JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industriaksjonen, Acer:

Industriarbeidere starter aksjon for mer handlekraftig industripolitikk

Kampen mot EUs energibyrå Acer tente gnisten. Nå aksjonerer industriarbeidere fra flere bransjer.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Erlend Angelo

aslak@lomedia.no

Mer enn 90 industriarbeidere og tillitsvalgte er torsdag i Bergen for å etablere Industriaksjonen. De vil at partiene skal føre en mer handlekraftig industripolitikk før neste stortingsvalg i 2021.

– Norge sitter på unike naturressurser og åtte tusen milliarder kroner i statens oljefond. Klimakrisa krever enorme investeringer i nye industriløsninger. Situasjonen roper på økt handlekraft i industripolitikken, sier Remy Penev, tillitsvalgt i Industri Energi, til FriFagbevegelse.

Vekket kampviljen

Det folkelige engasjementet mot Stortingets vedtak om å knytte Norge til EUs energibyrå Acer vekket en stor kampvilje blant industriarbeidere og tillitsvalgte i en rekke bransjer.

Stortinget sa i mai i fjor ja til å la Norge bli med i Acer, til tross for heftig politisk debatt og kraftig motstand mot byrået. Acer-vedtaket mobiliserte LO, en rekke forbund og over 100 Ap-ordførere.

Norsk kraft til norsk industriutvikling blir derfor en sentral kampsak. Industriaksjonen sier et bastant nei til planene om nye kabler for krafteksport til Storbritannia og EU.

– Det er økonomisk galskap å sende krafta ut av landet som råvare, sier Ståle Johansen.

• Debatt: Acer-søksmål: «Derfor stevner vi Erna Solberg»

Fire kampsaker

Han er klubbleder for Fellesforbundet ved Kværner Verdal. Sammen med Penev sitter han i interimsstyret som har forberedt stiftelsen av Industriaksjonen.

Dette er blant de foreslåtte kampsakene til Industriaksjonen:

• styrk høyproduktivitetsmodellen i norsk industri

• norsk kraft til norsk industriutvikling

• norske oppdrag til norsk leverandørindustri

• norske vilkår for alle i Norge, stopp sosial dumping

Norske hensyn

EØS-avtalen er omstridt i fagbevegelsen, men aksjonistene tar ikke stilling til om de er for eller imot.

– Vi forventer at politikerne setter norske hensyn over en misforstått lojalitet til EU – både når det gjelder vannkrafta og kampen mot sosial dumping, sier Johansen.

Pandev understreker at industriens andel av norsk fastlandsøkonomi kryper ned mot 8 prosent. Samtidig ligger andelen nesten dobbelt så høyt i Euro-landene. Mens EU vil løfte industriens andel til 20 prosent av brutto nasjonalprodukt, er industriens andel i Norge fallende.

Oljearbeidere og verftsarbeidere, så vel som elektromontører og operatører fra prosessindustrien, som produserer alt fra aluminium, borerigger og bildeler til øl og ribbe og ubemannede ubåter, er blant de tillitsvalgte som har samlet felles krefter for å aksjonere i Bergen torsdag.

Flere industribastioner i Fellesforbundet sier nei til EØS-avtalen

Bred politisk jobb

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi har ingenting imot at industriarbeidere og tillitsvalgte har politiske saker på dagsordenen. Forbundet er selv ikke blitt spurt om å være en del av aksjonen, men jobber både med kampsakene til Industriaksjonen og i et bredere politisk perspektiv.

– Vi er nødt til å tenke langsiktig. Det er vår jobb å sørge for at partiene også i dagens regjering er opptatt av industri- og næringspolitikk. De aller fleste industriprosjekter koster milliarder i investeringer, og da er nøkkelen langsiktige rammebetingelser uavhengig av hvem som er i posisjon, påpeker Alfheim overfor FriFagbevegelse.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse