JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bonus, utbytte og lønn

Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Går Hydro Aluminium med overskudd, får Jonny Meland (54) bonus. Sånn har regnskapskonsulenten hatt det i nesten hele sitt yrkesaktive liv.
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

Martin Guttormsen Slørdal

katharina@lomedia.no

– Det hadde vært mer stabilt om det var en del av lønna. Men jeg tror at folk yter bedre med bonusordninger, sier Jonny Meland, regnskapskonsulent og lokal tillitsvalgt i regnskapsavdelingen til Hydro Aluminium.

I rollen som tillitsvalgt drøfter ikke Meland bonus med ledelsen. Men som vanlig ansatt – på linje med alle andre – blir han tatt med på råd. Hvert år endres bonusordningen. Før ledelsen gjør forandringer, diskuteres forslagene.

– Vi gir innspill i et åpent møte, en slags brainstorming, men det er ledelsen som bestemmer. Som tillitsvalgt har jeg ingenting jeg skulle ha sagt, sier han.

Tok et klart valg: Elkjøp-ansatte Lars valgte bort 100.000 kroner i bonus. Han ville heller ha noe annet

Bonusmålene følges opp ukentlig

Å regne ut bonusutbetalingene i Hydro Aluminium er en finurlig øvelse. Selv Meland, som jobber med regnskap og statistikk, innrømmer at kalkylene er kompliserte. De må kollektivt jobbe sammen for å opp visse mål på ulike avdelingsnivå i selskapet.

Et mål kan være å holde seg under et visst antall feil – helst skal de være feilfri – over en periode eller at hele avdelingen klarer å bli ferdig med et prosjekt innen en viss dato.

– Ledelsen følger oss opp ukentlig. Vi ser på hvordan vi ligger an i forhold til måloppnåelse, sier han

Motiveres av penger: Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Fikk tre millioner i bonus

Bonusen utbetales i mars hvert år om aluminiumselskapet går med overskudd, noe det pleier å gjøre, ifølge Meland. Da kan ansatte få en hel månedslønn i bonus, altså mellom 42.000 og 83.000 kroner.

For de 19 HK-medlemmene i regnskapsavdelingen varierer årslønna fra 500.000 til 1 million kroner avhengig av utdanning og stilling. 

– Det er særdeles vanskelig å få full pott, men det er noe å strekke seg etter som jo er det ledelsen vil. Jeg har fått 100 prosent av månedslønna tidligere, men det vanligste er 50 til 70 prosent, sier Meland.

Hydro Aluminium er et datterselskap av Hydro som har arbeidsplasser i 50 land på alle kontinenter. I den internasjonale delen av konsernet er bonusene individorienterte. Meland er glad for at han og kollegene i Norge slipper det. Men én Hydro-ansatt i Norge har individuell ordning. I 2021 fikk konsernsjef Hilde Merete Aasheim i overkant av tre millioner kroner i bonus, ifølge årsregnskapet.

Forskjell på folk: Norli deler ut 50 millioner kroner i eierutbytte og bonus til ansatte, men tillitsvalgte Camilla vil ha mer i lønn

Se hva forskeren mener: Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Men ikke alle bonusordninger virker, advarer forsker

Kjønnsforskjell i bonus

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse