JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampen mot sosial dumping gir enorme overskudd til fellesskapet, viser danske tall

Tre millioner kroner i gjennomsnitt, er gevinsten per ansatt som jobber med å avdekke skatteunndragelser.
KONTROLL: Innsatsen mot sosial dumping er svært lønnsom viser danske tall.

KONTROLL: Innsatsen mot sosial dumping er svært lønnsom viser danske tall.

Ole Palmstrøm (illustrasjonsfoto)

sym@lomedia.no

Lite er så lønnsomt som å investere i kampen mot sosial dumping. Nye tall viser at danske medarbeidere i skatteetaten tjener inn rundt tre millioner kroner hver på å kontrollere utenlandske selskaper og arbeidstakere.

Det er i et innlegg i UgebrevetA4, at LO-økonom Morten Aastrup presenterer tallene som dokumenterer at statens innsats mot sosial dumping over år gir milliardinntekter til felleskassa.

Skattesvik truer velferdssamfunnet, advarer Økokrim

Kontroll gir resultat

I perioden 2015 til og med 2017 gjennomførte skatteetaten rundt 10.000 kontroller. Hver tredje førte til reaksjoner og økte skatteinntekter.

I 2017 avdekket undersøkelsene avvik ved i alt 44 prosent av virksomhetene, noe som tyder på at skatteetaten er blitt dyktigere til å plukke ut de virksomhetene hvor det er mest sannsynlig at det foregår unndragelser av skatter og avgifter.

Svensker og dansker får stadig mindre i sykelønn og ledighetstrygd

Krever økt innsats

I den danske Skatteforvaltningen er det i dag 60 årsverk som jobber spesielt opp mot sosial dumping. I gjennomsnitt henter de hver inn tre millioner kroner i skatt. I treårsperioden betyr det nesten en halv milliard ekstra skattekroner.

Budskapet til LO-økonomen er at det må satses langt sterkere på arbeidet mot sosial dumping i årene som kommer. Han advarer derfor mot å fase ut denne spesielle satsingen som bare skal vare til 2020.

Milliarder i Norge

I Norge er det tidligere anslått at verdien av svart arbeid utgjør rundt 420 milliarder kroner. Det innebærer at det norske samfunnet årlig taper rundt 150 milliarder kroner i skatter og avgifter, ifølge Dagsavisen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse