JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frekkhetens nådegaver

Den israelske miljøvernministeren beklager sterkt at palestinerne bygger i sitt eget land, mens andre «ikke kan bygge et rom eller en balkong».

stig.christensen@lomedia.no

Han viser særlig til at palestinerne vil bygge en ny by, Rawabi, nord for Rammalah. Byen bygges med støtte av Qatar og skal huse 25 000 innbyggere. Miljøvernminister Gilad Erdan vil stoppe prosjektet, «av hensyn til miljøet».

Det var Dagsavisen i går som skrev om israelske bosettinger og palestinsk oppbygging av landet sitt. De siterte miljøvernminister Gilad Erdan som sa det slik: «Det er rart at mennesker på den ene siden her ikke kan bygge et rom eller en balkong, mens de på den andre siden kan bygge tusenvis av leiligheter». Han har utvilsomt vist til bosettingene, og det internasjonale samfunns syn om at denne utbyggingen må stoppes.

Det han glemte å legge til var at palestinerne bygger i eget land, mens Israel bygger på okkupert land. Hele verden har som kjent fordømt den israelske okkupasjonen, og FN-resolusjon 242 krever blant annet tilbaketrekning til 1967-grensene, det vil si slik grensene var før Israel gikk til krig mot nabolandene for 43 år siden.

Den israelske miljøvernministerens uttalelser er på denne bakgrunn så frekke og provoserende som bare en israelsk minister kan uttale seg. Alle forstår at om to parter skal forhandle om fred, kan ikke den ene parten fortsette krigen. Hvis Israel fortsetter utbyggingen av bosettingene, tross hele verdens advarsler, har det internasjonale samfunn bare en mulighet for å svare, nemlig øke presset på Israel. Her sitter USA og president Obama med nøkkelen.

I mellomtiden gjør palestinerne på Vestbredden, med statsminister Salam Fayyad i spissen, noe lurt. De har satt i gang en omfattende byggeprosess, der skoler, veier og elektrisitetsforsyninger bygges ut. En palestinsk sentralbank og et statistisk sentralbyrå er på vei, samtidig som man bereder grunnen for en offentlig pensjonsordning.

Palestinerne bygger rett og slett infrastruktur og institusjoner med tanke på en fremtidig palestinsk stat. På denne måten skjer det to ting samtidig, som i beste fall kan bygge opp om hverandre. Bygging av stat på den ene siden og parallelle fredsforhandlinger. Begge deler er vanskelig. Nå varsler en israelsk minister at han kanskje vil stanse palestinernes bygging av en by på eget område. Sånn oppfører bare en råtten kolonimakt seg.

Problemene på forhandlingssiden er enda større, nærmest på fryspunktet. Bosettingsstoppen løp ut 26. september, samtidig som det fortsatt er en strid om spørsmålet i Israel. Den arabiske liga skal ha møte om saken i dag. For at kvartetten (USA, FN, Russland og EU) og andre staters press på Israel skal øke, er det nødvendig at folk verden over presser på sine regjeringer. Flere båter til Gaza og boikott av varer fra de israelske bosettingene kan være noe.

Annonse

Flere saker

Annonse