JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik skal svensk fagbevegelse vekke velgerne før valget i september

«Vem f*n bryr seg?» heter kampanjen de seks svenske forbundene i 6F står bak. Valgkampkoordinator Erik Persson (32) i Seko håper at kampanjen på nett og sosiale medier kan vekke svenskene før valget i september.
ENGASJERT: Postbud Erik Persson vil vekke svenskene i valgkampen.

ENGASJERT: Postbud Erik Persson vil vekke svenskene i valgkampen.

Nina Hanssen

SVERIGE: Erik Persson er opprinnelig postbud i Post Nord, men fra mai i år har han koordinert valgkampen for Seko som organiserer 110.000 medlemmer innenfor bransjer som sivil, energi, forsvar, post, sjøfolk, tele, kommunikasjon, kriminalomsorgen samt vei og bane.

– Et av de viktigste grepene vi gjør nå er at vi sammen med våre samarbeidspartene Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund og Målarna i 6F har laget «Vem f*n bryr sig?»-kampanjen, forteller han.

6F har til sammen 300.000 medlemmer så det er en viktig velgergruppe som Persson mener bør lytte til.

– Dette er egentlig en opplysningskampanjen rettet mot våre medlemmer i 6F, men vi håper selvsagt at flere går inn på vår kampanjeside og svarer på spørsmål om arbeidsliv, sier han.

• Les også: Svensk kriminalomsorg i krise

Vil vekke folk

Ifølge Persson kan alt skje i det kommende valget, men det han frykter mest er at den svenske modellen står for fall.

– Det er en vanskelig situasjon nå der Sverigesdemokratene står sterkt og der partiet sammen med Moderatene faktisk lover velgerne at den svenske modellen med ansettelsestrygghet, velferdsfinansiering og organisering skal rives ned. De ønsker enda mer privatisering og liberalisering i alle sektor, sukker han.

FAGLIG VALGKAMP: Erik Persson og kommunikasjonsmedarbeider Erik Sandberg i SEKO er klar for intens valgkamp.

FAGLIG VALGKAMP: Erik Persson og kommunikasjonsmedarbeider Erik Sandberg i SEKO er klar for intens valgkamp.

Nina Hanssen

Persson håper at ikke velgerne lar seg lokke og at de har sett hva en borgerlig regjering kan gjøre under Reinfeldt-perioden. Men han ser også at det er en splittelse i den høyre fløyen og at ikke alle partiene synes det er stuerent å samarbeider med Sverigesdemokratene.

– Det virker som det er en splittelse i den borgerlige fløyen nå og slik det ser ut nå kan man få 1-3 færre politiske partier i Riksdagen.

Det er spennende å se hva som blir utfallet, sier han. Selv stiller han som sosialdemokratisk kandidat i Stockholm til høsten.

ILO vender tommelen ned for Stefan Löfvens globale partssamarbeid: – De har misforstått, sier svensk LO-topp

Satser på mer trygghet i hverdagen

Persson sier at både LO og 6F har som hovedbudskap i sin valgkamp at de ønsker mer trygghet for alle i arbeidslivet.

– Det er jo slik at alle forbund har ulike preferanser for hvilke saker som er viktigst. Men det er en del grunnleggende politiske saker vi er opptatt av. Det er dette kampanjen 6F prøver å få frem, sier han.

Nemlig at folk får gode lønns og arbeidsvilkår. Han sier at 6F har 9 krav som de har spurt politiske partier om. Når folk går inn på hjemmesiden kan man se hva partiene svarer på hva de mener om dette spørsmålet.

– 6F har ikke som LO sentralt et formelt samarbeid med sosialdemokratene, men gjennom nettsiden viser vi hva partiene mener om viktige spørsmål vi er opptatt av, sier han.

Skrudde av mikrofonen da svensk LO-sekretær tok opp Palestina-saken: – Jeg opplevde det som sensur

Skaper nysgjerrighet

Persson sier at kampanjens tittel allerede har vekket litt nysgjerrighet både fra folk og medier.

– Vi ville ikke bruke banneord så vi skrev F*N, men dette får folk til å våkne. Ofte er samfunnsdebatten før valg fjernt fra våre medlemmers hverdag så vi ønsket å vise dem hva partiene mener om nære spørsmål, sier han.

Av spørsmål som blir stilt er: Hvem bryr seg om den svenske modellen, om trygge arbeidsansettelser, om sosial dumping, om jernbanen, om gevinst i velferden, om fradrag i fagforeningskontingenten og flere spørsmål.

Selv er Persson spent på utfallet av høstens valg. Han skal jobbe med valget fram til slutten av september da han skal tilbake som tillitsvalgt i SEKO.

– Jeg er valgt til nestleder Seko Stockholm fram til 2019 og håper jeg også får noen politiske oppdrag etter valget, sier han.

Persson har siden han ble engasjert vært opptatt av ungdommers saker, verving og synes det er meningsfylt å jobbe med viktige saker i valget.

Svenske sosialdemokrater sliter foran valget

Svensk LO tar lærdom av den norske valgkampen

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse