JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre-politiker slår tilbake om taxfreeordningen: – Subsidierer klimafiendtlige reiser

Taxfreeordningen bidrar til lavere billettpriser, økt flytrafikk, økt antall passasjerer og høyere utslipp enn det ellers ville vært, mener nestleder i Unge Venstre, Ane Breivik.
– Taxfreeordningen subsidierer klimafiendtlige reiser til utlandet med billig sprit, sier Ane Breivik som er første nestleder i Unge Venstre.

– Taxfreeordningen subsidierer klimafiendtlige reiser til utlandet med billig sprit, sier Ane Breivik som er første nestleder i Unge Venstre.

Pressefoto

helge@lomedia.no

Venstre fikk hard kritikk fra forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund, etter at partiets landsmøte i helgen vedtok å gå inn for å legge ned taxfreeordningen av hensyn til klimaet.

Nestleder i Unge Venstre, Ane Breivik, mener imidlertid Carlsen bommer når han hevder at en skroting av taxfreeordningen vil føre til enda mer utslipp. Bakgrunnen for det er at passasjerene i stedet vil handle de samme varene utenlands – og dermed blir flyene tyngre og forurenser enda mer, ifølge Carlsen.

Breivik er ikke enig.

– Taxfreeordningen subsidierer klimafiendtlige reiser til utlandet med billig sprit, sier hun til FriFagbevegelse.

Det er deilig å kjøpe billig rødvin og sjokolade på flyplassen, men det er rent prinsipielt en ordning som strider mot alle virkemidlene i alkoholpolitikken og klimapolitikken. Og det er dårlig butikk for Norge, fortsetter Breivik.

Bakgrunn: Venstre vil avvikle taxfreeordningen for klimaets skyld: Vil gi mer utslipp, mener leder i Norsk Flygerforbund

– Dette er skattepenger vi går glipp av

Ekspertutvalget «Norge mot 2025» under ledelse av Jon Gunnar Pedersen, foreslår nettopp å skrote taxfreeordningen. Og under helgens landsmøte vedtok Venstre det samme. Partiet vil også ha en flypassasjeravgift som er mer offensiv mot klimagassutslipp fra flytrafikk. Venstre vil bruke de økte avgiftsinntektene til å opprettholde et godt tilbud på alle landets flyplasser.

Breivik mener Carlsen legger til grunn at passasjerene bare kommer til å ta med seg flaskene på flyet.

– Men da legger han også til grunn at passasjertallet vil bli stående på samme nivå. En konsekvens av taxfreeordningen er jo nettopp at den bidrar til lavere billettpriser, slik at flytrafikk, antall passasjerer og utslippene er høyere enn de ellers ville vært, påpeker Breivik.

Hun mener pandemien har vist hvordan taxfreeordningen og handelslekkasjen til Sverige totalt undergraver de alkoholpolitiske virkemidlene Norge har. Vinmonopolet har hatt rekordomsetning uten at forbruket har økt.

– Dette er skattepenger vi går glipp av hver eneste gang norske flypassasjerer streifer gjennom taxfreehyllene på vei hjem fra Mallorca, mener hun.

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Venstres landsmøte

– Beste tidspunkt

Breivik mener dessuten timingen er god.

– Pandemien er nettopp beste tidspunkt for å avvikle taxfree, siden folk uansett ikke drar utenlands. Vi vet heller ikke hvor stor flytrafikken kommer til å være etter koronakrisen. Om vi slutter å reise like mye, noe alt tyder på, så sitter vi sannsynligvis igjen med en finansieringsmodell som ikke er bærekraftig, sier hun.

Nestlederen i Unge Venstre vil også redusere avgiftene på varer som er utsatt for grensehandel.

– Jo flere som reiser til Strømstad for å hamstre billige varer, jo flere statlige inntekter og arbeidsplasser taper Norge, mener Ane Breivik.

Lederen i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, hevder på sin side at hvis man fjerner taxfreeordningen, må man samtidig fjerne adgangen til å ta med varer for inntil 6000 kroner inn i landet, og fjerne dagens kvoter. Resultatet av det er at det må ansettes tusenvis av tollere for å forsterke kontrollene både ved landets grenseoverganger og på flyplassene, hevder Yngve Carlsen.

Les også: Linn (38) ble «naver»: – Jeg så et system hvor effektivitet er viktigere enn å hjelpe sårbare mennesker

Annonse

Flere saker

Annonse