JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadsel kommune i Nordland:

Bitter strid om skolestruktur

Lærer og hovedtillitsvalgt i SL Hjørdis Nilsen måtte kjempe for å bli hørt i kampen for å bevare ungdomstrinnet på skolen sin.
TØFF KAMP: Lærer Hjørdis Nilsen fikk ikke delta i prosessen som SL-tillitsvalgt da Hadsel kommune lagde ny skolebruksplan.

TØFF KAMP: Lærer Hjørdis Nilsen fikk ikke delta i prosessen som SL-tillitsvalgt da Hadsel kommune lagde ny skolebruksplan.

Tor Johannes Jensen Bladet Vesterålen

– Det handler om ytringsfrihet og medvirkning, sier plasstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for
Skolenes landsforbund i Hadsel kommune, Hjørdis Nilsen. Hun står sentralt i en bitter strid om skolestrukturen i kommunen, som har utspilt seg i lokalavisene så vel som på den lokalpolitiske arenaen.

Skoler i Hadsel kommune

Hadsel kommune med cirka 8.100 innbyggere har i dag fem grunnskoler med SFO som i
skoleåret 2017-2018 skal gi tilbud til cirka 885 barn. Ifølge kommunen viser befolkningsprognosene en svak økning i antall innbyggere og relativt stabilt elevtall i årene som kommer. Behovet for å utarbeide en kommunedelplan for framtidig skolestruktur begrunnes blant annet med behov for investering i bygningene til Stokmarknes skole i administrasjonssenteret i kommunen.

Sandnes skole har cirka 125 elever i 1. til 10. trinn. Stokmarknes skole har 421 elever i 1.-10. trinn med to parallelle klasser på hvert trinn. Melbu skole har 303 elever i 1.-10. trinn med to parallelle klasser på de fleste trinn. Strønstad skole er en fådelt skole med 21 elever i 1.-10. trinn. Innlandet skole er en fådelt skole med 15 elever i 1.-7. trinn.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Tillitsvalgte ble ikke hørt

Hjørdis Nilsen er lærer og SFO-leder på Sandnes skole, en skole med cirka 125 elever i 1. til 10. trinn. Tidligere var hun vikar som inspektør, en stilling hun trakk seg fra på slutten av fjoråret, som følge av striden.

Det hele startet i fjor sommer, da hun ble kjent med at formannskapet hadde vedtatt å sende på høring et forslag om skolebruksplan for 2016-2026, som innebar å flytte 5.-10. trinn fra Sandnes skole til Stokmarknes skole i kommunens administrasjonssentrum, Stokmarknes.

Et forslag som ville innebære kutt på 8,5 årsverk i Sandnes skole, som i dag har 24,8 årsverk.

Verken Utdanningsforbundet eller Skolenes landsforbund var med på prosessen. Som hovedtillitsvalgt har Hjørdis Nilsen klaget på at det er blitt gjort forskjell på organisasjonene. Hun har henvist til hovedavtalen og bedt om å bli oppført på epoststliste for å motta informasjon om saken, delta i drøftinger og få anledning til å uttale seg.

Bare den hovedtillitsvalgte for Utdanningsforbundet var invitert til å delta i arbeidsgruppen som forberedte skolebruksplanen. Da vedkommende ikke hadde anledning til å delta på møter i arbeidsgruppa i juli måned, en tid da lærerne har ferie, ble saken sendt ut på høring uten at noen av lærerorganisasjonene hadde fått mulighet til å si sin mening.

– Hovedavtalens intensjoner om at organisasjonene skal være med så tidlig som mulig og ha reell medinnflytelse, er ikke ivaretatt. SL har ikke fått mulighet til å ha reell medinnflytelse på
skolebruksplanen i Hadsel i selve planprosessen og fram til skolebruksplanen endelig var vedtatt. Etter det fungerer drøftingsmøtene som normalt. Organisasjonene arbeider nå med nedbemanningsprosessene, som er et resultat, sier Hjørdis Nilsen.

Åpent brev i lokalpressen

«Hovedtillitsvalgt for Skolenes landsforbund ble onsdag den 6. juli gjort oppmerksom på at Hadsel kommunes skolebruksplan var sendt ut til offentlig ettersyn og høring, uten at dokumentet ble sendt til undertegnede, som er hovedtillitsvalgt i Skolenes landforbund,» skriver hun i et åpent brev til rådmannen i kommunen, publisert på nettstedet VOL (Vesterålen online) 11. juli. Her slår hun fast at skolebruksplanen er utarbeidet uten medvirkning av tillitsvalgte i skolene, og at den vil få store konsekvenser for bygdene, som ville sitte igjen med småskoler. Sandnes skole på Langøya ville etter rådmannens forslag bli en skole med 50 elever i 1.-4. trinn, mot i dag cirka 125 elever i 1.-10. trinn. Hjørdis Nilsen har blant annet vist til at lang skoleskyss og store klasser på Stokmarknes vil kunne være uheldig for elevene.

29. september vedtok kommunestyret i Hadsel ny høringsfrist 22. november.

Uttalelse fra fylkesstyret

SL Nordland behandlet saken på sitt fylkesstyremøte i oktober, og sendte et åpent brev til Hadsel kommune som også ble publisert i lokalavisene.

Skolenes landsforbund (SL) Nordland krever i brevet at dagens skolestruktur i Hadsel kommune opprettholdes. Fylkeslaget mener skolebruksplanen ikke er i tråd med opplæringsloven, Læringsplakaten, læreplaner i fagene, stortingsmeldingen om kvalitet i skolen (St.m. 31. 2007/2008) eller Nordland fylkeskommunes handlingsplan for folkehelsearbeid 2013-2016. Fylkesstyret mener også planen vil ha store konsekvenser for bygdene og tettstedene i kommunen, og at den vil innebære en nedbygging av nærmiljøet.

15. desember vedtok kommunestyret i Hadsel skolebruksplanen med 13 mot 12 stemmer. I vedtaket går politikerne inn for å opprettholde 1.-7. trinn ved bygdeskolene. Ifølge vedtaket skal ungdomstrinnene ved Sandnes skole flyttes til Stokmarknes skole fra høsten 2017.

- Da sitter vi igjen med 84 elever, sier Hjørdis Nilsen.

Fikk kritikk for å si sin mening

Hjørdis Nilsen har deltatt aktivt i debatten gjennom lokalavisene. Det har hun møtt kritikk for fra kommunens oppvekstsjef. Hun har fått tilsendt kommunens arbeidsreglement på epost to ganger, hvor det har vært understreket med gult et punkt om at «I rollen som ansatt, skal ansatte opptre lojalt overfor Hadsel kommunes politiske og administrative vedtak. Faglig uenighet innenfor eget fagområde/egen arbeidsplass, skal løses tjenesteveien.»

Det opplevde hun som et forsøk på å begrense hennes ytringsfrihet.

Lovlighetskontroll til Fylkesmannen

Etter vedtaket i kommunestyret i desember, har tre representanter fra Rødt, Frp og Venstre stilt krav om lovlighetskontroll av vedtaket. De viser blant annet til at sentrale tillitsvalgte ikke har fått medvirke slik plan- og bygningsloven og hovedavtalen forutsetter.

9. februar vedtok kommunestyret forslaget fra rådmannen om å sende lovlighetskontrollen videre til Fylkesmannen. Et forslag om å behandle skolebruksplanen på nytt, ble ikke vedtatt.

Saken har skapt stor debatt og har satt mange sinn i kok i øysamfunnet i Vesterålen og Lofoten. Mye kritikk har vært rettete mot flertallet i kommunestyret, der posisjonen består av Hadsel Arbeiderparti, Senterpartiet og SV. Hadsel Arbeiderparti har i sitt program: «Skolestrukturen skal opprettholdes så lenge det er faglig forsvarlig». Den samme ordlyden er brukt i den politiske plattformen de tre partiene har skrevet under på.

Kommunene og stortingsvalget

– Ap vant valget i 2015 mye fordi innbyggerne stolte på at partiet ville opprettholde distriktene. Men nå er det nettopp Ap og Sp som går inn for sentralisering av ungdomstrinnet i kommunen, som vil føre til at det fra høsten 2017 blir 28–30 elever i ungdomstrinnklassene i Stokmarknes skole. Jeg har meldt meg ut av Hadsel Arbeiderparti på grunn av denne saken, og jeg er ikke den eneste, sier Hjørdis Nilsen, som fortatt er medlem av Arbeiderpartiet.

Som tillitsvalgt har hun fått anerkjennelse for sin innsats. Skolenes landsforbund er nå den største lærerorganisasjonen på Sandnes skole, med 15 medlemmer, hvorav to miljøarbeidere og resten lærere. I fjor sommer var antall medlemmer fem.

Hjørdis Nilsen er politisk engasjert, men begynner nå å stille spørsmål ved valgløftene til stortingspolitikerne.

– Det er Ap, Sp, SV og KrF som går inn for færre elever per lærer, men i Hadsel kommune blir det 28–30 elever i hver klasse på ungdomstrinnet etter sammenslåing av ungdomstrinn på Sandnes skole og Stokmarknes skole.

Så lenge lever folk i ditt yrke

SENTRALISERING: Fra høsten av får Sandnes skole 84 elever i 1.-7. trinn. Ungdomstrinnet skal flyttes til Stokmarknes   skole, i kommunens administrasjonssentrum.

SENTRALISERING: Fra høsten av får Sandnes skole 84 elever i 1.-7. trinn. Ungdomstrinnet skal flyttes til Stokmarknes skole, i kommunens administrasjonssentrum.

Tor Johannes Jensen Bladet Vesterålen

Hadsel kommune

• Består av fire øyer i øyriket Vesterålen og Lofoten: Hadseløya, Austvågøya, Langøya og Hinnøya.

• Cirka 8100 innbyggere
(1. januar 2015).

• Tre firedeler bor på Hadseløya.

• Administrasjonssenter: Stokmarknes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse