JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelper medlemmer i "Nav-knipa"

Den tyske trygda er kuttet kraftig, men hva gjør de som ikke en gang får innvilget trygd? De drar til fagbevegelsens reddende engler, Wolfhart og Helmut.
KAMPHUMØR: Helmut Krüger og Wolfhart Ulbrich er begge arbeidsløse. Og bruker all tid på å hjelpe andre arbeidsløse som ikke får innvilget nok arbeidsløshetstrygd.

KAMPHUMØR: Helmut Krüger og Wolfhart Ulbrich er begge arbeidsløse. Og bruker all tid på å hjelpe andre arbeidsløse som ikke får innvilget nok arbeidsløshetstrygd.

Erlend Angelo

frode@lomedia.no

Vi er i Marzahn. Lenger øst i Øst-Berlin er det knapt nok mulig å komme. På T-banestasjonen trosser noen unge menn den sure vinden, mens de holder et godt tak rundt de grønne flaskene. De er ikke alene i Berlin om å drikke åpenlyst.

Det er ikke mye å feire i denne bydelen. Arbeidsløsheten er 15 prosent, tre ganger høyere enn snittet i Tyskland - men dessverre ikke mye høyere enn i resten av hovedstaden Berlin.

Før Berlin-muren falt var det mange industrijobber i dette området. Nå er det vanskeligere. Mange er avhengige av sosiale ytelser for å få endene til å møtes, men da må de først gjennom møtet med de tyske «Nav-kontorene» -kalt Arbeitsagentur.

Men det finnes hjelp å få for arbeidsløse, hvis de er fagorganiserte: I beskjedne lokaler på baksida av det lokale kjøpesenteret i Marzahn gir Wolfhart og Helmut råd til fortvilte medlemmer som stanger hodet i den tyske «Nav-veggen».

– Mange har tårer i øynene når de kommer hit. Det er komplisert å sette seg inn i regelverket, sier Helmut Krüger.

Han gir råd til de arbeidsløse, og hjelper dem å klage på avslag.

Kjemper for trygda

Tyskland har de siste åra kuttet kraftig i trygdene og åpnet for lavtlønte «Mini-Jobs», der folk tjener 450 euro per måned – rundt 3.600 kroner. Da trenger de i tillegg trygd for å overleve.

De kraftige kuttene kalles Hartz IV, og har bidratt til at forskjellene mellom fattig og rik øker raskere i Tyskland enn i de fleste nabolandene.

– Mange har problemer med søknader om trygd og de får kanskje ikke godkjent dokumentasjon på hvor mye de tidligere har jobbet, sier Krüger.

Sammen med Wolfhart Ulbrich hjelper han medlemmer med å klage på det de mener er urettmessige avslag. Medlemmer av tysk LO kan i tillegg få hjelp av LOs jurister, mens ikke-medlemmer må nøye seg med Wolfhart og Helmut.

Hver måned kurser de folk i nytt regelverk fra Arbeitsagentur – arbeidskontoret.

De to er begge arbeidsløse og bruker tida si på ulønnet arbeid for å hjelpe andre arbeidsløse.

Helmut og Wolfhart har noen forslag til hva som kan avhjelpe den sosiale nøden:

• Slutt på innleie av arbeidskraft.

• Høyere satser for arbeidsløshetstrygd.

• Pensjonsalderen må settes ned til 65 år.

Gammel storhet

En tilreisende nordmann som kommer til Marzahn i Øst-Berlin ser endeløse «Stalin-blokker», drikking på åpen gate, og en bydel i forfall. Helmut Krüger har bodd der siden 1980 og ser det annerledes.

– Her er det grønt, og alle boligene har god standard. Mange flytter hit fordi de ikke klarer de høye leieprisene i sentrum, sier Krüger.

Før muren falt var dette området en del av DDRs hovedstad, Berlin.

– Etter at muren falt i 1989, ble ikke arbeidsplassene her bevart. Vestlige selskaper kjøpte opp teknologi og la ned fabrikker. Alt skjedde for fort – man burde hatt en skrittvis sammenslåing, mener Krüger.

Mange aktiviteter

Kontoret i Marzahn er et samlingssted for aktivistene i fagbevegelsen i bydelen. 20 personer utgjør den harde kjernen, og de arrangerer en rekke aktiviteter. De har kino en gang i måneden, deltar i demonstrasjoner og bruker mye tid på å bekjempe den gryende nazismen i området. Det nazistiske partiet NPD har truet asylmottaket i bydelen. De faglige aktivistene har svart med å lage velkomstpakker til asylsøkerne og laget en kjede av mennesker som overleverte pakkene til asylmottaket.

Tysk LO har tre slike kontorer i Berlin som gir råd til arbeidsløse.

Til tross for at de er arbeidsløse, klarer Wolfhart og Helmut lett å fylle dagene med gjøremål. Rådgivningen tar tid, og lørdag etter at Magasinet besøker dem skal de minnes de mange jødene som ble fraktet til konsentrasjonsleirer og drept under nazi-tida. Flere av jødene har fått egne minnesmerker i form av små messingplater som er lagt ned i asfalten utenfor huset de bodde.

– Vi samler sammen folk og drar rundt og pusser disse steinene, forteller Wolfhart.

Nabolaget setter pris på arbeidet deres. Da de startet opp fikk de en overraskende gave fra bydelens ordfører: Boksehansker.

– Det var en symbolsk understreking av at vi skulle slåss for folks rettigheter, forteller Wolfhart.

Annonse

Flere saker

Annonse