JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bonuser i Tess:

Fagorganiserte i Tess har ikke fått bonuser. Nå truer HK med søksmål

Fagorganiserte Tess-ansatte venter fortsatt på å få refundert bonusene som deres kolleger har fått utbetalt tidligere. Nå truer HK med å gå rettens vei hvis Tess nekter, skriver Dagens Næringsliv.
JOBBER FOR MEDLEMMENE: Frode Olsen i HK begynner å miste tålmodigheten. Ansatte i Tess har krav på å få etterbetalt bonuser. Kommer ikke pengene inn på konto snart, vil HK gå rettens vei.

JOBBER FOR MEDLEMMENE: Frode Olsen i HK begynner å miste tålmodigheten. Ansatte i Tess har krav på å få etterbetalt bonuser. Kommer ikke pengene inn på konto snart, vil HK gå rettens vei.

Roy Ervin Solstad

– Dette er penger de skal ha. Vi mener det er lovstridig å nekte dem pengene, sier regionsekretær Frode Olsen i Handel og Kontor til Dagens Næringsliv (DN).

Tess er Norges største leverandør av industrislanger og har flere statseide selskaper som Equinor på kundelista.

For å forstå hva dette handler om, må vi spore tilbake til oktober 2021. Da skrev E24 om at Tess fratok fagorganiserte ansatte alle bonuser, helseforsikring, ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse og støtte til tannlege og arbeidsklær.

Tess-gründer Erik Jølberg argumenterte med at HK-medlemmene «har valgt fagforeningenes lønns- og gode-pakke, og de kan selvfølgelig ikke ha «dobbelt sett»».

Kritikken lot ikke vente på seg. Et par dager etter at dette sto på trykk, gjorde Jølberg helomvending og lovet bonus og andre goder til fagorganiserte.

Det jobber rundt 1.000 ansatte i Tess som i 2020 omsatte for 3,3 milliarder kroner, ifølge DN.

Debatt: «Den norske modellen er truet»

Har ikke fått pengene

Men fortsatt venter fagorganiserte i Tess på pengene. På vegne av sine medlemmer i selskapet har HK fremmet et krav om utbetaling av bonus, men det er ikke innfridd. Jølberg bekrefter partene snakket sammen og maner til tålmodighet, ifølge DN.

Et av problemene er at Tess ikke bare har én bonusordning, men flere. Og for å rydde i egne rekker, har industrileverandøren valgt å fortsette med en bonusordning som også fagorganiserte kvalifiserer til, ifølge gründeren. De to øvrige bonusene er avskaffet, blant annet en omstridt kvartalsbonus som bare ble utbetalt til ansatte med null sykefravær.

Dette er ikke godt nok for Frode Olsen i Handel og Kontor. Han mener det er lovstridig å ta fra ansatte bonusordninger.

– Vi mener det er i strid med tariffavtalen, hvor det står at man ikke kan fjerne spesielle ordninger i tariffperioden, sier Olsen til DN.

Bakgrunn: Fagorganiserte hos Tess mister goder: – Slike arbeidsgivere vil vi ikke ha, mener LO

Mulig rettssak

Helt siden de første tariffavtalene kom på plass i Tess i 2020 har tillitsvalgte etterlyst tilbakebetaling av bonuser. Ifølge Olsen vil det gi flere ansatte rett på «femsifrede beløp», skriver DN.

HK truer med å gå rettens vei om ikke selskapet betaler.

– Da må vi ta ut en stevning, for å se om vi har rett i våre påstander. Vi har allerede fått en juridisk vurdering på dette og mener det er klart lovstridig å ikke etterbetale, sier Olsen til avisen.

Tess-gründeren på sin side presiserer at selskapet aldri har avvist kravet om å etterbetale bonusene. Han sier at de kommer til å betale pengene i løpet av et par uker.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse