JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Gunstig klima» kan gi mindre penger

Helse Stavanger kommer dårlig ut når helsekronene på Vestlandet foreslås fordelt etter en modell som blant annet tar høyde for klima og breddegrader.

Et utvalg i Helse Vest arbeider med en ny inntektsmodell der blant annet klima og breddegrad skal bestemme hvordan helsekronene i regionen skal fordeles. En slik fordeling vil føre til at Helse Stavanger får mindre penger enn Helse Bergen, fordi Stavanger har bedre vær og ligger 200 kilometer lenger sør enn Bergen.

Bakgrunnen er skjevhetene i den statlige tildelingen av penger til helseregionene. Regjeringen har oppnevnt et utvalg som har laget en ny nasjonal finansieringsmodell for sykehusene i landet, kalt Magnussen-utvalget. Utvalget har blant annet satt inn en ny komponent - en klimavariabel.

Utvalget i Helse Vest er satt ned på bakgrunn av Magnussen-utvalget, som konkluderte med at Helse Vest har fått for få helsekroner i forhold til resten av landet. Men den i den foreslåtte fordelingen fra utvalget, kommer Stavanger tapende ut på en rekke kriterier når det gjelder å ha behov for helsekroner.

– Jeg synes forslaget til ny inntektsmodell er bekymringsfullt. Folk i Helse Stavanger får mindre penger til spesialisthelsetjeneste enn de andre foretakene i Helse Vest, sier tillitsvalget Brit Bø i styret for Helse Stavanger, til Stavanger Aftenblad sin nettutgave.

Administrerende direktør i Helse Stavanger, Ingar Pettersen, legger til at den nye modellen totalt sett ikke betyr så store endringer når det gjelder statlig overføring av helsekroner.

– Derfor er det ikke pengene, men selve den foreslåtte inntektsmodellen vi reagerer på, sier Pettersen.

Styret i Helse Stavanger skal uttale seg om den nye modellen på et styremøte på torsdag. Endelig vedtak skjer i Helse Vest. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse