JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Lønnshopp for butikkansatte

Allerede før lønnsoppgjøret er i gang, øker lønna til de mest erfarne butikkansatte med fem kroner i timen.
MER LØNN: Lønnshoppet utgjør i overkant av 800 kroner i måneden.

MER LØNN: Lønnshoppet utgjør i overkant av 800 kroner i måneden.

Illustrasjonsfoto: Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke er enige om å øke de to øverste lønnstrinnene i Landsoverenskomsten, lønnstrinn 5 og 6, med fem kroner i timen.

Det tilsvarer 813 kroner i måneden.

Landoverenskomsten er den tariffavtalen, eller overenskomsten som den også kalles, som omfatter flest av de ansatte i varehandelen. Selv om avtalen ikke gjelder alle ansatte i varehandelen, anses den som normdannende i bransjen.

Sjekk her: Hva er gjennomsnittslønna i ditt yrke?

Hvem gjelder det?

24.000 medlemmer i HK er omfattet av disse avtalene og kan få dette tillegget, opplyser forbundet. Men det vil trolig treffe langt flere. Også uorganiserte på bedrifter med tariffavtale er omfattet av avtalen.

Hvor mange det dreier seg om, har ikke HK oversikt over. Om lag 370.000 personer jobber i varehandelen. Selv om langt fra alle er omfattet av tariffavtalen, følger bedrifter lønna i avtalen. Men ansatte uten tariffavtale har ikke krav på samme lønn.

Ansatte som har minst fem års ansiennitet ligger på lønnstrinn 5, mens ansatte som har seks års ansiennitet eller mer, ligger på lønnstrinn 6. Disse to gruppene får altså fem kroner mer i timen fra 1. februar – allerede før lønnsoppgjøret for denne gruppa har startet. Lønnstillegget skal etterbetales.

Også ansatte som som er omfattet av HK og Virkes avtale for reiselivsbransjen og ligger på trinn 4 i denne avtalen, får fem kroner mer i timen fra 1. februar.

Sjekk ditt yrke: Så mye mer tjener menn enn kvinner

Treffer flest medlemmer

Årsaken til denne lønnsøkningen er at disse avtalene har en såkalt garantilønnsbestemmelse. Den sikrer at avtalenes høyeste minstelønnssats ikke skal være for lav sammenlignet med gjennomsnittslønnen på tariffområdet per 1. februar. Garantitilleggene varierer dermed fra år til år.

– I år ble vi enige om å heve både lønnstrinn 5 og 6, slik at vi opprettholdt avstanden mellom disse to trinnene. Det er på trinn 5 og 6 at vi finner de fleste av HKs medlemmer i bransjen, forklarer HK-leder Christopher Beckham.

Alternativet ville være å smøre pengene tynt utover alle lønnstrinnene.

Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di

Mer å hente

4. april starter lønnsoppgjøret mellom HK og Virke. Beckham forventer resultater.

– Selv om garantilønnsbestemmelsen gir god uttelling i år, skal vi forhandle om penger. Vi kommer også til å komme med krav om å endre teksten i tariffavtalen, om bærekraft, tillegg og søndagsarbeid. Vi skal forhandle om forbedring av medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Det finnes det penger til, sier Beckham.

HKs forbundsstyre har ennå ikke konkretisert kravene sine, men LOs representantskap vedtok på sitt møte 22. februar hovedkravene: Økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes lønnssatser. Det betyr at lønna må øke mer enn prisene. Og prisveksten i år er anslått til å bli 3,3 prosent.

Det er Fellesforbundet og arbeidsgiverforeningen Norsk Industri som forhandler først for de ansatte i industrien – det såkalte frontfaget. Det legger sterke føringer for alle andre lønnsforhandlinger utover våren, også HKs.

– Vi er helt avhengig av hva frontfaget kommer fram til, understreker HK-lederen.

Tirsdag 15. mars brøt Fellesforbundet lønnsforhandlingene med Norsk Industri. Nå får partene hjelp av Riksmekleren, i år som alle andre år.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse