JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mye deltid i Oslo kommune

Slik vil Oslos ferske helsebyråd få flere sykehjemsansatte over på hele stillinger

Over halvparten av de ansatte på sykehjemmene i Oslo jobber deltid. Her er Robert Steens plan for å flere over i hele, faste stillinger.
MER HELTID: Oslos ferske helsebyråd vil jobbe for at flere sykehjemsansatte får hele stillinger. (Illustrasjonsfoto)

MER HELTID: Oslos ferske helsebyråd vil jobbe for at flere sykehjemsansatte får hele stillinger. (Illustrasjonsfoto)

Anna Granqvist

andreas.tharaldsen@fagbladet.no

Onsdag ble Robert Steen (Ap) ny byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Steen har vært byråd for næring og eierskap, og tar nå over som byråd for Tone Tellevik Dahl (Ap) som går ut av byrådet.

Fagbladet spurte den nye helsebyråden om hva han skal gjøre for å løse problemet med mange deltidsstillinger i kommunen.

– Mye av deltidsproblematikken skyldes tunge turnusordninger, tradisjon og bruken av vikarer. Det er dette som driver deltidskulturen, sier Robert Steen.

Krav om heltidsstillinger

I budsjettet for 2020 har byrådet derfor bevilget 3 millioner kroner til kommunale ressurspooler med faste heltidsansatte vikarer. Byrådet vil også prøve ut en ordning med bare heltidsstillinger på Ullernhjemmet.

Sammen med partene i arbeidslivet vil kommunen se på nye turnusordninger. Kommunen vil stille tydelige forventninger om heltid i tildelingsbrevene. Alle deltidsansatte skal få rett til en såkalt heltidssamtale med arbeidsgiveren sin.Dette er tiltak som vil bidra til å motvirke deltidsbruken i kommunen, mener Robert Steen.

– Heltid skal være en rettighet, deltid skal være en mulighet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

I Sykehjemsetaten jobber 1277 av de fast ansatte deltid, viser tall som Fagbladet har fått fra Fagforbundet Oslo. Det er over halvparten av de ansatte.

– I Stovner bydel er det lyst ut to stillinger som miljøterapeut. Den ene er på 10,56 prosent, den andre er en 17,61 prosent stilling. Hva synes du om det?

– Det er gode eksempler på hvordan situasjonen er i dag, og utlysningene viser hvor viktig det er å få gjort noe med deltidsproblematikken, svarer Steen.

p

Han sier byrådet vil be kommunens etater om å jobbe for flere hele stillinger.

– Vi sender nå et sterkt politisk signal og ber alle virksomhetene om å lage konkrete planer for hvordan de skal få flere over i hele, faste stillinger.

Mange ansatte i deltidsstillinger går også ut over kvaliteten på tilbudet til sykehjemsbeboerne, mener helsebyråden.

– Hvis du jobber på et sykehjem, og du har mange du må forholde deg til, kan det være en tilleggsbelastning. Det er det også for beboerne som må forholde seg til mange nye ansikter.

– Mer heltid handler ikke bare om å sikre de ansatte en inntekt å leve av, men også å sørge for bedre tjenester for innbyggerne, sier Steen.

– Medlemmer har ikke råd til å bo i Oslo

Elisabeth Uran er nestleder i Fagforbundet Oslo. Hun er positiv til flere av byrådets tiltak for mer heltid.

– I Fagforbundet legger vi merke til at vi har et byråd som lytter til de ansatte, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Anna Elisabeth Uran, nestleder Fagforbundet Oslo

Anna Elisabeth Uran, nestleder Fagforbundet Oslo

Werner Juvik

Hun peker på at mange ansatte som jobber deltid sliter med å få endene til å møtes.

– Mange av våre medlemmer har ikke råd til å bo i Oslo, sier hun.

Det er spesielt i kvinnedominerte yrker at deltid er et problem.

– Mange som jobber deltid gjør verken helt frivillig eller ufrivillig. Mange kvinner tar ansvar for egen helse ved å gå ned i stillingsprosent. Ofte kunne arbeidsgiver lagt til rette for at den ansatte kunne jobbet heltid, sier Anna Elisabeth Uran.

Skeptisk til sekstimerdagen

Robert Steen er enig i beskrivelsen til Fagforbundet Oslo.

p

– Det er i de typiske kvinneyrkene at deltid er et problem. Derfor er heltid også en likestillingssak. I politiet jobber for eksempel bare 3 prosent deltid, sier han.

I det rødgrønne byrådets plattform står det at de skal vurdere forsøk med arbeidstidsforkortelser. Anna Elisabeth Uran vil ha mer enn en vurdering. Hun tror sekstimersdagen kan være en løsning på mye av deltidsproblematikken.

Det er Robert Steen skeptisk til.

– Fagekspertisen er noe blandet i sitt syn på arbeidstidsforkortelser, sier han.

Men han vil ikke blankt avvise forsøk i kommunen.

– Vi er ærlige på at vi er søkende, åpne og nysgjerrige.

Anna Elisabeth Uran peker også på at utstrakt bruk av deltid ofte handler om trang økonomi ute i kommunen. Hun sier det må settes inn mer ressurser der hvor deltidsbruken er størst.

Annonse
Annonse