JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sju menn er dømt for drapet på urfolk- og miljøaktivist Berta Cáceres fra Honduras

Sju menn er funnet skyldige i mordet på den honduranske urfolk- og miljøaktivisten Berta Isabel Cáceres i mars 2016. En er frikjent.
AKTIVIST: Bertha Cáceres ble drept i mars 2015.  Bildet av henne er fra desember i 2014.

AKTIVIST: Bertha Cáceres ble drept i mars 2015. Bildet av henne er fra desember i 2014.

Marianne Gulli

knut.viggen@lomedia.no

Det er avisen The Independent som skriver om kjennelsene som retten i Tegucigalpa, hovedstaden i Honduras, kom frem til torsdag.

Cáceres, som i sin tid vant en internasjonal pris (Goldman prize red. anm.) for sitt arbeid for å forsvare miljøet, ble skutt og drept sent på kvelden 2. mars 2016, to dager før sin 45. årsdag - etter lang tids kamp for å stoppe byggingen av en internasjonalt finansiert vannkraftdemning i elven Gualcarque, som av Lenka-folket anses som hellig.

Sterke reaksjoner etter drap i Honduras

Bestillingsdrap

Retten mener mordet ble bestilt av sjefene for damprosjektet i selskapet Desa på grunn av forsinkelser og økonomiske tap knyttet til protestaksjoner ledet av Cáceres. Retten mener mordene var en bestilling til en gruppe profesjonelle attentatmenn som ble betalt for å drepe Cáceres. De sju mennene som ble dømt for å ha iscenesatt mordet er Sergio Ramón Rodríguez, samfunns- og miljøsjef i Desa, Doglas Geovanny Bustilli, tidligere sikkerhetssjef i Desa og tidligere USA-trent hærløytnant, Mariano Dáz Chávez, en USA-trent major i sikkerhetsstyrkene som tjenestegjorde med Bustillo, Henry Javier Hernandéz, tidligere sersjant i spesialstyrkene, som tjenestegjorde med Díaz, Edwin Rapalo, Edison Duarte Meza og Oscar Torres.

En meksikansk miljøaktivist, Gustavo Castro, ble skutt i det samme angrepet, men overlevde ved å spille død. Hernández, Rapalo, Edilson Duarte og Torres ble også funnet skyldig i forsøk på mord på Castro. De andre tre tiltalte ble ikke funnet skyldig i denne forbrytelsen.

– Ønsker ikke hevn

Torsdagens kjennelse ble tatt godt i mot av Cáceres' familie og kolleger, men de fremsa fortsatt krav om rettslige skritt mot dem som sto bak og finansierte sammensvergelsen.

– I dag er det ingen tilfredshet, eller glede, men vi er glade over å se at de som utførte mordet på min mor da hun var forsvarsløs, - bare for at hun forsvarte naturrressursene - nå blir fengslet, Vi ønsker ikke hevn, for vi er ikke mordere som dem, men vi krever at de ansvarlige - hjernene bak mordet også får sin straff sa Olivia Zuñiga, Cáceres' eldste datter.

Berta (26) vil finne ut hvem som planla og sto bak mordet på moren

Norske støttespillere

Cáceres, som jobbet som koordinator for Council of Popular and Indigneous Organization of Honduras (COPINH), var best kjent for å forsvare urfolksterritorier og naturressurser, men var også en respektert politisk analytiker, forsvarer av kvinners rettigheter og svoren antikapitalist.

COPINH har i flere år vært en av samarbeidsorganisasjonene til Norsk Folkehjelp, som har drevet arbeid i landet siden 1985. Siden 2012 er Norsk Folkehjelps arbeid i Honduras blitt støttet av EL og IT Forbundet.

Dette er verdens 10 verste land for arbeidstakere

Press på myndighetene

Honduras regnes blant landene i verden der det er farligst å være miljøvaktivist, i 2016 var det registrert 118 drap på miljøaktivister i årene 2012-16.

Det siste årene har COPINH og andre miljøaktivistorganisasjoner vært offer for en rekke trusler på grunn av deres arbeid mot aktører som tilraner seg land og ødelegger naturresursene i områder der urfolket bor.

I forbindelse med drapet på Cáceres gikk Norsk Folkehjelp sammen med flere andre organisasjoner og oppfordret den norske regjeringen til å fordømme drapene på miljøaktivister i Honduras og legge press på honduranske myndigheter for at de ansvarlige skal stilles for retten.

(Kilde: The Independent)

Hvem er verdens verste sjef? Her er internasjonal fagbevegelses ti på topp

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse