JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyresjokk i Fellesforbundet

Arbeiderpartiet stuper og Høyre gjør et gedigent hopp i en meningsmåling blant Fellesforbundets medlemmer.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Fellesforbundet er LOs nest største forbund og det største i privat sektor.

– Mange medlemmer i Fellesforbundet, nær halvparten, vil stemme borgerlig. De tror ikke på at vi skal brutalisere arbeidslivet eller fjerne alle arbeidstakerrettigheter, sier en oppglødd arbeidspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeiderpartiet går tilbake hele 15 prosentpoeng i en medlemsundersøkelse som Ipsos MMI har gjort for Fellesforbundet. Mens Ap hadde hele 58 prosent oppslutning i 2009, er tallet nå 43 prosent. Høyre hopper på sin side 15 prosentpoeng opp fra lave seks prosent i 2009 til 21 prosent oppslutning nå.

– Les også: Frykter politisk skifte i krisetider

Frp går tilbake tre prosentpoeng til 22 prosent oppslutning. De rødgrønnes samlede oppslutning holder så vidt til flertall, med 51 prosent mot 64 prosent i 2009.

– Forbundets medlemmer følger utviklingen på målingene i resten av samfunnet, men de støtter i større grad den rødgrønne regjeringen. Det som blir viktig fram mot valget er å få fram hva Frp og Høyre står for i arbeidslivspolitikken, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til ANB.

– De vil svekke arbeidsmiljøloven, og stemmer mot alle viktige tiltak mot sosial dumping. Jeg kan ikke komme på ett eksempel der de to partiene har gått inn for å styrke arbeidstakernes rettigheter. De skifter på ordene, men når Høyre sier mangfold og valgfrihet, så mener de fremdeles privatisering, sier Johansen.

De viktigste sakene for medlemmene ved partivalg oppgis å være helse, samferdsel, arbeidsliv og skole. Aps Jens Stoltenberg er den mest populære statsministerkandidaten (27 prosent), etterfulgt av Høyres Erna Solberg (20 prosent). Siv Jensen har langt større oppslutning om partiet enn som statsministerkandidat (4 prosent).

– Les også: Stø kurs med LO-Gerd

– Jeg tror det er de samme grunnene til at vi øker i Fellesforbundet som til at vi øker i samfunnet for øvrig. Det handler blant annet om helse og samferdsel, slutt på somling rundt oljeutvinning i nord, og et ønske om skifte etter åtte år med rødgrønn regjering, sier Torbjørn Røe Isaksen, som også tror at fredningen av fagforeningsfradraget har betydd mye for Høyres del.

– Hadde det vært opp til våre medlemmer hadde det blitt fortsatt rødgrønn regjering, understreker Fellesforbundets leder Arve Bakke overfor ANB.

– Men samtidig ser vi en klar nedgang for Arbeiderpartiet og en oppgang for Høyre. Sammenligner vi med befolkningen ellers for fire år siden, er det samme tendens blant våre medlemmer. Sånn sett er Fellesforbundets medlemmer som folk flest, og det er jeg ikke overrasket over, sier Bakke.

– Les også: Avviser hestehandel

Forbundslederen forteller at han møter mange medlemmer som skiller mellom arbeidet til Fellesforbundet og fagforeningene; og hva de stemmer politisk.

– De er privatpersoner når de stemmer og forventer at Fellesforbundet tar seg av deres interesser. Da pleier jeg å si til dem at det blir veldig mye enklere med en rødgrønn regjering enn med en Høyre/Frp-regjering, sier Bakke.

Kvinner, eldre medlemmer og medlemmer med lang fartstid, – samt medlemmer i Oslo-området og innen hotell, restaurant og reiseliv – slutter ifølge Ipsos MMI i større grad enn andre opp om Ap.

Yngre medlemmer, medlemmer bosatt i Nord-Norge og på Vestlandet, samt medlemmer som jobber på bilverksteder og fly er mer tilbøyelige til å stemme på Høyre og Frp.

Om undersøkelsen:

– Medlemsundersøkelsen, som også tar opp en rekke andre temaer, ble gjennomført av Ipsos MMI på telefon i siste halvdel av april.

– Det er gjort 1204 intervjuer blant yrkesaktive medlemmer av Fellesforbundet.

– Utvalget er trukket fra medlemsregisteret. Fellesforbundets medlemmer er fordelt på 10 ulike bransjeområder.

– Fordelingen i utvalget er tilnærmet lik fordelingen i den totale medlemsmassen.

– Fordelingene på kjønn og alder er også rimelig like tilsvarende fordelinger i 2009. (ANB)

Hvis det var stortingsvalg i morgen, ville stemmene blant de 1204 spurte i Fellesforbundet fordelt seg slik (svarene fra 2009 i parentes):

Rødt 1 prosent (2)

SV 3 prosent (3)

Ap 43 prosent (58)

Sp 5 prosent (3)

KrF 2 prosent (1)

V 2 prosent (1)

H 21 prosent (6)

Frp 22 prosent (25)

Andre 2 prosent (1)

(Ikke oppgitt/vet ikke-andelen er som i andre målinger holdt utenfor: 34 prosent mot 35 prosent i 2009)

Annonse
Annonse

Hvis det var stortingsvalg i morgen, ville stemmene blant de 1204 spurte i Fellesforbundet fordelt seg slik (svarene fra 2009 i parentes):

Rødt 1 prosent (2)

SV 3 prosent (3)

Ap 43 prosent (58)

Sp 5 prosent (3)

KrF 2 prosent (1)

V 2 prosent (1)

H 21 prosent (6)

Frp 22 prosent (25)

Andre 2 prosent (1)

(Ikke oppgitt/vet ikke-andelen er som i andre målinger holdt utenfor: 34 prosent mot 35 prosent i 2009)