JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt på Manglerud sykehjem: – Ap er ikke lenger et parti for arbeiderne

Patrick Sontchou syns Høyre er gode til å sette i verk sin egen politikk når de har politisk makt. Han er skuffet over de rødgrønne i Oslo, som han mener ikke er like flinke.
SVIKTET: Patrick Sontchou mener det rødgrønne byrådet i Oslo sviktet ham og hans kolleger på Manglerudhjemmet.

SVIKTET: Patrick Sontchou mener det rødgrønne byrådet i Oslo sviktet ham og hans kolleger på Manglerudhjemmet.

Karin E. Svendsen

karin.svendsen@fagbladet.no

– Vi som har valgt dem, taper veldig mye fordi de ikke bruker makta til å gjøre slik de lovet under valgkampen, sier Patrick Sontchou, tillitsvalgt ved Manglerud sykehjem.

Unicare Omsorg skal fortsatt drive Manglerud sykehjem etter at kontrakten har gått ut. Det har Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet bestemt. Hun er byråd for eldre, helse og arbeid i hovedstaden. Dette er mulig fordi kontrakten inneholder en opsjon, eller en mulighet for forlengelse av kontrakten på to år.

Ansatte ved Manglerud sykehjem: – Vi er redde for å miste jobbene våre

Sårbare pasienter

Den beslutningen er vanskelig å svelge for Patrick Sontchou. Han er tillitsvalgt ved Manglerud sykehjem og har sett fram til at Oslo kommune skulle overta som drifter og arbeidsgiver fra neste sommer.

Kontrakten med Unicare går ut 3. juni 2019. Fra den datoen kunne kommunen ha overtatt. Men Ap-byråden valgte i stedet å forlenge avtalen.

Helsebarometeret 2017: Bare sju prosent av norske velgere mener sykehjem skal drives av kommersielle selskap

I et møte med Fagforbundets medlemmer på Manglerud denne uka forklarte Tone Tellevik Dahl at hun tror en overtakelse ville ha skapt uro for en sårbar pasientgruppe.

– Ap er ikke lenger et parti for arbeiderne, er klubblederens kommentar.

Han tror ikke pasientene ville ha lidd under en omorganisering. Men han og kollegene merker at sykehjemmet driftes av et kommersielt selskap og ikke av kommunen.

2015: Tjente over 35 millioner på eldreomsorg

– Vanskelig å svelge

For Patrick Sontchou og andre av Fagforbundets medlemmer på Manglerud er skuffelsen stor.

– Når Høyre har makta, bruker de den til å gjennomføre sin politikk. Det er det makt skal brukes til, mener han.

I hans øyne har det rødgrønne byrådet i Oslo sviktet ham og hans kolleger.

– Dette er vanskelig å svelge. Vi som har valgt dem, taper veldig mye fordi de ikke bruker makta til å gjøre slik de lovet under valgkampen, sier Sontchou.

Han rister bare på hodet når han får spørsmål om han og kollegene vil støtte de rødgrønne partiene i valgkampen neste år.

Den tillitsvalgte på Manglerud, som også er styremedlem i Unicare klubb Fagforbundet, tror det blir vanskelig å mobilisere de ansatte etter dette.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Ap mener de innfrir

Tone Tellevik Dahl forstår frustrasjonen blant de ansatte, men sier byrådet innfrir sine løfter. I samarbeidsavtalen mellom byrådspartiene (Ap, SV og MDG) og Rødt står:

«Disse partiene er enige om ikke å legge ut driften av sykehjem på nytt anbud for kommersielle aktører når eksisterende kontrakter utløper.»

Avtalen forplikter ikke byrådet til å ta tilbake driften før en såkalt opsjonstid (en forlengelse av kontraktene) på to år er utgått.

Ap-byråden understreker i en e-post til Fagbladet at:

«Dette byrådet har stanset den ideologisk drevne privatiseringen av velferdstjenestene våre som det borgerlige byråd med Frp og Høyre i spissen stod for. Vi leverer på vår vakt. Det har blitt færre kommersielt driftede plasser ved at kommunen har overtatt to og de ideelle får overta et. Et fortsatt rødgrønt byråd er garantien for at denne utviklingen fortsetter».

Gratulerer Uranienborg

Patrick Sontchou beklager at han og kollegene på Manglerud ikke får Oslo kommune som arbeidsgiver neste år. Men han er glad på vegne av de ansatte på Uranienborghjemmet. Byråden har nemlig bestemt at kommunen skal drifte dette sykehjemmet og dermed overta som arbeidsgiver fra juni 2019 når kontrakten med Aleris Omsorg går ut.

– Jeg gratulerer dem med ny arbeidsgiver og bedre lønn, sier han.

Store lønnsforskjeller

Ingen vet eksakt hvor mye de ansatte ved Uranienborg går opp. Men erfaringene fra Madserudhjemmet som kommunen overtok fra Norlandia Care i 2016, tilsier at mange vil få en lønnsøkning på 40.000–50.000 kroner i året. Det er det samme som de ansatte ved Manglerud nå går glipp av.

Patrick Sontchou forteller at han tjente mer enn kona, som arbeider på et kommunalt sykehjem, da Manglerud ble privatisert i 2013.

– Etter fem år med Unicare som arbeidsgiver har hun gått forbi meg, konstaterer helsefagarbeideren. Han har 13 års ansiennitet og videreutdanning i psykiatri på fagskolenivå.

Ulike tariffavtaler

Ansatte i Unicare Omsorg har en tariffavtale hvor helsefagarbeidere begynner på 280.000 kroner. Med fire års ansiennitet eller mer tjener de 324.000 kroner i året.

Helgetillegget er på 50 kroner timen og nattillegget på 40 prosent av timelønna. Fagarbeidere får ikke noe igjen for videreutdanning.

Siri Follerås, leder av Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, opplyser at de fleste ansatte i Oslo kommune tjener 450.000 kroner i året hvis de har fagbrev og 12 års ansiennitet eller mer. Hvis de også har videreutdanning på fagskole, har de en årslønn mellom 464.000 og 479.000 kroner.

Helgetilleggene i Oslo kommune er 100 kroner i timen. Også de har et nattillegg som svarer til 40 prosent av timelønna.

Annonse

Flere saker

Annonse