JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelse:

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

Både Rødt og SV håpet å få med seg Stortinget på å gå inn for tannhelsereform, men fikk ikke flertall. Likevel tror Rødt-lederen at tannhelse kan bli en viktig sak i valgkampen.
På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Tirsdag stemte Stortinget over representantforslag fra Rødt og partileder Bjørnar Moxnes, men også fra SV, om en egen tannhelsereform. Rødt, SV og MDG aleine støttet reformforslagene. Moxnes er skuffet over at de ikke fikk med seg nok stemmer for forslaget.

– De andre har det i kjeften, men gjør lite for kjeften til folk flest når de stemmer ned forslagene våre, sier han til Dagsavisen.

Rødt foreslo at Stortinget skal be regjeringen legge fram en tannhelsereform for Stortinget som inneholder en konkret plan for å fase inn universelt tilgjengelig tannhelsetjeneste. De vil at tannhelse skal likestilles med andre helsetjenester, og foreslår at det for eksempel kan gjøres gjennom egenandelsordningen. Det andre forslaget gikk på å utrede en gradvis utvidelse av offentlig finansiert tannhelse.

Historie: Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så

SV leverte på sin side inn seks mindretallsforslag, blant annet om nettopp å få inn en tannhelsereform som sikrer lik sosial og geografisk fordeling av tannhelsetjenester. Ingen skal betale mer for nødvendige tannhelsetjenester enn for andre nødvendige helsetjenester, foreslår partiet.

– En vinnersak

Dagsavisen har tidligere skrevet at tannhelse seiler opp som en av de store sakene før årets stortingsvalg. Moxnes tror det er en vinnersak for venstresida, og får følge av flere av de andre partiene i dette. Men de er ikke nødvendigvis enige i hvordan tannhelsetjenesten bør se ut. Moxnes trekker fram at Senterpartiets landsmøte nylig gikk inn for å innføre en egenandelsordning på tannhelse på samme måte som for legebesøk og andre helsetjenester. Arbeiderpartiet ønsker på sin side en reform med mål om å likestille tannhelse med andre helsetjenester, og planen er å utvide det gradvis.

Rødt-lederen synes da det er synd at de ikke stemte deres forslag om den gradvise utvidelsen av offentlig finansiert tannhelse.

– Det viser behovet for et nytt flertall med et sterkest mulig Rødt som kan presse på for å få til reell forandring her. Vi kan ikke ha det sånn at tannhelse avhenger av lommeboka, sånn som det er nå, sier Moxnes.

Kronikk: «Tannhelse er det siste hullet i velferdsstaten»

Dagens ordning består av en offentlig sektor og en privat sektor. I dag sikrer den offentlige delen gratis tannhelse kun for barn under 18 år, og for enkelte andre grupper. De fleste andre må betale selv for private tannleger. Ikke alle tar seg råd til det, og i en spørreundersøkelse fra 2018 svarte en av tre nordmenn at de enten utsetter eller unnlater å gå til tannlegen av økonomiske årsaker. Moxnes sier han kanskje er spesielt skuffet over nettopp Sp og Ap etter tirsdagens avstemning.

– De må vise at det betyr noe for vanlige folk med nytt stortingsflertall. De må vise vei, mobilisere og engasjere folk. Å fase inn og sørge for gratis tannhelse, at det blir en realitet i neste stortingsperiode, er en av de største og viktigste velferdsreformene i vår tid, fortsetter han.

Hva mener de andre?

Både Rødt og SV har reform-mål og vil at tennene skal behandles som en del av kroppen på lik linje med andre helsetjenester. De setter imidlertid ikke av like mye penger i sine alternative statsbudsjetter for 2021 for å fase det inn. Der Rødt satte av 3 milliarder, la SV seg på 433 millioner. SVs helsepolitiske talsperson Nicholas Wilkinson forklarte at det bare var startskuddet for å fase inn det endelige målet.

Tida er overmoden for en tannhelsereform, sier Wilkinson til Dagsavisen etter avstemningen.

– Det var en trist sak at et stort flertall stemte imot tannhelsereformen, men kampen er ikke over. SV er klare etter valget for å fylle hullet i velferdsstaten, fortsetter han.

Arbeiderpartiets Tellef Inge Mørland har sagt til Dagsavisen at de er enig i intensjonen i Rødt og SVs planer, men at det er viktig å sørge for at inntektene er der til å sikre og bygge ut velferden. De stemte ikke for Rødts forslag fordi de frykter det bare vil holde folk for narr, forklarer han.

Hør ukas podkast: Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

– Vi operer med ganske løse anslag på at det vil koste mellom 10 og 12 milliarder, og vi må ha skikkelige tall. Det er ikke sånn at de pengene hadde dukket opp hvis vi hadde vedtatt forslaget i går. Vi tror derfor på en gradvis utvidelse, og vi begynner med de gruppene med størst behov og tar det skrittvis, sier Mørland, og understreker at målsettingen deres på sikt ligger fast.

Det vil ta tid, fortsetter Mørland. Han viser også til at Ap hadde levert inn flere egne tannhelse-forslag. De peker i samme retning som Rødts, men Mørland mener de er mer realistiske å få gjennomført.

Senterpartiet ville ikke love noen dyr reform før et valg, men partiet mener gratis tannbehandling bør utvides til flere grupper. Som det siste av de fem opposisjonspartiene blant sentrum-venstre er MDG med på at tannhelsetjenesten må gjennom en reform, men at dagens ordninger og lover må gjennomgås først.

Annonse
Annonse