JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I rusens navn

Vi har en ny fuktig helg bak oss. Hvor lenge skal det være lov å skjenke folk til de stuper?

I Brennpunkt på NRK 1, fikk vi nylig se hvordan flere skjenkesteder i Oslo selger alkohol til overstadig berusede personer. På legevakta raser det inn med unge, og ikke like unge, sterkt berusede personer. Ingen overraskelse for mange som er ute på byen i helga, men når fakta kommer på bordet, er det nesten verre enn man skulle tro. Forskjellen mellom Stockholm og Oslo er formidabel. I Stockholm ble den fulle mannen konsekvent nektet servering. Det burde få bransjen selv til å reagere.

Politiet i Oslo har lenge ropt varsku og ønsket at politikerne må stramme inn på skjenketidene. De er helt klare i sin vurdering - åpningstidene, fylla og volden henger sammen.

Restaurantbransjens argumentasjon har hele tida vært at en innskrenking av skjenketidene vil bety tapte inntekter og konkurser. Dessuten skjenker de kun til voksne folk og de følger loven. Byrådsflertallet i Oslo, Høyre og Frp, er enig med bransjen, og dessuten er det ikke bevist at volden går ned når dørene lukkes tidligere.

Rapporten fra skjenkekontrollen viser at 141 steder har overskjenket gjestene sine. Og 56 steder er rapportert på grunn av fulle folk i lokalet. Resultatet? Hele sju - 7 - steder mistet bevillingen som en følge av lovbruddene. Og hva med de 134 andre?

Så lenge det ikke får noen konsekvenser å skjenke folk til de stuper hjemover, kommer de ikke til å slutte med det. Å tro noe annet er illusorisk.

Jeg har selv sett folk som ikke selv klarer å stå oppreist, bli stablet opp på beina, og likevel få en øl i hånda fra bartenderen.

Den rødgrønne regjeringen har snudd på flisa og bestemt seg for at kranene likevel skal få være åpne til klokka 03. NHO Reiseliv er overlykkelige, mens politiet er skuffet. De blir ikke arbeidsledige med det første. Og akuttmottakene må fremdeles bemannes opp i helgene.

Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) skal finne ut hvordan det står til med sammenhengen mellom vold og skjenetider i de 30 største byene i Norge. Resultatet av det arbeidet kommer neste høst. Men det spørs om kortere skjenketider hjelper, hvis du får drikke deg dritings på innsiden av dørene, før stengetid klokka to.

Annonse

Flere saker

Annonse