JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FIKK GJENNOMSLAG: – Vi fikk gjennomslag selv om vi var små, sier nyvalgt konserntillitsvalgt i DNB, Jannicke Skaanes. Hun mener streiken har gitt LO Finans god drahjelp.

FIKK GJENNOMSLAG: – Vi fikk gjennomslag selv om vi var små, sier nyvalgt konserntillitsvalgt i DNB, Jannicke Skaanes. Hun mener streiken har gitt LO Finans god drahjelp.

Ole Palmstrøm

Jannicke Skaanes har lagt bankstreiken bak seg. Nå skal hun lede LOs medlemmer i DNB gjennom omstillingståka

Bankstreiken var en pangstart for Jannicke Skaanes, nyvalgt konserntillitsvalgt i DNB. Nå venter store omstillingsprosesser og nye lønnsoppgjør.
2018081708080020180817090202

ragnhild@lomedia.no

ole@lomedia.no

– Jeg var så trøtt. Og jeg var så utrolig lei meg.

Det var tidlig om morgenen 31. mai i år. Jannicke Skaanes hadde sittet i mekling med Finans Norge hele natten. Hun hadde tryglet de andre i forhandlingsdelegasjonen om å forsøke en siste runde med forhandlinger. De måtte da kunne finne en løsning? Men nei. Klokken fire på natten var det ikke lenger tvil: Det ville bli streik.

Jannicke Skaanes gikk hjem, tok en dusj og la seg. Da yngstejenta på halvannet år våknet 06.30, hadde hun fått halvannen time med søvn. Fire barn skulle av gårde på skolen og i barnehagen. Skaanes var i streik – for første gang i sitt liv. Hun laget frokost og smurte matpakker mens gråten presset på. De hadde ikke lyktes med å finne enighet. Det føltes som et enormt nederlag.

Men så fort kan sinnsstemninger snu. Da Skaanes troppet opp utenfor DNBs hovedkontor i halv ti-tiden om morgenen, ble hun møtt av positive og engasjerte medlemmer i streikevest. Fra ansatte som ikke var i streik, kom den ene støtteerklæringen etter den andre. Stå på! Vi heier på dere! Så bra at noen tør å bite fra seg! En forbipasserende kjøpte is til alle de streikende. Følelsen av nederlag fordunstet og ble erstattet av en annen: Stoltheten over medlemmene som kjempet for en prinsipielt viktig sak.

I STREIK: På Skaanes kom det overraskende at de ikke klarte å finne en løsning med Finans Norge. Her blir hun interjvuet av TV 2 under streiken i vår. Arkivfoto.

I STREIK: På Skaanes kom det overraskende at de ikke klarte å finne en løsning med Finans Norge. Her blir hun interjvuet av TV 2 under streiken i vår. Arkivfoto.

Kai Hovden

Prinsipiell seier

Streik i finansnæringen er nemlig ikke hverdagskost. De få gangene bankansatte har vært tatt ut i streik, har streiken raskt blitt avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

– Det er helt utrolig at ambulansefly kan stå på bakken, mens finansnæringen ikke kan streike, sier Skaanes.

At årets bankstreik fikk pågå i hele fem dager, skyldtes at det bare var LO Finans sine 1200 medlemmer som streiket. Storebror Finansforbundet kom derimot til enighet med Finans Norge, og en storstreik ble avverget.

Streiken førte til at LO fikk gjennomslag for et viktig krav: At det nå blir enklere å kreve tariffavtale. LO vil heretter kunne reise krav om tariffavtale når de organiserer minst 10 prosent av de ansatte i en av bedriftens enheter. Et viktig gjennombrudd for å kunne vokse i finanssektoren, mener Skaanes.

FULL SEIER: LO-medlemmer får rett til å inngå tariffavtale, samt slitertillegg ved tidlig pensjonering

KVINNESAK: LO har andre verdier enn Finansforbundet (YS), mener Skaanes og trekker særlig fram LOs arbeid for likestilling og likebehandling. I finansbransjen er det stor overvekt av menn blant ledere og blant de høyest lønnede.

KVINNESAK: LO har andre verdier enn Finansforbundet (YS), mener Skaanes og trekker særlig fram LOs arbeid for likestilling og likebehandling. I finansbransjen er det stor overvekt av menn blant ledere og blant de høyest lønnede.

Ole Palmstrøm

Fremmed fugl i Postkom

Å verve medlemmer innen bank og finans der LO tradisjonelt har hatt lite fotfeste, kan i seg selv framtone seg som en utfordring, medgir hun. Lettere blir det ikke når forbundet heter Postkom og i hovedsak organiserer ansatte i Posten Norge. At Postkom overhodet organiserer medlemmer i storbanken DNB har sin historiske forklaring: Mange av dem kom fra gamle Postbanken som rett før tusenårsskiftet ble fusjonert med DNB.

Selv har Skaanes 12 års fartstid fra banken. Hun begynte i 2006, kort tid etter en annen stor fusjon i bankens historie, nemlig den mellom DNB og Gjensidige NOR. At hun meldte seg inn i Postkom og ikke Finansforbundet, skyldtes først og fremst en engasjert kollega og tillitsvalgt. I dag føler hun seg hjemme i LO.

– LO har andre verdier enn Finansforbundet. Vi har hele tiden jobbet for likebehandling og kvinners rettigheter.

Kvinner i DNB tapar løn når dei får barn. Det vil ho ha slutt på

Rett skal være rett

Da Viktor Sæther ga stafettpinnen videre etter 11 år som kretsleder for LO Finans i Postkom, hadde han allerede hatt Skaanes i kikkerten en stund. Han hadde lagt merke til en uredd og tydelig kvinne som turte å stå opp for sine meninger. Som da pressen kastet seg over Postkoms kjøp av en leilighet til 10 millioner kroner på eksklusive Sørenga i Oslo.

«Luksusbolig til LO-topp» skrev Klassekampen, og Jannicke Skaanes var blant dem som ga forbundsledelsen klar beskjed om at leilighetskjøpet var uklokt. Slike tillitsvalgte trenger Postkom, tenkte Sæther og oppfordret Skaanes til å ta nye utfordringer.

Hun er ikke typen som tar snarveier. Jannicke Skaanes er over gjennomsnittet opptatt av at ting skal gå rett for seg. Har hun fått for mye veksel i butikken, går hun tilbake og sier fra. Og da Skaanes og samboeren nylig skulle betale en håndverker for en oppussingsjobb i leiligheten, var det Jannicke som sa at han måtte få mer enn den avtalte fastprisen. Det hadde jo blitt mer arbeid enn beregnet.

Store lønnsforskjeller

Dette lærer hun barna sine, og dette forsøker hun å praktisere på jobben.

– Jannicke er genuint opptatt av gode økonomiske rammevilkår for bedriften, sier Hans Christian Solberg, divisjonsdirektør for HR i DNB og motpart under forhandlingene.

Og rettferdighet, kunne Skaanes lagt til. Hun har lite til overs for trynefaktor og store lokale lønnspotter. Det er dette som har gjort finansbransjen til en bransje med enorme lønnsforskjeller. Mens noen får millioner i bonus, sliter mange av Skaanes sine medlemmer med å få endene til å møtes.

– Det er småbarnsforeldre som må jobbe kvelder og helger for å gå det til å gå rundt, sier hun.

Samtidig gjør de en uvurderlig innsats. Som å ta Nigeria-svindlerne.

LO Finans-medlemmene på kundesentrene har avverget mang en personlig tragedie, påpeker Skaanes.

BARCODE: Jannicke Skaanes begynte i bank tidlig i 20-årene. Fra leiligheten i Gamlebyen har 40-åringen nå gangavstand til DNB-bygget i Bjørvika.

BARCODE: Jannicke Skaanes begynte i bank tidlig i 20-årene. Fra leiligheten i Gamlebyen har 40-åringen nå gangavstand til DNB-bygget i Bjørvika.

Ole Palmstrøm

Stolleken

«Et overskuddsmenneske» sier direktør Hans Christian Solberg om Jannicke Skaanes. Og overskudd vil hun nok trenge, firebarnsmoren som nå er blitt konserntillitsvalgt og fagforeningsleder for rundt 300 medlemmer i DnB og Nets. For selv om streiken var litt av en pangstart for den nyvalgte kretsslederen, har klubben flere utfordringer i vente. Automatisering og digitalisering er tidens buzzwords også innen bank og finans. En ny fusjon er på trappene innen forsikring. I hele konsernet er det ventet at 3000 skal skifte jobb i år. Nærmere en tredel av Skaanes’ medlemmer jobber i avdelinger og divisjoner som er berørt av omstilling.

– DNB har byttet ut halve ledergruppa. Alle skal omorganisere sine områder. Så da begynner stolleken. Det skaper utrolig mye støy, sukker Skaanes.

Samtidig roser hun banken for å involvere de tillitsvalgte. Det er bra for medlemmene, men gir Skaanes og de andre tillitsvalgte nok å henge fingrene i.

Det bekymrer ikke samboer Claes nevneverdig.

– Jeg tror ikke Jannicke er i stand til å møte veggen, sier han.

– Det er ingen jobber hun ikke klarer.

Takknemlig

Mastergraden i internasjonal finans tok hun over tre år på samme tid som hun gikk gjennom to svangerskap, hadde barselpermisjon og siden full jobb. Det siste året ble ganske hektisk, innrømmer Skaanes, da hun måtte levere avsluttende masteroppgave og gjennomføre to eksamener, samtidig med at hun var gravid med nummer to og skiftet både jobb og bolig.

Ifølge samboeren klarer hun seg imidlertid med «umenneskelig lite søvn» og har en egen evne til ikke å la seg stresse.

– Jeg kjenner meg så utrolig privilegert, og er så takknemlig for det jeg har og for den støtten jeg får, sier Skaanes.

Takknemligheten bærer henne gjennom tøffe dager. Som da familien nettopp hadde kommet hjem fra Thailand, barna hadde jetlag og trampedansen fra nyttårsfesten i etasjen over kjentes som den skulle komme gjennom taket. Da bysset og bar Jannicke den 11 måneder gamle datteren så det verket i skuldrene. Og hun holdt fast ved denne tanken: Hva ville alternativet vært? Ikke å ha henne?

Samboer fra dag én

Lenge trodde kjæresten at Jannicke ikke ville ha barn. De møttes da hun var 22 og han 26. Årene gikk uten at Jannicke nevnte barn over hodet.

– Da hun først tok det opp, så ville hun ha fem, ler Claes.

Han svarte at de fikk ta ett om gangen.

Fire barn har det blitt. To gutter og to jenter i alderen 10, 7, 6 og 1,5. Det gjør det nødvendig å planlegge, både på jobben og privat. «Jeg er så glad i rapporter og oversikter» sier Skaanes flere ganger i løpet av intervjuet. Det handler om å strukturere hverdagen. Bruke tiden effektivt. Sørge for framdrift.

– Jeg blir så frustrert av ineffektivitet, sier Skaanes og levner ingen tvil om at hun virkelig mener det.

Har hun først bestemt seg, kan det noen ganger ikke gå fort nok. Så da Jannicke og Claes hadde vært kjærester en dag eller to, spurte hun om hun kunne flytte inn hos ham. Claes bodde vegg i vegg med hotellet der de begge jobbet den sommeren, mens Jannicke hadde lang reisevei og måtte haike det siste stykket. Claes sa nei, men det stoppet ikke Jannicke. Hun pakket bare sakene sine og flyttet inn.

– Jeg tenkte at hvis forholdet ikke tåler at vi kan bo sammen fra dag 1, så har det ikke livets rett. Så det fikk han tåle, smiler Skaanes.

Han tålte det heldigvis. Og har tålt det siden – at Jannicke ofte tar styringen.

JAPANSK KUNST: Jannicke Skaanes  besøker ofte skulturparken på Ekeberg. Fujiko Nakayas tåkeinstallasjon er populær når barna er med.

JAPANSK KUNST: Jannicke Skaanes besøker ofte skulturparken på Ekeberg. Fujiko Nakayas tåkeinstallasjon er populær når barna er med.

Ole Palmstrøm

Japansk kunst

På umerkelig vis tar hun styringen også i møte med LO-Aktuelts utsendte. To ganger har undertegnede intervjuet Jannicke Skaanes. Begge gangene kom vi hjem med bilder av henne med et japansk kunstverk i bakgrunnen. Tilfeldig? Slettes ikke. Jannicke Skaanes er glad både i kunst og i det japanske. Så fikk hun regien denne gangen også.

{"411959":{"type":"m","url":"/image-3.411959.bcdd4c53a3","cap":"JAPANSK KUNST: Jannicke Skaanes besøker ofte skulturparken på Ekeberg. Fujiko Nakayas tåkeinstallasjon er populær når barna er med.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411961":{"type":"m","url":"/image-3.411961.db0e0c1fca","cap":"BARCODE: Jannicke Skaanes begynte i bank tidlig i 20-årene. Fra leiligheten i Gamlebyen har 40-åringen nå gangavstand til DNB-bygget i Bjørvika. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411968":{"type":"m","url":"/image-3.411968.4fe8d2d886","cap":"KVINNESAK: LO har andre verdier enn Finansforbundet (YS), mener Skaanes og trekker særlig fram LOs arbeid for likestilling og likebehandling. I finansbransjen er det stor overvekt av menn blant ledere og blant de høyest lønnede.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413288":{"type":"m","url":"/image-3.413288.71b55bc410","cap":"I STREIK: På Skaanes kom det overraskende at de ikke klarte å finne en løsning med Finans Norge. Her blir hun interjvuet av TV 2 under streiken i vår. Arkivfoto.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"71","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Møte med","closed":false,"place":"Men så fort kan sinnsstemninger snu. Da "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Det er helt utrolig at ambulansefly kan stå på bakken, mens finansnæringen ikke kan streike.","place":"– DNB har byttet ut halve ledergruppa. A"},{"title":"Jeg er så glad i rapporter.","place":"Hun er ikke typen som tar snarveier. Jan"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Møte med

Navn: Jannicke Telle Skaanes.

Alder: 40 år.

Aktuell som: Ny leder av LO Finans Postkom og konserntillitsvalgt i DNB.

Det er helt utrolig at ambulansefly kan stå på bakken, mens finansnæringen ikke kan streike.

Jeg er så glad i rapporter.

{"411959":{"type":"m","url":"/image-3.411959.bcdd4c53a3","cap":"JAPANSK KUNST: Jannicke Skaanes besøker ofte skulturparken på Ekeberg. Fujiko Nakayas tåkeinstallasjon er populær når barna er med.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411961":{"type":"m","url":"/image-3.411961.db0e0c1fca","cap":"BARCODE: Jannicke Skaanes begynte i bank tidlig i 20-årene. Fra leiligheten i Gamlebyen har 40-åringen nå gangavstand til DNB-bygget i Bjørvika. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411968":{"type":"m","url":"/image-3.411968.4fe8d2d886","cap":"KVINNESAK: LO har andre verdier enn Finansforbundet (YS), mener Skaanes og trekker særlig fram LOs arbeid for likestilling og likebehandling. I finansbransjen er det stor overvekt av menn blant ledere og blant de høyest lønnede.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413288":{"type":"m","url":"/image-3.413288.71b55bc410","cap":"I STREIK: På Skaanes kom det overraskende at de ikke klarte å finne en løsning med Finans Norge. Her blir hun interjvuet av TV 2 under streiken i vår. Arkivfoto.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"71","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Møte med","closed":false,"place":"Men så fort kan sinnsstemninger snu. Da "},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Det er helt utrolig at ambulansefly kan stå på bakken, mens finansnæringen ikke kan streike.","place":"– DNB har byttet ut halve ledergruppa. A"},{"title":"Jeg er så glad i rapporter.","place":"Hun er ikke typen som tar snarveier. Jan"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}