JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SLAKTERIET:  Gitana  Beleviciene ved slakteavdeling hos Nortura Steinkjer.

SLAKTERIET: Gitana Beleviciene ved slakteavdeling hos Nortura Steinkjer.

Jan-Erik Østlie

Kjøttskjærerne på Nortura Steinkjer beholder jobben – inntil videre

Skjæreavdelingen ved Nortura Steinkjer er truet av nedleggelse. De 91 ansatte fikk 7. februar beskjed om at jobben skal evalueres i en ny utredning som skal se på alle fire av konsernets skjæreavdelinger for gris. Dermed er det klart at de beholder jobben en stund til.
2019021412125020190410203756

jan.erik@lomedia.no

– Jeg tror at skjæringa på Nortura Steinkjer vil bestå, sier Ronny Aunan, klubbleder for NNN ved Nortura Steinkjer og NNNs fylkeskoordinator i Trøndelag. Denne utalelsen ga han til NNN-Arbeideren for tre uker siden.

Nortura kutter over halve vareutvalget

Avsto fra julegaver

Det er ingen stor hemmelighet at Nortura sliter økonomisk. Avisa Nationen brukte mye trykksverte på dette i siste halvår av 2018.

Det handler blant annet om historisk mye kjøtt på lageret etter sommerens tørke, det handler tap av en eggavtale med Coop og det handler om noen feilinvestering på IKT-siden. Det har ligget lenge i kortene at noe måtte gjøres.

Konsernsjefen har ifølge Nationen innstilt på å avvikle Nortura Evanger og i tillegg redusere ekspedisjonen ved avdelingen på Malvik.

Dette har ikke gått de ansatte forbi. Også de leser aviser, også de har tillitsvalgte som representerer dem i utvalg og styrer der bedriftens situasjon diskuteres.

NNN-arbeideren møter i slutten av januar Ronny Aunan, klubbleder på Nortura Steinkjer hvor de har 200 årsverk og driver med slakting og skjæring av gris.

– I desember 2017 bestemte vi i konsernutvalget at alle ansatte skulle avstå fra julegaver og lønnsoppgjør i 2018 for å hjelpe selskapet. Saken om julegavene var det ikke meningen skulle komme ut i pressen, men sånn ble det jo, smiler Aunan.

KLUBBLEDEREN: Ronny Aunan velger enn så lenge å være optimist på steinkjeranleggets vegne.

KLUBBLEDEREN: Ronny Aunan velger enn så lenge å være optimist på steinkjeranleggets vegne.

Jan-Erik Østlie

Ble forbannet

30. mai i fjor smilte Aunan imidlertid ikke. Da fikk han beskjed om at skjæringa av gris i konsernet skulle utredes. Sånn skjæring har Nortura på fire steder i landet: Rudshøgda, Tønsberg, Forus i Stavanger og Steinkjer.

To måneder seinere viste det seg at det var skjæringa i Steinkjer som skulle utredes.

– Da ble vi forbanna! Vi er det nest største skjæringsanlegget i konsernet etter Forus. Og det eneste nord for Dovre. Dessuten går vi i pluss med 110 millioner hvert år, forteller Aunan. Som også legger til at det er krefter på gang i Trøndelag som ønsker å bygge et eget foredlingsanlegg.

Pensjon fra første krone ble avvist av politikerne: – Råttent gjort, sier tillitsvalgt Bjørn (59)

Tar vare på de ansatte

Kenneth Johansen er Norturas konserntillitsvalgte for NNN. Han bekrefter at en styringsgruppe har vært i sving. Den skulle presentere en sluttrapport 5. februar, men da forelå ingenting. To dager seinere kom meldingen om at steinkjeravdelingen inntil videre ikke legges ned, men i steden bli gjenstand for en helhetlig vurdering. En mulig avvikling av skjæringa på Steinkjer vil berøre 91 ansatte.

På Steinkjer frykter de at om skjæringa forsvinner, så forsvinner på sikt også slaktinga.

– Jeg forstår frykten, men per dato er det ingen diskusjon om slaktinga, den er ikke i faresonen, sier Johansen. Han forteller samtidig at det vil bli lagt ulike risiko-elementer til grunn for konsernets beslutning. Ikke bare økonomiske, men også landbrukspolitiske.

– Konkurransen er hard, men personlig syns jeg ikke en økende sentralisering er en god utvikling. Rasjonalisere industrien, legge ned virksomhet – det er ingen god medisin. Vi må heller ta ned overheadkostnadene i selskapet. For vi ønsker landbruk og slakting over hele landet, sier han.

Hva gjør dere med de ansatte om slaktinga på Steinkjer blir lagt ned?

– Målsetningen til Nortura er å sikre faste ansatte som er i omstilling både internt og eksternt. Vi har forhandlet fram en god omstillingsavtale og har de seneste årene levert gode resultater. Om lag 95 prosent får nye jobber, sier Kenneth Johansen.

STABEN: Da NNN-Arbeideren gikk i trykken, visste ingen av disse helt sikkert om de hadde en framtid hos Nortura Steinkjer.

STABEN: Da NNN-Arbeideren gikk i trykken, visste ingen av disse helt sikkert om de hadde en framtid hos Nortura Steinkjer.

Jan-Erik Østlie

Fikk ikke møte konsernledelsen

Bjørn Arild Gram (Sp) ble ordfører i Steinkjer i 2007 og har naturlig nok engasjert seg en del i denne saken. Han forteller at han ble kontaktet høsten i fjor. Nortura er tross alt kommunens største industriarbeidsplass. Det slaktes 1200 gris per dag, de skjærer ned 800 om dagen. Nortura er det eneste svineslakteriet i Midt-Norge.

– Jeg skjønner at Nortura er i en vanskelig økonomisk situasjon. Det vi reagerte på først var at konsernledelsen kun ville se på steinkjeranlegget som drives så godt. At de nå har revurdert det og vil se på hele skjærevirksomheten under ett, er vi fornøyde med. Det skuffende er at vi ba om et møte med den konstituerte konsernledelsen, men fikk beskjed om at dette ikke var aktuelt før etter at utredningen var ferdig. Nå frykter vi at hele svinenæringa i Midt-Norge settes på spill, sier Gram som mener hele saken føyer seg inn i en større landbrukspolitisk debatt.

Landbrukspolitikk

Gram er politiker. Derfor har han alliert seg med arbeiderpartiets fylkesordfører i Trøndelag Tore Sandvik. De to partiene deres har om lag 80 prosent av representantene i kommunestyret i Steinkjer.

– Dette er faktisk ikke bare en Trøndelagsak, men en sak for Midt-Norge. Vi ønsker dialog med Nortura, vi ønsker å være en utviklingspartner. Dette er et meget tungt landbruksområde nasjonalt. Landbrukskompetansen er høy. Landbruksdepartementet flytter nå en del av virksomheten sin hit. Felleskjøpet har en stor avdeling i Steinkjer. Jeg syns det er et stort paradoks om Nortura velger å nedskalere sin virksomhet her, sier Gram som mener et selskap som Nortura har forpliktelser utover de bedriftsøkonomiske.

– Vi skjønner at Nortura må sikre sin framtid. Jeg er opptatt av samvirke, at det skal gå bra med Nortura. Men vi kan ikke leve med at Trøndelag utdefineres når det gjelder svineproduksjon.

SKJÆRINGA: Karin Sakshaug går en spennende framtid i møte.

SKJÆRINGA: Karin Sakshaug går en spennende framtid i møte.

Jan-Erik Østlie

Ordføreren har trua

Gram er kjent med at Nortura har gode omstillingsavtaler. Ved en eventuell nedleggelse av skjæringsavdelingen, er det ikke helt utenkelig at det kan åpne seg muligheter for at noen kan flytte til Norturas anlegg i Malvik. Skjønt, ordføreren har ikke noe særlig tro på det – han mener det er for lang vei å pendle.

– Det vil bli en vanskelig tid for de ansatte. Vi har kontakt med den lokale ledelsen og ønsker ikke at dette skal trekke ut i tid. Jeg har imidlertid trua på at det kommer til å gå bra og at vi kommer inn i en prosess der vi istedenfor nedleggelsen kan videreutvikle anlegget på Steinkjer, sier Bjørn Arild Gram.

Sikker arbeidsplass

De tillitsvalgte og ledelsen på Steinkjer har til og med tillatt seg å lansere et alternativ 5 som innebærer at skjæringa på alle de fire anleggene tas ned. Da mener Aunan at fleksibiliteten ivaretas.

– Norturakonsernet har mistet en del av markedet, men målet må være offensivt og at vi kommer tilbake. Grisen er her i Trøndelag. Skal den kjøres ned til Forus, nå da? Klimavennlig blir det i hvert fall ikke.

Som representant for de ansatte, er Aunan også bekymret for deres framtid.

– Nortura har vært den sikreste arbeidsplass du kunne tenke deg. Mange har hatt sommerjobber her mens de studerte for helt andre yrker. Jobbene vokser ikke på trær i distriktene. Og i Nortura-systemet er jo flere bedrifter under utredning, blant annet anlegget i Malvik, sier Ronny Aunan som legger til at når det gjelder en mulig omstillingsprosess, er det kun to av de ansatte som har sagt de kan flyttes hvor som helst i landet.

Heller ikke driftsleder og NK på steinkjeranlegget Nils Edvartsen er pessimist. Han håper styret ser på totaløkonomien. Og understreker at de leverer gode resultater.

– Vi må være positive til det motsatte er bevist, sier han.

Grisebønder er svært interessert i sluttpakker

SVIN: Det er skjæring av gris dette handler om. Og kanskje litt økonomi.

SVIN: Det er skjæring av gris dette handler om. Og kanskje litt økonomi.

Jan-Erik Østlie

{"430176":{"type":"m","url":"/image-3.430176.7dd7f49d3d","cap":"KLUBBLEDEREN: Ronny Aunan velger enn så lenge å være optimist på steinkjeranleggets vegne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Nortura - Bondens selskap","closed":true,"place":"NNN-arbeideren møter i slutten av januar"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jobbene vokser ikke på trær i distriktene.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Nortura - Bondens selskap

Nortura er et samvirke, eid av 18 800 privat næringsdrivende egg- og kjøttprodusenter fra gårder over hele landet. Hver enkelt av disse bøndene er med på å styre driften av Nortura. Dette gjør de gjennom sitt engasjement i lokallagene og valg av representanter til Nortura sitt konsernstyre.

Nortura.no

Jobbene vokser ikke på trær i distriktene.

Ronny Aunan, klubbleder

{"430176":{"type":"m","url":"/image-3.430176.7dd7f49d3d","cap":"KLUBBLEDEREN: Ronny Aunan velger enn så lenge å være optimist på steinkjeranleggets vegne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Nortura - Bondens selskap","closed":true,"place":"NNN-arbeideren møter i slutten av januar"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jobbene vokser ikke på trær i distriktene.","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}