JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Line Amundsen Volle (t.v.) og Mari-Ann Amundsen (t.h.) har over 20 års erfaring fra en mannstung bransje. Mathilde Olsen (i midten) har jobbet for søstrene i ett og et halvt år.

Line Amundsen Volle (t.v.) og Mari-Ann Amundsen (t.h.) har over 20 års erfaring fra en mannstung bransje. Mathilde Olsen (i midten) har jobbet for søstrene i ett og et halvt år.

Sissel M. Rasmussen

I Søstrene Amundsen rørleggerbedrift er det Mari-Ann og Line som styrer

Bare 1,5 prosent av rørleggerne i Norge er kvinner. Dette er historien om hvordan Brødrene Amundsen ble til Søstrene Amundsen.
2018061810390020230821171436

ragnhild@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Opprinnelig het den Brødrene Amundsen rørleggerbedrift og var drevet av far og onkel Amundsen. Søstrene Mari-Ann og Line hadde overhodet ingen tanker om å følge i farens fotspor.

Mor Amundsen syntes at Mari-Ann burde bli journalist eller advokat. Selv hadde hun mest lyst til å bli bilmekaniker. Hun hadde alltid likt å lage ting. Bygge, reparere og fikse – det var det som var gøy.

Lillesøster Line ville bli veterinær og jobbet gratis på en veterinærklinikk for å få en fot innenfor. Begge hjalp de til i faren og onkelens bedrift.

– Da jeg begynte hos pappa, skjønte jeg raskt at dette var noe jeg kunne trives med, forteller Mari-Ann Amundsen.

Men først måtte hun overbevise faren.

– Han visste at det var et hardt yrke. Han var helt overbevist om at jeg kom til å ha ødelagt rygg før jeg var 30. Jeg måtte jo motbevise det.

Stilte ultimatum

Mari-Ann tok svennebrevet og begynte å jobbe som rørlegger. Søsteren Line hjalp faren med det administrative. Slik drev de bedriften sammen i mange år. Inntil 2009.

Søstrene mente bedriften trengte fornyelse og utvikling for å henge med markedet.

– Da sa vi til pappa at enten så tar vi over, eller så avvikler vi hele virksomheten på en ryddig måte, forteller Line Amundsen Volle.

Det ble slik søstrene ville, til tross for at faren mente at de ikke var helt modne for oppgaven. For tre år siden skiftet de navn fra Brødrene Amundsen til Søstrene Amundsen.

– Etablerte firmanavn har ikke så stor betydning lenger. I dag er det viktigere å ha et navn som skiller seg ut, sier Line.

Og det gjør navnet Søstrene Amundsen vitterlig, i en bransje der det florerer av firmaer med «brødre» og «sønner» i navnet.

– Det skjer nesten daglig at kunder som tar kontakt, forteller at de valgte oss på grunn av navnet, sier Line.

EGET NETTVERK: Mathilde Olsen er med i Ingeborg-nettverket for kvinner i rørleggerbransjen. Det er fint å bli kjent med andre jenter i bransjen, synes hun.

EGET NETTVERK: Mathilde Olsen er med i Ingeborg-nettverket for kvinner i rørleggerbransjen. Det er fint å bli kjent med andre jenter i bransjen, synes hun.

Sissel M. Rasmussen

Få kvinner

Rørleggerbransjen er blant de mest mannsdominerte bransjene i norsk arbeidsliv. Mindre enn 1,5 prosent av alle utøvende rørleggere er kvinner. Stiller du to hundre rørleggere på rekke, vil altså tre av dem være kvinner – statistisk sett.

Litt bedre står det til blant lærlingene. 3 prosent av dem som søker seg til rørleggerfaget, er nå jenter, og målet er at det skal bli flere.

Til høsten er det to år siden kvinner i rørbransjen startet opp Ingeborg-nettverket, oppkalt etter den første kvinnelige rørleggermesteren i Norge, Ingeborg Markussen. Siden oppstarten har nettverket fått 490 medlemmer over hele landet. I årets 1. mai-tog i Oslo, Bergen og Trondheim var de å se med rosa t-skjorter og slagordet «Flere kvinner til rørleggerfaget» på bannerne.

Nylig startet de også opp en egen fadder- og mentorordning til hjelp for kvinner som er nye i bransjen.

• Les saken: Rørleggerjentene lager nettverk

Tunge løft

En av jentene som ennå er ganske fersk i faget, er Mathilde Olsen. I ett og et halvt år har 23-åringen vært ansatt i Søstrene Amundsen. Når kunden åpner døren og får se at det er en ung, kvinnelig rørlegger som står der, er det mange som blir oppriktig glade, forteller hun. Ofte får hun spørsmål om hun er en av søstrene.

– Jeg pleier å si at jeg er adoptert, sier 23-åringen.

Nå står hun inne i en trang dusjnisje og forsøker å bende løs en dusjdør av en litt eldre dato. De gamle dørene er ødelagte, og det er Olsen som har fått jobben med å bytte de ut. Hun må bruke alle krefter for å få den løs, og svetten renner i sommervarmen.

Å være rørlegger innebærer mange tunge løft. De fleste av Søstrene Amundsens kunder er privatpersoner. Mange bor i gamle Oslo-gårder uten heis. Mathilde Olsen er vant med å bære verktøy, badekar og vaskemaskiner opp i både fjerde og femte etasje. Materialene er ofte både tunge og uhåndterlige. Da kjennes det i kroppen når arbeidsdagen er over.

På kveldstid studerer hun for å ta mesterbrevet. Det handler om å planlegge for framtiden.

– Dette er en fysisk belastende jobb. Mange rørleggere blir ikke gamle i faget. Jeg ønsker å ta mesterbrevet med tanke på den dagen det kanskje sier stopp. Med mesterbrev har jeg flere muligheter, sier Olsen.

Ingen likelønn med et kjønnsdelt arbeidsmarked

Riktig teknikk

Søstrene Amundsen er nøye med å sende med hjelpemenn om det trengs. Det koster litt mer, men det lønner seg i lengden, påpeker søstrene.

Deres erfaring er at kvinnelige rørleggere er flinkere til å passe på kroppen sin. De kompenserer for at de ikke har samme fysiske styrke som sine mannlige kollegaer ved å være nøye med løfteteknikken.

– Gutta skal alltid løfte litt tyngre enn de bør, hevder Mari-Ann.

Selv har hun i løpet av sin tid som rørlegger aldri hatt en fraværsdag på grunn av ryggen. Kvinner er dessuten flinkere til å spørre om hjelp, mener rørleggermesteren. Hun legger ikke skjul på at det til tider har vært tøft å drive en liten bedrift med 14 ansatte. I perioder har det vært lite oppdrag. Å være ærlige om det, har vært den beste medisinen.

– Da har kollegaer – det andre kaller konkurrenter – hjulpet oss gjennom. De har kanskje hatt for mye å gjøre selv og har sendt kundene videre til oss, forteller Mari-Ann.

Her er bare seks prosent av lærlingene jenter

VALGTE UTRADISJONELT: Som datter av en rørlegger ville Mathilde Olsen gå i farens fotspor. Nå er hun i gang med å ta mesterbrevet.

VALGTE UTRADISJONELT: Som datter av en rørlegger ville Mathilde Olsen gå i farens fotspor. Nå er hun i gang med å ta mesterbrevet.

Sissel M. Rasmussen

Svart konkurranse

Det lille rørleggerfirmaet merker også konkurransen fra det svarte markedet. Ikke sjelden kommer ufaglærte «rørleggere» innom butikken for å kjøpe rørdeler. Det er slettes ikke alle som vet hva de driver med, forteller søstrene.

– Hver uke har vi folk innom her, som må ha jobben gjort på nytt fordi badet lekker som en sil. Det kan være splitter nye bad som vi bare må hogge ned, sier Line.

Jevnlig skjer det også at kunder spør om de kan gjøre jobben uten regning. At de ikke er flaue for å spørre, er skremmende, synes Mari-Ann.

Travle, men fornøyde

Det er dager som kjennes tunge, medgir de to. Norske forbrukere stiller høye krav og forventer svar til alle døgnets tider. De har aldri egentlig fri, forteller Line. Likevel har de aldri angret.

– Jeg er utrolig stolt av yrket mitt, sier rørleggermester Mari-Ann.

– Og jeg kunne aldri tenkt meg en annen bransje, stemmer Line i.

MANGE LØFT: Mathilde Olsen er vant til å bære tunge og uhåndterlige materialer. I denne blokka var det heldigvis heis.

MANGE LØFT: Mathilde Olsen er vant til å bære tunge og uhåndterlige materialer. I denne blokka var det heldigvis heis.

Sissel M. Rasmussen

1.200 flere søkte seg til yrkesfag

Refser regjeringen for yrkesfag i ny rapport

Sissel Alice Gundersen har vært elektriker i over 30 år og har opplevd seksuell trakassering hele veien

{"409647":{"type":"m","url":"/image-3.409647.2b684217fd","cap":"MANGE LØFT: Mathilde Olsen er vant til å bære tunge og uhåndterlige materialer. I denne blokka var det heldigvis heis.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409648":{"type":"m","url":"/image-3.409648.4af5334855","cap":"VALGTE UTRADISJONELT: Som datter av en rørlegger ville Mathilde Olsen gå i farens fotspor. Nå er hun i gang med å ta mesterbrevet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409649":{"type":"s","url":"/image-3.409649.5cdc59a08e","cap":"EGET NETTVERK: Mathilde Olsen er med i Ingeborg-nettverket for kvinner i rørleggerbransjen. Det er fint å bli kjent med andre jenter i bransjen, synes hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Søstrene Amundsen rørleggerbedrift","closed":false,"place":"Stilte ultimatum"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Pappa var helt overbevist om at jeg kom til å ha ødelagt rygg før jeg var 30.","place":"Stilte ultimatum"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Søstrene Amundsen rørleggerbedrift

• Etablert i 1984 som Brødrene Amundsen rørleggerbedrift.
• Skiftet navn til Søstrene Amundsen i 2015.
• 14 ansatte.
• Holder til på Rosenhoff i Oslo.

Pappa var helt overbevist om at jeg kom til å ha ødelagt rygg før jeg var 30.

Mari-Ann Amundsen, rørleggermester

{"409647":{"type":"m","url":"/image-3.409647.2b684217fd","cap":"MANGE LØFT: Mathilde Olsen er vant til å bære tunge og uhåndterlige materialer. I denne blokka var det heldigvis heis.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409648":{"type":"m","url":"/image-3.409648.4af5334855","cap":"VALGTE UTRADISJONELT: Som datter av en rørlegger ville Mathilde Olsen gå i farens fotspor. Nå er hun i gang med å ta mesterbrevet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"409649":{"type":"s","url":"/image-3.409649.5cdc59a08e","cap":"EGET NETTVERK: Mathilde Olsen er med i Ingeborg-nettverket for kvinner i rørleggerbransjen. Det er fint å bli kjent med andre jenter i bransjen, synes hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"78","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f3","title":"Søstrene Amundsen rørleggerbedrift","closed":false,"place":"Stilte ultimatum"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Pappa var helt overbevist om at jeg kom til å ha ødelagt rygg før jeg var 30.","place":"Stilte ultimatum"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}