JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seksuell trakassering skal ikke finne sted i våre rekker, sier LOs nestleder

LO vil styrke arbeidet mot seksuell trakassering. Første nestleder Peggy Hessen Følsvik sier hun ikke kjenner til varslinger de årene hun har sittet i ledelsen.
STYRKE: LO vil styrke arbeidet mot seksuell trakassering, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik.

STYRKE: LO vil styrke arbeidet mot seksuell trakassering, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Martin Guttormsen Slørdal

anne.siri@lomedia.no

– Vi skal se på om arbeidet mot seksuell trakassering kan styrkes, skriver første nestleder Peggy Hessen Følsvik i en epost til frifagbevegelse.no.

Selv kjenner ikke Følsvik til varslinger om seksuell trakassering blant LO-ansatte de årene hun selv har vært i ledelsen.

Seksuell trakassering i LO-systemet ble nylig løftet fram i en artikkel i Dagsavisen. Lederen for Norsk Tjenestemannslags ungdomsorganisasjon, Sahar Azari, har selv blitt utsatt for trakassering, og mener fagbevegelsen har en vei å gå for å bli kvitt problemet. LO-forbundene har registrert kun ni tilfeller av seksuell trakassering på fem år, og mistenker mørketall, ifølge Dagsavisen.

– Jeg har selv opplevd ubehagelige situasjoner av seksuell karakter i LO

Opplysningene som kom fram i artikkelen førte til at temaet denne uken ble tatt opp i LOs sekretariat. Sekretariatet består av LOs daglige ledelse og forbundslederne, og de møtes hver mandag formiddag.

Under møtet kom det fram at mange forbund tar opp temaet i tillitsvalgtopplæringen, og at det er vanlig å ha klare retningslinjer, ifølge Følsvik. Sekretariatet ber likevel LOs familie- og likestillingspolitiske utvalg om å se på hvordan arbeidet skal styrkes.

– Beskjeden fra oss er i hvert fall veldig klar – seksuell trakassering skal ikke finne sted i våre rekker. Det er et felles ansvar å bekjempe det, skriver Følsvik.

«Han må du passe deg for»

– Hvilke konsekvenser bør seksuell trakassering få?

– Alle disse sakene må føre til en form for reaksjon. Nøyaktig hvilken reaksjon vil måtte avhenge av hvor alvorlig hendelsen er.

– Kvinner vi har snakket med – også i LO – har noen ganger fått advarsler av typen «han må du passe deg for». Hva tenker du om at kvinner får sånne «advarsler»?

– Dersom noen har saklig grunn til å mene at jenter bør passe seg for bestemte tillitsvalgte eller ansatte i fagbevegelsen, så bør dette varsles om til vedkommendes ledere, svarer Følsvik.

LOs personalhåndbok har bestemmelser om seksuell trakassering, seksuell utnyttelse, seksuelle overgrep og seksuelle tjenester. Rutinene er klare for hvordan varslinger skal følges opp, ifølge Følsvik.

– Den ansatte kan henvende seg til sine tillitsvalgte, til verneombudene eller til personal- og utviklingsavdelingen. De har krav på å bli hørt, fulgt opp og ivaretatt, sier Følsvik.

Mer sårbart arbeidsliv

Den internasjonale MeToo-kampanjen har ført til at kvinner fra mangfoldige bransjer og mange land har stått fram med historiene sine. Den kollektive kampanjen gjør det enklere å si fra om trakassering, og det skal vi være veldig glad for, mener Følsvik.

Kampanjen viser at det er en sammenheng mellom maktubalanse i arbeidslivet og omfanget av seksuell trakassering, fortsetter hun.

– Økt bruk av midlertidige stillinger, vikariater og bemanningsbyråer gjør at flere får en løs tilknytning til arbeidslivet. Dette er enda en grunn for LO til å jobbe hardere for å stoppe denne utviklingen, sier LOs første nestleder.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse

Flere saker

Annonse