JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for folkekirken

Einar Gelius mener konservative krefter har festet grep om statskirken og ber politikerne på Stortinget ta affære.

Selv er han ferdig som sogneprest på Vålerenga.

– De konservative kreftene har styrket stillingen sin de siste årene. Dagens bispekollegium er preget av mennesker som tenker og mener likt om de fleste ting. Det er ingen variasjon, sier Gelius.

Onsdag ble det kjent at han søker avskjed som sogneprest på Vålerenga etter 15 år. Selv om han røk uklar med Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, avviser han at Kirken her står overfor en personalsak.

– Dette er ingen personalsak. Dette er en sak om folkekirkens framtid som handler om hva slags kirke vi ønsker og hva slags prester vi vil ha. Min oppfordring til politikerne er å følge veldig nøye med på utviklingen videre, sier Gelius.

– Når Stortinget besluttet å løse på båndene mellom stat og kirke skjedde det under forutsetning av at demokratiseringsprosessen i Kirken skulle fortsette og at man skulle sikre en åpen og raus folkekirke, legger han til.

– Ingen pervo

Det har vært flere møter mellom Kvarme, Gelius og hans advokat Sigurd Klomsæt de siste dagene. Med den frivillige oppsigelsen følger økonomiske betingelser Gelius ikke vil informere om, men sier seg fornøyd med.

Erkjennelsen av at han neppe ville få støtte i Oslo bispedømmeråd og dessuten risikerte å miste sine presterettigheter spilte nok inn på avgjørelsen, men selv sier han at hensynet til familien veide tyngst.

– Det er ikke mer enn fire uker siden jeg lanserte min bok «Sex i Bibelen». Det har vært fire sammenhengende uker med storm, vindkast og orkan fra alle kanter. Jeg vil ikke at min familie skal rammes mer av dette, sier han.

Gelius vil ikke ta kritikk for bokutgivelsen og sier han ønsket å tenke høyt om samlivsetiske spørsmål samtidig som han var åpen om egne feil og mangler.

– Jeg er ingen pervoprest, ingen klovn og ingen bajas. Jeg har vært Vålerenga-presten, og det er jeg stolt av. I hele min tid som prest har jeg forsøkt å være åpen, imøtekommende og raus overfor dem som har bedt meg om en tjeneste.

På ett punkt tok den svært profilerte og omstridte presten imidlertid selvkritikk.

– Jeg skulle ikke ha begravd Lyn.

– God løsning

I henhold til avtalen med Kvarme går Gelius av som sogneprest i Vålerenga menighet 1. juli 2011. Fram til da er han fritatt fra stillingens ansvar og arbeidsoppgaver, men Oslo-biskopen har gitt ham lov til å holde en avskjedsgudstjeneste i Vålerenga kirke.

– Dette er en god løsning som viser at Gelius har tatt situasjonen på alvor og tatt konsekvensen av en uholdbar situasjon, sier Kvarme til Vårt Lands nettutgave. Han er godt kjent med Gelius popularitet på Vålerenga.

– Jeg er ikke overrasket over det som har foregått på Facebook og i andre medier, men mitt lederansvar som biskop har med den faktiske prestetjenesten å gjøre. I enhver organisasjon har man ordninger, og man må arbeide etter verdier og normer som forventes respektert, sier Kvarme.

Selv sier Gelius at han er overveldet av støtten fra folk i menigheten, på Vålerenga og på Facebook. Vålerenga-beboer Roar Nilsen er en av de mange som beklager Gelius' avgang.

– Vi satt en gjeng på Vålerenga Vertshus og fulgte pressekonferansen på TV. Noen tok til tårene. Selv om jeg ikke er kristen selv, synes jeg dette er veldig trist. Han er en veldig fin kar. Dette liker vi ikke, sier han til NTB.

Gelius sier han gjerne tar enkeltoppdrag som prest, men betrakter seg som uaktuell for nye prestestillinger. I stedet går han svanger med flere bokideer.

– Jeg kunne gjerne tenke meg å skrive flere bøker. Kanskje om etikk for ledere og vanlige mennesker, sier Gelius. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse