JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksperten svarer

Ansatt i skolen spør: Har jeg rett til å få vite hvem på skolen min som er smitta?

Se hva forbundssekretær Bodil Gullseth i Skolenes landsforbund svarer.

Colourbox.com

– Med smittesituasjonen som er der hvor jeg jobber og bor, føler jeg meg veldig utrygg. Har jeg som ansatt rett til å få oversikt over hvem som er koronasmitta på skolen?

Det er spørsmålet fra en utrygg skoleansatt i den faste spørrespalta i medlemsbladet I skolen.

Dette svarer forbundssekretær Bodil Gullseth: – Nei, det har du ingen rett til. Informasjon om andres helsetilstand er personopplysninger og omfattes av taushetsplikten. Verken skolens ledelse eller helsemyndigheter kan gi denne informasjonen uten at eleven eller elevens foresatte har gitt samtykke til at slik informasjon kan deles.

Kommunen er ansvarlig for smittesporing, og skal ved påvist smitte ta kontakt med skolen og sørge for at nærkontakter blir sporet opp. Hele klassen vil kunne bli regnet som nærkontakter og om nødvendig få pålegg om karantene. Om en av dine nærkontakter har fått påvist smitte, vil du bli kontaktet, men du får ikke nødvendigvis vite hvem som er smitta.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det normalt ikke behov for å vite hvem av dine nærkontakter som har fått påvist smitte. Om helsemyndighetene likevel vurderer at det er nødvendig å dele identiteten til den smittede, så må kommunen først innhente samtykke fra eleven eller de foresatte.

I enkelttilfeller kan kommuneoverlegen bestemme at informasjon skal deles uten samtykke, men dette skjer unntaksvis og reglene for dette er svært strenge.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse