JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreldrepermisjon:

Nord ut mot tredelt foreldrepermisjon: – Sært at far skal ha en større juridisk rett til permisjon enn mor

Fagforbundets leder Mette Nord støtter Aps fylkesordfører Tore O. Sandvik som vil ha omkamp om tredeling av foreldrepermisjonen.
Leder i Fagforbundet Mette Nord varsler kamp mot privatisering av velferden i kommunevalgkampen neste år.

Leder i Fagforbundet Mette Nord varsler kamp mot privatisering av velferden i kommunevalgkampen neste år.

Bjørn A. Grimstad

hege.bakken@fagbladet.no

Arbeiderpartiets fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik gikk denne uken ut og kritiserte eget parti for å ha støttet regjeringens forslag om tredeling av foreldrepermisjonen som trådte i kraft 1. juli i år.

– Nå må partiene, inkludert mitt eget Arbeiderparti, legge prestisjen til side og annullere tredelingen, uttalte Sandvik til NRK.

Han viser til en ny undersøkelse gjennomført av Institutt for samfunnsforskning (ISF) som viser at økt fedrepermisjon i liten grad påvirker likestillingen i arbeidslivet.

– Å frata mor muligheten for permisjon i åtte måneder etter fødsel, er i strid med Helsedirektoratets medisinske råd om amming, sier Aps profilerte fylkesordfører i Trøndelag.

Mer pappapermisjon har ikke gitt mer likestilling i arbeidslivet, viser rapport

Støtte fra Fagforbundet

Både LO og Arbeiderpartiet støtter regjeringens ordning om tredeling av foreldrepermisjonen.

Fagforbundet derimot, som i hovedsak organiserer kvinner i praktiske yrker, stiller seg bak Tore O. Sandviks bekymringer og tar gjerne en omkamp.

– Vi kjemper for fedrenes rettigheter. Men det er sært at far skal ha en større juridisk rett til permisjon enn mor, sier Fagforbundets leder Mette Nord, som er bekymret for at flere kvinner vil tvinges raskere ut i jobb enn de er klare for, og uten at forholdene på jobben er lagt til rette.

Fedre er i dag forbeholdt 15 uker. I tillegg tar de fleste fedre ut to ukers lovfestet omsorgspermisjon rett etter fødsel. Mange fedre har også en tariffavtale som gir dem rett på lønn i disse to ukene.

Også mor er forbeholdt 15 ukers omsorgspermisjon med den nye ordningen, pluss tre uker før fødsel. Dersom hun føder før termin, forsvinner imidlertid inntil tre uker av denne permisjonstiden.

Mette Nord mener det er viktigere at politikerne rydder opp i dette enn å gå videre med tredeling av permisjonen.

Regjeringen utvider fedrekvoten igjen – og møter protester

Økt likestilling

Nord mener at Stortinget har gjort dagens permisjonsregler om til en akademisk øvelse ved å telle uker og se bort fra barnet, familien og mors helse.

– Dette blir fort et likestillingsspørsmål mer enn et familie- og omsorgsspørsmål, slik hele intensjonen med foreldrepermisjonen er, uttaler Fagforbundet-lederen.

Hun er bekymret for mors helse og evne til å restituere kroppen etter fødselen.

Den samme bekymringen har ikke Kari Henriksen. Hun sitter i Kultur- og familiekomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet og forsvarte nylig partiets støtte til regjeringens tredelingsmodell i Dagsnytt 18.

Henriksen mener ordningen nettopp ivaretar hensynet til både foreldre, barn og samfunnsoppgaven om økt likestilling.

– Vi ønsker et likestilt samfunn der barna skal ha like stor rett til å bli kjent med far som omsorgsperson som med mor, uttalte Henriksen.

Hun viser videre til at arbeidsmiljøloven legger til rette for ammefri for mødre etter at de har begynt å jobbe.

Følg oss på Facebook!

– Verden er ikke sånn

Mette Nord mener det blir for enkelt å argumentere med ammefri.

– Det er kanskje enkelt for de med akademiske yrker å ha barna med på jobb og amme. Men verden er ikke sånn for alle. Veldig mange kvinner har ikke en slik jobb. Dessuten blir jo hele permisjonen for far en transportetappe til og fra mors jobb for at barnet skal få mat.

I LO-familien er Fagforbundet alene om å flagge dette synet, noe forbundslederen lever godt med.

Hun lover at forbundet kommer til å jobbe for å påvirke med sitt syn både i LO og Arbeiderpartiet fremover.

Dette sier loven om velferdspermisjoner

Må gis tid

Guri Melby sitter på Stortinget for Venstre, som var partiet som fikk gjennom tredelingsmodellen i regjeringen.

Hun mener man må gi ordningen litt lengre tid for å se en effekt, og da først og fremst på likestillingen i arbeidslivet.

– Jeg er litt overraska over at det blir så mye oppstandelse. Jeg forstår at noen mødre kan tenke seg å være lenger hjemme etter en fødsel, men jeg mener tredelinga er god både for likestilling og valgfriheten, sier Venstre-politikeren til NRK.

Hun viser til ISF-rapporten som viser at vi ennå ikke har nådd likestilling i arbeidslivet.

– Sånn sett så burde jo nesten pappapermisjonen ha vært utvida, sier hun videre.

Annonse

Flere saker

Annonse