JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningskongress i Wien:

EU-valget kan bli avgjørende for Europas fagorganiserte

Europeisk fagbevegelse har sendt tydelige signaler før valget til EU-parlamentet.
Italienske Luca Vincentini ble gjenvalgt som generalsekretær i Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS, engelsk ETUC)

Italienske Luca Vincentini ble gjenvalgt som generalsekretær i Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS, engelsk ETUC)

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Mens innbyggerne i EU går til valg på et nytt EU-parlament, ble kongressen til den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) avsluttet i Wien. Valget i EU kan få stor betydning for framtida for Europas arbeidstakere og europeisk fagbevegelse.

p

Den sosiale kontrakten

– Hva er det viktigste vedtaket fra denne kongressen?

Det viktigste vedtaket er å fornye den sosial kontrakten, sa den gjenvalgt generalsekretær Luca Vincentini på pressekonferansen der han oppsummerte kongressen.

På EU-toppmøtet i Gøteborg i 2017 vedtok EU 20 prinsipper for hvordan EU skal håndtere arbeidsmarkedet og sosial politikk. I DEFS’ nye handlingsprogram blir det slått fast at disse 20 prinsippene må gjennomføres i alle EUs medlemsland. Det er disse prinsippene Vincentini viser til.

Organisere selvstendige

Europeisk fagbevegelse kjemper for å være relevant, og antall medlemmer i fagbevegelsen har stupt. Fra 2000 til 2016 har organisasjonsgraden i Europa sunket fra 28 prosent til 21,4 prosent.

p

Det er to viktige grunner til nedgangen i antall medlemmer. For det første er nedgangen et resultat av den økonomiske krisa. Mange som mistet jobben var fagforeningsmedlemmer. For det andre har ikke fagbevegelsen klart å organisere de nye typene jobber. For eksempel er mange av de nye jobbene organisert som selvstendig næringsdrivende. Det finnes formelle hindringer som gjør at de ikke kan bli fagorganisert, og fagbevegelsen har ikke rett til å forhandle på vegne av dem. Det må vi gjøre noe med, sa Vincentini.

Signal til fagorganiserte

Nordens representant i DEFS-ledelsen er svensken Per Hilmersson. Han ble valgt som en av to visegeneralsekretærer. Hilmersson representerer TCO, den svenske tjenestemannsorganisasjonen. Der er han i dag internasjonal leder.

Hilmersson han mener at kongressen har sendt et tydelig signal til fagorganiserte i hele Europa om demokrati, solidaritet, åpenhet og sosial rettferdighet. Han håper at dette signalet når ut slik at det kan påvirke valget til EU-parlamentet.

Ubalanse i arbeidsmarkedet

– Har du noen kampsak?

Ja, jeg er opptatt av arbeidstakeres mulighet til å bevege seg i det indre markedet. Det er viktig at arbeidstaker kan bevege seg fritt over grensene, uten å bli utnyttet. I dag finnes det arbeidsgivere som vinner i konkurransen på grunna av lave lønningene og dålige arbetsvillkår. Det er en ubalanse i EUs indre marked der de økonomiske frihetene står over grunnleggende faglige rettighetene, sier Hilmersson.

Han mener at ubalansen gjør det nødvendig med en endring i EUs traktater.

p

Derfor er EU-valget svært viktig for fagbevegelsen.

Stor koalisjon

– Jean Claude Junker har fått mye ros på denne kongressen, er det noen mulighet for at en ny leder av EU-kommisjonen kommer til å være like fagforeningsvennlig?

Det er en mulighet for at det ekstreme høyre øker. Da blir det behov for at det blir en koalisjon i parlamentet mellom det tradisjonelle høyre og det tradisjonelle venstre for å holde de ekstreme ute. Og i den koalisjonen kan det finnes støtte til en EU-kommisjon som er positive til fagbevegelsen, sier Hilmersson.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse