til private Tomagruppen 1. mars i år. De er urolige for framtida.
MÅ TENKE PROFITT: – Det er ille at vi hele tiden må tenke profitt, sier Glenn Larsson (53) og Roger Knapper (49)

MÅ TENKE PROFITT: – Det er ille at vi hele tiden må tenke profitt, sier Glenn Larsson (53) og Roger Knapper (49)

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Det er ille at vi må hele tiden må tenke penger, sier Glenn Larsson (53) og Roger Knapper (49), tidligere medlemmer av NTL.

Larsson og Knapper, som nå er medlemmer av Norsk Arbeidsmandsforbund, deltar denne uka som gjester på representantskapsmøte i NTL Studentsamskipnadene på Hamar. Her får de mye støtte fra gamle fagforeningskollegaer.

Før jul kom beskjeden at de to kollegene som i mange år har jobbet sammen Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) skulle outsources og bli overført til en privat arbeidsgiver. De var to av de 52 ansatte ble overført til det nye selskapet 1. mars i år.

Studentsamskipnaden i Oslo vil danne eget driftsselskap med privat aktør

Stor usikkerhet på jobben

Noen kolleger valgte å gå av med AFP før de ble overført, mens Larsson og Knapper valgte å bli i det nye selskapet som skulle forvalte, drifte og vedlikeholde SiOs eiendommer og boliger.

I dag er de 42 ansatte og kontrakten går ut om tre år – så det er fortsatt uro og stor usikkerhet rundt hva fremtiden vil bringe, mener de to servicemedarbeiderne.

De holder en god dialog med leder av NTLs landsforening Synnøve Bakken etter at de mistet en del rettigheter.

Hva er virksomhetsoverdragelse? Og hvorfor kan det være bra for de ansatte?

Mistet lunsjpausen

Noe av det første de merket på sin nye arbeidsplass, var at de ikke lenger hadde betalt lunsjpause. Dessuten fikk de klar beskjed om at de nå skulle tenke profitt på alle aktiviteter i forbindelse med arbeidsoppgaver som de før gjorde som en del av jobben.

– Før kunne vi hjelpe studenter med å rydde og fjerne møbler og sånn, men nå skal alt koste. Regningen sendes til studentene, sier Knapper.

Annett Fuglesang (66) gikk til sak mot staten da hun måtte flytte fra Oslo til Stavanger for å beholde jobben

Går utover studentvelferden

Synnøve Bakken er redd for at studentene ikke er klar over hva dette betyr for studentvelferden og at særlig studentene i bedriftsstyrene ikke legger vekt på hva dette kan bety for studentsamskipnadene som institusjon på sikt.

– Hele vitsen er jo at velferden de tjener penger på, går tilbake til studentene til mer og bedre velferd og ikke til private profittjegere, sier hun.

– Før gikk alt overskudd tilbake til studentene. Nå skal 51 prosent gå tilbake til Tomagruppen, slik at studentene kun får tilbake 49 prosent. Det blir mindre til velferdstjenester, sier hun.

Også Larsson og Knapper synes synd på studentene som nå må ut med mer.

– Vi ansatte har jo lagt merke til startproblemene selskapet har. Det er mye frustrasjon, men overgangen har også ført til et sterkt samhold på jobben, sier Knapper.

Han sier at arbeidsmiljøet er bra, men at han merker at folk er bekymret for jobbene sine.

Knapper sier at det er svært liten grad av sykemeldinger, men at han tror mange velger å gå på jobb selv om de ikke føler seg bra.

– Jeg tror de er redde for å miste jobben, sier han.

Tøffere klima for NTLs fagforeningsarbeid i Studentsamskipnadene

– Ansatte må forberede seg på andre tider

HR-direktør i Tomagruppen, Arnt Morten Skei, skjønner at noen ansatte kan føle seg frustrert i en overgangsfase etter at de gikk fra SiO og inn i det nye selskapet.

Han forstår at Glenn Larsson (53) og Roger Knapper 49) kan føle seg frustrert over at det nå blir andre måter å jobbe på enn tidlige.

– Det er nok mye som har endret seg, men for oss er det viktig å holde en tett dialog med ansattes organisasjoner. Vi er nå i forhandlinger om en særavtale mellom partnere. Vårt mandat er å gjøre kontrakten bærekraftig i forhold til markedet. I motsetning til tidligere, er vårt selskap nå i en konkurransesituasjon. Da er det andre mekanismer og vi er nødt til å drive på en annen måte enn før. Det er riktig at lunsjpausen nå er en innbakt i den 8-timer lange arbeidsdagen, bekrefter han.

Skei er overrasket over at noen mener at sykefraværet er lavt, fordi ansatte føler seg redde for å miste jobben.

– Jeg har tett dialog med de ansattes representanter og jeg har aldri hørt eller sett at ansatte som er syke går på jobben, sier han.

Han håper på en god dialog og at man får til gode bærekraftige løsninger som er bra, både for arbeidsgiver og arbeidstakere i fremtiden.

– For oss er det viktig å lytte til fagbevegelsen sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse