JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forvirring om fleksibel pensjon

Selv om nær 200.000 personer i alderen 62 til 67 år er blitt bedt om å søke om fleksibel alderspensjon er det fortsatt uklart hvilke rettigheter disse har.

Forvirringen knytter seg først og fremst til rettigheter rundt sykepenger og arbeidsledighetstrygd.

Fra nyttår får denne aldersgruppen muligheten til å ta ut hele eller deler av pensjonen fra folketrygden. Men de som velger å takke ja til å ta ut gradert pensjon, vet ennå ikke med sikkerhet hvilken rett man får til sykepenger og dagpenger og det er heller ikke bestemt hvor mye man skal betale i skatt, melder NRK.

– Mange opplever det som frustrerende fordi de lurer på hva som er konsekvensene av de valgene de tar. En ting er at alle omfattes av reglene i folketrygden, og det betyr at mange har muligheten til å kunne ta ut alderspensjonen sin fra Nav fleksibelt fra og med neste år. Men det som er viktig, er å vite om det får konsekvenser for andre rettigheter man har, sier jurist Alexandra Plahte.

Statssekretær i Arbeidsdepartementet Jan-Erik Støstad lover at trygderettighetene vil være de samme, uavhengig av om man tar ut gradert pensjon eller ikke.

– Nå har vi en flertallsregjering, og jeg er ganske sikker på at vi får et bredt flertall i Stortinget for disse regelendringene, sier Støstad.

Høyres talsmann for pensjon og fleksibelt arbeidsliv, Torbjørn Røe Isaksen, mener regjeringen har somlet.

– Bare få uker før vi går inn i et nytt år og disse reglene trer i kraft, så sitter man og behandler dette. Her har regjeringen gitt en nesten uforsvarlig behandlingstid og somlet litt og kommet alt for seint til Stortinget, sier Røe Isaksen til kanalen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse