JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny episode av podkasten Rørsla:

Klarer vi å omstille oss etter olja? – Jeg er ikke bekymret, sier oljeekspert

I en ny episode av podkasten Rørsla diskuterer vi hvordan Norge skal omstille seg etter oljen, og hvordan vi skal sikre at det står like mange arbeidsplasser igjen.
GOD TRO: Norge er gode på teknologi, særlig i oljebransjen. Den teknologien kan vi ta med oss inn i grønnere bransjer. Det sier tidligere oljeanalytiker Thina Saltvedt, som nå jobber med bærekraftig finans i Nordea. Hør mer av hennes tanker i podkastepisoden.

GOD TRO: Norge er gode på teknologi, særlig i oljebransjen. Den teknologien kan vi ta med oss inn i grønnere bransjer. Det sier tidligere oljeanalytiker Thina Saltvedt, som nå jobber med bærekraftig finans i Nordea. Hør mer av hennes tanker i podkastepisoden.

Ida Bing

ida.bing@lomedia.no

Denne uken gikk LOs klimakonferanse av stabelen, der de mest sentrale spørsmålene var:
Hvordan skal vi forberede oss på en verden der færre vil kjøpe den norske oljen? Og hvordan skal vi sikre en rettferdig omstilling, hvor ingen blir stående igjen uten jobb?

Rørsla inviterte Anja Bakken Riise, leder for miljøorganisasjonen Framtida i våre hender, og Barbro Auestad, områdeansvarlig for samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi, til studio.

Hør episoden her:

I tillegg gjester tidligere oljeanalytiker Thina Saltvedt episoden. Saltvedt gikk over fra oljeindustrien til å bli rådgiver for bærekraftig finans, og jobber i dag som seniorrådgiver i Nordea.

«LO trenger de unge og utålmodige for å lykkes i klimakampen», skriver Svein-Ynge Madssen

Industriarbeideren og miljøforkjemperen

Som leder av miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, representerer Bakken Riise nær 40 000 medlemmer.

Auestads fagorganisasjon Industri Energi har om lag 56.000 medlemmer.

I episoden diskuterer de to hva som må til for å bygge broer og skape samarbeid mellom industriarbeideren på den ene siden, og miljøforkjemperne på den andre. For uten en rettferdig og veloverveid omstilling, risikerer mange å bli stående igjen uten arbeid i fremtiden. Arbeidsledighet kan bli en reell konsekvens av en omstilling som går enten for fort, eller som ikke ivaretar den enkelte industriarbeideren, påpeker Auestad i Industri Energi. Og der kan den offentlige debatten spille en stor rolle, mener hun.

p

– Mange industriarbeidere er klima- og miljøforkjempere, og er opptatt av å ha en felles framtid. Men hvis de skal stenges ute fra arbeid, blir det vanskelig å få til en god diskusjon, sier Auestad.

– Debatten vi har sett er uheldig, særlig der man snakker om oljeskam. Det er ingen i miljøbevegelsen som mener at oljearbeidere skal skamme seg for arbeidet de har gjort, sier Bakken Riise.

– Men vi mener at vi må ha på plass en politikk som styrer oss over til mer bærekraftige næringer. Vi trenger en mer aktiv stat enn det vi har sett til nå, legger hun til.

– Vi vil jo gå tom for olje uansett, og da må vi ha flere føtter å stå på. Det er positivt at oljeselskapene nå kaller seg energiselskaper, påpeker Auestad.

Vi er gode på teknologi

Saltvedt har sett store endringer i hvordan etterspørselen etter grønn energi øker.

Rørsla møter henne på jobb, i Nordeas hovedkontor på Majorstuen i Oslo. Hun forteller at investeringene i fornybar energi også vokser, med investorer som stiller større krav til å dokumentere klimaavtrykket prosjektene gir.

– Faren vår er at vi ikke lytter godt nok til hva kundene våre vil ha, og bryr oss for mye om å verne om det vi har i dag, slik at vi mister muligheten til faktisk å skape nye arbeidsplasser i fremtidens marked, sier Saltvedt.

Både offshore vind, grønn landtransport og grønn skipsfart, hydrogenteknologi og klimavennlig oppdrettsnæring skaper arbeidsplasser i fremtiden. Og det er hit oljearbeiderne skal inn, forteller Saltvedt.

p

– Vi så etter oljekrisen at det ikke var et stort problem for de innen oljesektoren å få seg nye jobber. Det er fordi vi er gode på teknologi, og på å lede store prosjekter. Vi har kunnskap fra oljeindustrien, og den kan vi bruke til å skape nye løsninger, sier hun.

– Jeg er helt ærlig ikke bekymret, vi kommer til å klare omstillingen. Men det er viktig at vi starter nå, understreker Saltvedt.

Annonse
Annonse