JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høna og egget

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund må trå varsomt slik at det ikke blir arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven de i dag streiker mot.

Medlemmer av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) streiker i to timer i dag mot et statsbudsjett for 2012 som forbundet mener er en skandale for kriminalomsorgen. Manglende driftsmidler til fengslene og friomsorgskontorene provoserer. Dette er streikens utgangspunkt, en streik det er all grunn til å støtte.

Grunnbemanningen i fengslene står i beste fall på stedet hvil, mens oppgavene øker. Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne hva det betyr for arbeidsmiljøet. Fengselsbetjentene og andre i kriminalomsorgen vil gjøre mer for fanger og klienter, men får mindre og mindre tid og penger til å gjøre jobben.

Geir Bjørkli, NFFs leder, forteller i et intervju med Frifagbevegelse.no http://www.frifagbevegelse.no/arbeidslivet/article5829723.ece at flere ansatte i kriminalomsorgen melder seg ut av NFF i frustrasjon over at ingen ting blir gjort. Dette er ingen løsning og svært alvorlig.

Alvorlig er det også at det med Justisdepartementets vitende og vilje foregår en form for sosial dumping idet mange fengselsledere ansetter ufaglærte “fengselsbetjenter” med dårligere arbeidsvilkår enn de faglærte.

I forberedelsene til dagens politiske streik har imidlertid en annen sak i fengslene blitt vel så synlig. Fengselsbetjentene praktiserer nemlig det som kalles frivillige byttevakter, noe som kan føre til at enkelte jobber to vakter etter hverandre og dermed 14-16 timer sammenhengende i en 24-timers periode. Dette tillater ikke arbeidsmiljøloven, og LO Stat vil ha en slutt på praksisen.

Noen fengselsbetjenter i NFF tillates i dag å jobbe 12-timers helgeturnuser. Dette er en dispensasjon som er gitt i medhold av arbeidsmiljøloven, men varer bare ut 2012. NFF ønsker ordningen forlenget om ikke bemanningssituasjonen bedrer seg. Det er grunn til å tro at LO Stat vil sette ned foten her også.

Jeg har aldri hørt NFF klage på arbeidsmiljøloven, men ropet om mer fleksibilitet i arbeidstidsbestemmelsene er hørbart. Forbundslederen sier klart og tydelig at i spørsmålet om fleksibilitet og mulighet for individuelle, frivillige turnuser deler NFF langt på vei arbeidsgiverorganisasjonen Spekters syn.

Det er ikke forbudt for en arbeidstakerorganisasjon å støtte en arbeidsgiverorganisasjon – det er tvert imot et friskt og modig innslag som får oss andre til å tenke oss om en gang til. Jeg mener likevel NFF tar feil i denne saken. Hvorfor i all verden skal fengselsbetjenter få ha egne arbeidstidsordninger? Hvis svaret er fordi grunnbemanningen er for lav, snus problemstillingen på hodet. Det må skilles mellom årsak og virkning, høna og egget.

Det sies det ikke fins forskning som viser at lengre turnuser enn det arbeidsmiljøloven hjemler er helseskadelige. Jeg mener likevel ikke at lange turnuser skal tillates. At en del fengselsbetjenter sjøl vil det (men slett ikke alle), er heller ingen holdbar grunn. Mange i databransjen vil jobbe langt mer enn det arbeidsmiljøloven tillater de også – men skal vi i lovs form si ja til det av den grunn?

Det viktigste med innføringen av arbeidsmiljøloven av 1977 (med seinere revideringer) var og er å begrense deler av arbeidsgivernes styringsrett og gi arbeidstakersiden en større grad av medbestemmelse over egen arbeidshverdag. Arbeidsmiljøloven er rett og slett en av arbeiderklassens største seiere i moderne tid og noe du ikke kødder med.

Arbeidsmiljøloven skal være et rammeverk som gjør at ALLE landets arbeidstakere skal ha et rimelig vern mot å bli utnyttet av arbeidsgiver. Det viktigste skillet i norsk arbeidsliv – også i 2011 – går mellom de som kjøper arbeidskraft og de som selger den, eller arbeidsgiver og arbeidstaker som de heter. Dette gjelder også om du jobber i det offentlig eller staten, som fengselsbetjentene gjør.

NFF og fengselsbetjentene legger vekt på at langturnuser bare skal være tillatt på frivillig basis, men det holder ikke. For hva er frivillighet i arbeidslivet?

Gis det dispensasjon fra arbeidsmiljøloven til fengselsbetjenter i offentlig sektor – hva skal til for at det samme skjer i for eksempel konkurranseutsatt industri i privat sektor? Hva skal vi si om frivilligheten til en arbeidstaker om spørsmålet er: Jobb mer eller forsvinn! Skal ikke den samme arbeidsmiljøloven gjelde for både offentlig og privat sektor? For både fengselsbetjent og møbelsnekker?

Jeg har som journalist viet over ti år av mitt liv til kriminalomsorgen (men svært sjelden brutt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven). Ingen må tro jeg ønsker at de som jobber i den, inkludert fengselsbetjentene, skal jobbe ræva av seg eller få familielivet og fritiden sin ødelagt fordi de alltid må være på jobb. Ingen må heller tro at jeg ikke støtter dagens politiske streik. Jeg vil som NFF ha et tryggere samfunn.

Men, kjære NFFere, dere må holde stø kurs, stå fast på og kjempe for en bedre grunnbemanning både i fengslene og på friomsorgskontorene. At dere gjør dette med en streik, mener jeg derfor – i motsetning til LO – noe om. For dere skal ikke bare ha nok folk til å gjøre de oppgavene dere er pålagt av myndighetene på en god og meningsfull måte, men skal ha nok folk til å ha et anstendig arbeids- og privatliv også. Akkurat som oss andre. Og med hjemmel i en god arbeidsmiljølov.

Annonse
Annonse