JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grensehandel og butikkjobber

Josefine vil mest sannsynlig miste kolleger hun har fått under pandemien

Norgesgruppen har ansatt 3.000 flere butikkmedarbeidere under pandemien. Når svenskegrensen åpnes står mange i fare for å miste jobbene sine.
TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

Brian Cliff Olguin

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Koronapandemien har ført til stengte grenser og økt omsetning i norske dagligvarebutikker, spesielt ved svenskegrensa. Pandemien bidro også til at flere ble ansatt i dagligvarebutikkene.

Bare i Norgesgruppens butikker økte bemanningen med 3.000 ansatte i fjor, men det har vært flest midlertidige stillinger å få.

– Totalt fikk 803 av de 3.000 fast ansettelse, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til Dagens Næringsliv, og legger til at 70 prosent av de nyansatte var under 25 år.

Aktuelt: Over 100.000 søkte på 578 utlyste stillinger hos Kiwi

Usikkerhet ved grensa

Med synkende smittetall på Østlandet og gradvis gjenåpning, lurer mange på hva som vil skje med arbeidsplassene når grensene åpner igjen.

– Hvis man leser kommentarfeltene i sosiale medier, så virker det som hele Østfold skal over idet grensa åpner, sier Josefine Skoglund (28) til HK-Nytt.

Hun er fungerende tillitsvalgt og deltidsansatt på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad. Skoglund fikk seg en fast deltidsjobb før koronapandemien inntraff. På papiret mangler hun elleve timer på full stilling, men på grunn av økt behov under pandemien har hun fylt på med ekstravakter.

Mye lest: Melk, øl, snus og brus. Slik kan koronaåret oppsummeres for grensebutikkene

Midlertidig ansatte risikerer mest

Nå som en gjenåpning av svenskegrensa kan se ut til å nærme seg, tror Skoglund at det først og fremst er hennes nyeste kolleger som vil lide mest. De er oftest tilkallingsvakter og jobber etter økt behov i butikken.

– Hvis det blir veldig stille, så vil butikken nok klare seg med grunnbemanningen. Det er nok verst for dem som har vært avhengig av at det har vært mer å gjøre enn før pandemien, sier hun.

Ledelsen i Norgesgruppen er usikker på hva som skjer når grensene igjen åpnes.

– Vi har hele tiden vært tydelig på at en veldig stor del av bemanningsøkningen vi fikk i fjor er midlertidige stillinger. Ingen vet hvor lenge det nye kjøpemønsteret i dagligvarehandelen varer, og ingen vet hva som skjer når svenskegrensen åpnes, sier kommunikasjonssjefen i Norgesgruppen til Dagens Næringsliv.

For Josefine Skoglund er situasjonen enn så lenge ok.

– Jeg er personlig ikke så bekymret fordi jeg er en del av grunnbemanningen, og det er flere i tilkallingsvakter som vil måtte gå først. Men det er klart at det er kjedelig å tenke på å miste gode kolleger, sier HK-medlemmet.

Mye lest: Agenda-sjefen vil ha ny arveavgift: – Norge har flere dollarmilliardærer enn USA

Bekymret

Både Virke, som representerer bedriftene innen service og handel, og Handel og Kontor, som organiserer ansatte i varehandelen, er bekymret for gjenåpningen av grensehandelen.

En rapport som Virke har fått utarbeidet av Menon Economics, viser at Norge taper 8.200 arbeidsplasser i dagligvarehandelen og Vinmonopolet som følge av grensehandelen.

– Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen. Tallene bekrefter at vi har en enorm handelslekkasje. Norsk økonomi er i en dyp og alvorlig krise og vi har et akutt behov for å stimulere økonomien, og skape og beholde arbeidsplasser, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for handel i Virke i en pressemelding.

Virke mener at reduserte særavgifter, særlig på varer som lokker norske forbrukere til Sverige, vil hjelpe til å opprettholde omsetningen og arbeidsplassene i Norge.

Les også: HK: – Vi er glade for at et fagforeningsfiendtlig flyselskap som Wizz Air trekker seg ut av Norge

Uenige

Handel og Kontor er på sin side spesielt opptatt av at alkoholavgiften opprettholdes.

– Vil dere være villige til å se på noen av Virkes forslag om kutt i særavgifter?

– Det er alltid bra å ha en diskusjon, men vi i HK er av den oppfatning at alkoholavgiften er med på å ivareta en god alkoholpolitikk gjennom blant annet Vinmonopolet, som også er en viktig arbeidsplass for mange av medlemmene våre, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor.

– Ellers er vi villig til å diskutere andre særavgifter, og eventuelt få til en grensehandelspakke for å bevare norske arbeidsplasser, legger Beckham til.

Til det trenger Norge et regjeringsskifte, mener HK-lederen.

– Vi trenger en ny regjering som i lag med partene i arbeidslivet kan se på tiltak til hvordan man kan få økt aktivitet i grensenære områder, sier han.

Les også: Her er Handel og Kontors krav til en ny regjering

Annonse
Annonse