JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underbetalte arbeidere bygde Facebooks datasenter i Danmark

Nå kan byggeprosjektet også bli gransket av danske skattemyndigheter.
Slik ser Facebook sitt datasenter i Sverige ut.

Slik ser Facebook sitt datasenter i Sverige ut.

Facebook

tormod@lomedia.no

Det skriver danske Fagbladet 3F. Det er en underleverandør som nå blir beskyldt for skattesvindel i millionklassen i forbindelse med byggingen av Facebooks nye prestisjebygg i Odense.

1000 bygningsarbeidere jobber med å oppføre det 56.500 kvadratmeter store datasenteret i Odense, som etter planen skal stå ferdig i 2020. Det er det tredje i Europa.

p

Det gjeldende byggefirmaet inngikk i februar et forlik med den lokale avdelinga i fagforbundet Fagligt Fælles Forbund (3F), som førte til at de over 100 underbetalte utenlandske arbeiderne fikk etterbetalt 6,8 millioner i lønn.

Samtidig avdekka fagorganisasjonen at byggefirmaet hadde utbetalte millioner i lønn utenfor det danske skattevesenet.

Ifølge fagbladet kan det være over 200 ansatte som har fått overtidsbetalingen overført til utenlandske bankkontoer.

– Det er svindel fra arbeidsgiveren sin side å utbetale lønn på denne måten når de ansatte er skattepliktige i Danmark, sier en skatterevisor til fagbladet.

Nyheten om oppføringen av Facebooks datasenter førte i 2017 til jubel lokalt. Senere har prosjektet blitt kraftig kritisert gjentatte ganger, blant annet for at hovedentreprenøren ikke tar inn lærlinger.

– Hadde disse tingene skjedd på en kommunal byggeplass, ville de blitt kastet ut, sier borgermesteren i Odense.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse