JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To svenske fagforeningstopper kostet medlemmene 40 millioner på under seks år

Lederna i Sverige i hardt vær etter avsløringer om hvalsafari, Porscher og millionfallskjermer.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

De reiste på hvalsafari på Island, og brukte millioner på korte og lengre turer til USA. Firmabilen var i et tilfelle en Porsche, og til sammen brukte lederduoen i den svenske lederfagforeningen Lederna 40 millioner svenske kroner på under seks år, i høye lønninger, sosiale kostnader, reiser og pensjoner.

Avsløringene til Aftonbladet har skapt ramaskrik og kritikk i Sverige. Nylig gikk leder Per Hedelin av på grunn av den høye pengebruken. Lederna er Sveriges største fagforening for ledere.

Aftonbladets gransking har funnet en voldsom pengesløsing. Lederne har blant annet reist på en rekke USA-turer med ektefeller, der også feriene i forkant av fagdager har blitt betalt av fagforeningens medlemmer.

Tre studieturer til USA skal ha kostet til sammen 1,4 milioner kroner, ifølge Aftonbladet. Tre andre reiser kostet 2,3 milllioner. Fagforeningstoppene har delt bilder på Instagram av dykketurer i Montenegro og luksushotell.

Svensk LO-forbund brukte 600.000 kroner på «luksusreise» til Singapore

«Bra sjefer skal ha bra lønn»

Nylig avgåtte Annika Elias forsvarer de høye lønningene. Selv tjente hun 1,9 millioner kroner, mens Per Hedelin, Sveriges best betalte fagforeningsleder, tjente over 2,1 millioner svenske kroner.

«Vi har hatt samme budskap lenge før jeg ble ordfører: Bra sjefer skal ha bra lønn», skriver Elias i et innlegg på Facebook.

Ikke alle medlemmene er enige. Avsløringene har ført til et ras av utmeldelser av fagforeningen, som ifølge egne nettsider har 93.000 medlemmer. Som altså har sponset et svært behagelig liv for toppene.

I et brev til medlemmene, lover den nye lederen Andreas Mellin bot og bedring: Mitt budskap till deg som medlem i Ledarna er at jeg skal gjøre alt som står i min makt for at Ledarna skal væra en organisasjon som er åpen og transparent, skriver Miller.

Det stemmer ikke, skriver Aftonbladet, som ikke får innsyn i hva for eksempel hvalsafari på Island har kostet medlemmene.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse