JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyres landsmøte 2019:

På sikt skal Norge inn i EU, mener Høyre-nestlederen

EØS-motstanden i Norge bekymrer Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) taler på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) taler på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag.

Fredrik Hagen / NTB scanpix

helge@lomedia.no

– Vi må ha mer samarbeid, ikke mer alenegang. Der andre bygger murer, skal vi bidra med mer samhold. Høyre har vært og skal fortsatt være en varm forsvarer av forpliktende samarbeid i Europa, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner da han innledet om Høyres prinsipp-program på landsmøtet lørdag formiddag.

EU-medlemskap er målet

I talen sin advarte han om den økende EØS-motstanden, men slo samtidig fast at fullt EU-medlemskap er partiets mål på sikt. Slik utdyper han det overfor FriFagbevegelse:

– I dag står ikke spørsmålet om norsk EU-medlemskap på den politiske dagsordenen. Men på lang sikt mener jeg at Norge skal kreve plass og være fullverdig medlem av EU, sier Jan Tore Sanner.

– EØS-avtalen er viktig for norske arbeidsplasser. Det er helt avgjørende at vi har adgang til EUs indre marked. Men EØS-avtalen har også noen svakheter. Det er blant annet at den ikke gir den innflytelsen det gir ved å sitte rundt bordet, sier han videre.

Les også: Lysbakken er skuffet over at Stortinget ikke vil utrede EØS-alternativer

Svarer opprøret

Venstresiden med Rødt og SV i spissen og deler av fagbevegelsen gjør opprør mot EØS-avtalen, og på den andre siden er det økende EØS-motstand også hos regjeringspartner Fremskrittspartiet.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier Norge trenger nye innvandrings-innstramminger og at EØS-avtalen bør reforhandles.

– Norge hører hjemme i det europeiske fellesskapet, der vi deler verdigrunnlag og felles demokratiske, økonomiske og kulturelle tradisjoner, sa Jan Tore Sanner i talen sin til landsmøtet.

Les også: Yrkesfagene skal styrkes i årene som kommer, lover Erna Solberg

Støre: Konstruert problemstilling

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er feil å snakke om norsk EU-medlemskap nå.

– For meg er det et demonstrasjonsutspill for at Høyre skal få gjentatt at de er for EU-medlemskap. Det har jeg respekt for. Det er avgjørende å forsvare EØS-avtalen, for industrien, for arbeidsfolk, og for Norge. Men det er en konstruert problemstilling å si at hvis vi mister EØS-avtalen skal vi ta medlemskap i stedet, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Les også:

Hadia Tajik: Statsministeren virket uinspirert i landsmøtetalen sin

Erna Solberg får refs for uttalelse om økende ulikhet

Bjørnar Skjæran blir sannsynligvis ny nestleder i Ap

Annonse
Annonse