JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyres landsmøte 2019:

Her stemmer arbeidsministeren for å anerkjenne et uorganisert arbeidsliv

Hva bruker Høyres landsmøte mest tid på? Jo, å stemme over om man skal forsvare eller anerkjenne et uroganisert arbeidsliv.
Arbeidsminister Anniken Hauglie på høyres landsmøte på Gardermoen lørdag.

Arbeidsminister Anniken Hauglie på høyres landsmøte på Gardermoen lørdag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Over en tredjedel av Høyres landsmøte stemte for at man skal forsvare retten til et uorganisert arbeidsliv. Men 205 delegater stemte for det noe mildere forslaget, om å anerkjenne et uorganisert arbeidsliv.

– Ikke stor forskjell

Lørdag ble det vedtatt at prinsipp-programmet til Høyre anerkjenner at folk er uorganisert. Sandra Bruflot og Unge Høyre foreslo at dette skulle endres til å forsvare, ikke anerkjenne, og ble overrasket da redaksjonskomiteen faktisk var enig med Unge Høyre.

Dermed måtte det en dissens til for å opprettholde dagens formulering. Først var det en vanlig votering, med lappen opp i været. Det viste dødt løp. Så måtte det gjennomføres to avstemninger til før man hadde resultatet.

Ledertrioen og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) stemte for å anerkjenne.

– Jeg tror egentlig ikke det er store forskjellen. Jeg tror de fleste legger det samme i om det er å forsvare eller anerkjenne. På den ene siden ønsker vi et organisert arbeidsliv. Vi ønsker at flest mulig skal velge å organisere seg. Men så er det noen som av ulike grunner ikke ønsker å gjøre det. Høyres landsmøte ønsker å anerkjenne at det respekteres som et valg også, sier Anniken Hauglie til FriFagbevegelse.

– Det viktigste er at vi er opptatt av et velorganisert arbeidsliv, legger hun til.

– Anerkjenner dere det organiserte arbeidslivet også?

– Vi ønsker høy organisasjonsgrad og et velorganisert arbeidsliv, svarer landets arbeidsminister.

Les også: Høyre er bekymret for de som faller utenfor i samfunnet

– Målet er det samme

Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, vil altså ikke anerkjenne, men forsvare det uorganiserte arbeidslivet.

– Jeg tror målet er det samme. Men for Unge Høyre sin del er det et ønske om en litt mer presis formulering. Å aktivt forsvare er litt mer aktiv formulering. Men vi ble litt overrasket da redaksjonskomiteens flertall gikk inn for å innstille på det. Jeg tror man ønsker det samme. Jeg ser heller ikke den store forskjellen egentlig, legger hun til.

– Hvorfor er det så galt at folk vil organisere seg?

– Det er ikke noe galt at man organiserer seg. Jeg er kjempefor at de gjør det. Jeg er veldig for et organisert arbeidsliv og et bra fungerende trepartssamarbeid. Men organisasjonsfrihet innebærer også retten til ikke å organisere seg. Det er egentlig bare å slå fast at vi selvfølgelig støtter de som vil organisere, ønsker oss et organisert og godt arbeidsliv, men vi ønsker også å forsvare retten til ikke å organisere seg. Det mener jeg man gjør også ved å anerkjenne. Det er bare det at å forsvare er et sterkere ord, poengterer hun.

– Det skapte litt furore i salen, da?

– Ja, det gjorde det. Jeg trodde ikke på forhånd at det akkurat var det vi skulle bruke lengst tid på. Det har vært mye debatt, men litt klarere stemmetall. Aktivt dødshjelp, tigging og pappaperm gikk raskere. For mange tror jeg de både vil anerkjenne og forsvare, og det er vanskelig å få et klart flertall på det, mener Sandra Bruflot.

Les også:

På sikt skal Norge inn i EU, mener Høyre-nestlederen

Yrkesfagene skal styrkes i årene som kommer, lover Erna Solberg

Hadia Tajik: Statsministeren virket uinspirert i landsmøtetalen sin

Annonse
Annonse