JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV, Rødt og Arbeiderpartiet foreslår forbud mot innleie av arbeidere

SV går lengst og vil ha et forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet.
Her jobbet arbeiderne helt uten sikring mens de bygde nytt politihus i Arendal. De risikerte å falle flere meter ned. ILLUSTRASJONSFOTO.

Her jobbet arbeiderne helt uten sikring mens de bygde nytt politihus i Arendal. De risikerte å falle flere meter ned. ILLUSTRASJONSFOTO.

Thor Åge Christiansen/Fellesforbundet

yngvil@lomedia.no

Mange av de innleide arbeiderne som bemanningsbyråer er østeuropeere som er «fast ansatt» i bemanningsbyråer. De kalles fast ansatt, men ofte får de ikke lønn mellom oppdragene. Innleide arbeidere fra bemanningsselskaper er også blant dem som er mest utsatt for ulykker på jobben.

På under en uke har tre partier på venstresiden fremmet tre ulike forslag til hvordan myndighetene kan stoppe bruken av løsarbeidere i byggebransjen i Oslofjord-området.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Rødts forslag

Oslo Bygningsarbeiderforening er glad for forslagene som tikker inn.

Rødts forslag går ut på å innføre et midlertidig forbud mot innleie av bygningsarbeidere fra bemanningsbyråer i Oslofjord-området nå, akkurat slik foreningen selv krever, og går til politisk streik for på onsdag.

– Det er akutt og derfor ber vi om at myndighetene nå innfører et midlertidig forbud mot innleie i bygningsbransjen i Oslo-fjordområdet, sier Petter Vellesen som leder foreningen.

Det er fullt mulig å innføre et slikt forbud, hvis regjeringen vil. Loven åpner nemlig for «å forby innleie av visse arbeidstakergrupper eller på visse områder når viktige samfunnshensyn tilsier det». Det innebærer at Arbeids- og sosialdepartementet innfører en forskrift, som ikke må behandles i Stortinget.

• Følg oss på Facebook

SVs forslag

SV legger fram sitt forslag i dag. Partiet vil ha et generelt forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet. Forbudet skal ikke gjelde for det som er reelle vikariater ved sykdom eller permisjoner, opplyser SV-nestleder Kirsti Bergstø.

– Reelle vikarbehov kan fremdeles formidles av vikarbyrå, sier Bergstø til FriFagbevegelse.

Aps forslag

Arbeiderpartiet fremmet forrige uke flere forslag som omhandler bemanningsbransjen. De vil at regjeringen utreder med sikte på å innføre et forbud mot innleie begrenset til enten de geografisk sett mest utsatte stedene eller begrenset til de mest utsatte bransjene.

Høyre sier nei til forbud

Men regjeringen vil ikke. Arbeidsminister Anniken Hauglie erkjenner at det er et problem i enkelte bransjer, men mener et forbud «er feil vei å gå», sa hun i spørretimen i Stortinget forrige uke. Da viste hun også til at regjeringen i sommer la fram tre forslag for bedre regulering av bruken av midlertidige ansatte.

Arbeidsministeren har brukt statistikk for hele landet og for alle bransjer i uttalelser om innleide arbeidere. Da er omfanget bare 1-2 prosent av hele arbeidsstyrken.

Fagbevegelsen har gjort undersøkelser på byggeplasser i Oslofjord-området som viser at en så stor andel som 40 prosent av arbeiderne de møtte var innleide arbeidere. Nesten alle disse - ni av ti – var leid ut av bemanningsbyråer.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Senterpartiet støtter Ap og Rødts forslag

Senterpartiet støtter forslagene fra Ap og Rødt. Arbeidspolitisk talsperson i partiet, Per Olaf Lundteigen, har ennå ikke lest forslaget fra SV som først fremmes i dag.

– Ansettelse i bemanningselskaper er den mest utrygge ansettelseformen. Du har ingen trygghet når det gjelder inntekt, sier Lundteigen til FriFagbevegelse.

– Det er mye oppmerksomhet rundt midlertidige ansettelser, og det er Sp helt enig i, sier han og understreker:

– Det er enda mer alvorlig med bemanningsselskaper, mener Lundteigen.

Hva mener KrF?

Jokeren i kabalen er Kristelig Folkeparti som kan vippe hele saken i rødgrønn retning. Partiet er ikke lenger bundet av noen samarbeidsavtale med de borgerlige regjeringspartiene, som gir de rødgrønne håp.

– Vi har imidlertid ikke tatt endelig stilling til forslagene, så det er litt for tidlig å gi noen kommentar, sier Mona Høvset, kommunikasjonssjef i KrF.

Når det kommer lignende forslag fra ulike partier om samme sak, er det vanlig at de behandles samtidig i den aktuelle komiteen, i dette tilfellet Arbeids- og sosialkomiteen.

MER OM STREIKEN 15/11:

Rødt krever forbud mot innleie av bygningsarbeidere

Ap vil utrede forbud mot innleie og styrke Arbeidstilsynet

Arbeidsministeren stenger døra for innleieforbud

Varsler streik mot innleie i byggebransjen: – Nok er nok

NHO aksepterer den politiske streiken mot bemanningsbyråene

Annonse

Flere saker

Annonse