JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil åpning av barnehager gi mer koronasmitte?

Barnehageansatte frykter for egen helse: − Plutselig vil et lite barn sitte på fanget, og da kan jeg ikke avvise det

Barnehageansatte i hele landet venter spent på innholdet i veilederen for barnehager regjeringen har varslet å legge fram denne uka.
Barnehagelærer Trine Lindum i Hønefoss barnehage.

Barnehagelærer Trine Lindum i Hønefoss barnehage.

Privat

sidsel@lomedia.no

Regjeringen besluttet 12. mars at barnehager og skoler i hele landet skulle stenges umiddelbart. Nå har regjeringen besluttet å gjenåpne barnehager fra 20. april og senest 27. april, og 1.−4. trinn og SFO fra 27. april.

«Gjenåpningen skal skje gradvis og kontrollert, med nødvendige smitteverntiltak på plass», heter det i pressemeldingen om gjenåpning fra Kunnskapsdepartementet.

Skeptisk til åpning av barnehagen nå

Men er det trygt å åpne barnehagene allerede nå? Barnehagelærer Trine Lindum i Hønefoss barnehage i Ringerike kommune i Viken fylke føler seg ikke sikker på det. Barnehagen har i løpet av påsken vært åpen for barn av foreldre som har samfunnskritiske jobber og for barn som er i en sårbar situasjon. Seks barn har vært her i påsken.

− Jeg syntes det var litt baluba da barnehagene stengte før påske. Men i løpet av påsken har jeg begynt å se litt annerledes på det, nå er jeg mer skeptisk, sier Trine Lindum.

− Jeg er mer skeptisk til åpning for barnehagebarn og småtrinnet på skolen enn for de større barna. Vi har 120 barn her og bitte små rom. Plutselig vil for eksempel et lite barn sitte på fanget, og da kan jeg ikke bare avvise det, sier hun.

Trine Lindum er tillitsvalgt for sju medlemmer av Skolenes landsforbund (SL) i Hønefoss barnehage. Barnehagen har barn fra nær 30 ulike nasjonaliteter og 35 ansatte.

Barnehageansatte forteller om smittefrykt

− Jeg får tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at de er skeptiske til å åpne 20. april. Flere er skeptiske nå enn før påske, forteller Trine Lindum.

De ansatte forteller om frykt for egen helse og for familiemedlemmers helse.

Også noen foreldre har gitt uttrykk for at de ikke kjenner seg trygge på at barnehagen skal åpne nå.

− Men det er også andre foreldre som er veldig glade for det, forteller hun.

Barnehagelæreren har merket seg at flere av foreldrene med ikke-norsk etnisk bakgrunn ga uttrykk for bekymring for koronautbruddet på et tidlig tidspunkt i pandemien.

− Mange av dem var mye mer redde en de etnisk norske foreldrene i en tidlig fase, da det var blitt kjent om koronautbrudd i Kina og i Italia i nyhetene. De kom til oss og spurte: «Hva om det kommer hit til oss?» Det er gjerne oss i barnehagen de kommer til for å drøfte ting de er usikre på.

Mange av dem har bakgrunn som flyktninger og har hatt traumatiske opplevelser fra krig og flukt.

Barnehagelederen savner informasjon om smittefare hos barn

− De ansatte viser nå i større grad bekymring, bekrefter enhetsleder for Hønefoss barnehage, Heidi Aareskjold Fredriksen.

−Jeg avventer nå føringene fra myndighetene og prøver å holde meg orientert om fakta, sier hun.

Barnehagelederen er opptatt av hvordan barnehagen skal greie å opprettholde tilstrekkelige smitteverntiltak i en tilnærmet normal barnehagedrift − og hvordan hun samtidig skal greie å trygge de ansatte.

− Det jeg synes det er sagt lite om er om hvorvidt barn som har lite eller ingen tegn på sykdom likevel vil kunne smitte andre, sier hun.

Fylkesleder i SL forventer en tydelig veileder

Fylkesleder Jeanine Norstad i SL Viken forstår bekymringen.

− Som fylkesleder tenker jeg at smittevernhensynet må ivaretas og at det må skje gjennom lokale drøftinger og ut fra de forhold som eksisterer på den enkelte arbeidsplass. Jeg har forventninger til at veilederen må være tydelig i forhold til hvordan man skal kunne holde avstand, gruppestørrelser og personaltetthet, som er noen av de usikre momentene, sier hun.

Fylkeslederen understreker at det samme gjelder skolene og den veilederen som skal komme i forbindelse med åpning av småbarnstrinnene fra 1. til 4. trinn.

−Jeg er også spent på hvor absolutt veilederen blir. Hvor obligatorisk blir den? sier Jeanine Norstad.

Skolenes landsforbund (SL) advarte før påske mot at barnehager og skoler skulle starte opp rett etter påsken. Forbundet oppfordret også kunnskapsminister Guri Melby (V) i et videomøte før påske om å ta ansvar for veiledning og opplæring i smittevern til de ansatte og forbundet har fremmet konkrete krav om hva som bør stå i den.

Fylkesleder Jeanine Norstad i SL Viken.

Fylkesleder Jeanine Norstad i SL Viken.

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse