JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hevder kinesere presses

Flere kinesiske organisasjoner i Norge sier de presses til å delta i protestaksjoner i forkant av utdelingen av Nobels fredspris.

Det er planlagt en demonstrasjon på seremonidagen 10. desember, og allerede er det satt i gang underskriftskampanjer mot tildelingen til Liu Xiaobo.

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad sier han er blitt kontaktet av kinesere som sier de ikke frivillig er gått med på protestene.

– Kinesere forteller meg at de føler seg presset av myndighetene til å stille opp i demonstrasjoner mot prisen, sier Lundestad til NRK.

Flere kinesere bekrefter det samme overfor NRK, men ønsker ikke å stå fram offentlig. De skal ha fortalt at den kinesiske ambassaden har innkalt til møter med ledere for flere kinesiske organisasjoner.

– Dette har vi støtt på i andre sammenhenger når vi har sendt ut invitasjoner til våre arrangementer. For kinesere er dette veldig delikat, for de er redd for å bli forhindret fra å dra til Kina. Men dette viser bare hvor riktig og viktig årets pris er, sier Lundestad.

Ya Ming Yuen fra Moss står bak en av underskriftsaksjonene. Han avviser at det ligger offentlig press bak.

– Vi uttaler oss på vegne av kinesere som bor i Norge, vi er norske. Vi snakker ikke på vegne av myndighetene i Kina, sier han.

Den kinesiske ambassaden har ikke ønsket å kommentere saken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse