JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Cathrine, Margareth og Joakim går ut i lærerstreik, som de eneste i landet

Fra onsdag av er tre medlemmer av Skolenes landsforbund (SL) ved Olsvik skole i Laksevåg i Bergen i streik.
Fra venstre skolebibliotekar Cathrine Govenius, lærer og klubbleder Joakim Haugen og konsulent Margareth Bårtvedt ved Olsvik skole i Bergen. 

Fra venstre skolebibliotekar Cathrine Govenius, lærer og klubbleder Joakim Haugen og konsulent Margareth Bårtvedt ved Olsvik skole i Bergen. 

Privat

sidsel@lomedia.no

– Jeg ser på det som veldig spesielt at det bare blir oss tre som streiker, men også litt gøy. Vi skal streike for en viktig sak – og vi vil i hvert fall ikke trenge å slåss om oppmerksomheten! Det gir oss en god mulighet til å synliggjøre SL, sier lærer Joakim Haugen ved Olsvik skole.

Innsikt: Bare tre lærere tas ut i streik. Her er forklaringen

Han er klubbleder på barne- og ungdomsskolen i Laksevåg som med rundt 650 elever og 100 ansatte er en av de største grunnskolene i Bergen.

Selv er Joakim adjunkt med tillegg og har fem års lærerutdanning.

– De med lengst utdanning ble straffet i dette oppgjøret etter at vi har hatt en mindrelønnsutvikling over år. I realiteten ville jeg og andre med samme utdanning som jeg har fått en lønnsøkning på 2,9 prosent med tilbudet vi fikk fra KS og det kan vi ikke være fornøyd med, sier Joakim.

Tirsdag har Joakim hatt det hektisk med å skaffe til veie streikemateriell til morgendagen. Da trekker både han og kollegene Cathrine Govenius og Margareth Bårtvedt på seg de røde streiketrøyene.

– Vi skal sitte klare ved inngangen til skolen når elevene kommer til SFO og skolen, sier han.

Rektor: – Streiken vil merkes

Skolenes landsforbund organiserer ved mange skoler også andre yrkesgrupper enn lærere. Cathrine er skolebibliotekar og Margareth er konsulent i skolens administrasjon.

Selv om de bare er tre som streiker i det første uttaket Skolenes landsforbund gjør nå før sommerferien, så vil det merkes på Olsvik skole.

Det bekrefter rektor Kjerstin Valborg Grøtta, som også viser til informasjonen som ligger ute på skolens hjemmeside om streiken. Der står det at skolens bibliotek er stengt fra i morgen, at det er redusert aktivitet ved kontoret og at enkelte elever får permisjon fra planlagt undervisning.

Skolebiblioteket blir stengt i den tida på året da det er mest brukt.

– Våre 650 elever låner lærebøker og pc-er gjennom skolebiblioteket som skal leveres inn nå ved slutten skoleåret, sier rektor. Det får de ikke gjort før sommerferien starter.

Cathrine Govenius har jobbet som skolebibliotekar ved Olsvik skole siden 1987 og har jobbet som skolebibliotekar siden 1985. Med 4–4,5 års utdanning fra universitet og høyskole har hun en topplønn på 528.000 kroner.

– Jeg fyller 65 år i juli og har planer om å jobbe til jeg blir 67 år fordi jeg ikke har råd til å gå av med pensjon før, forteller hun.

Også Margareth Bårtvedt – som er konsulent med videregående skole og nylig fullført fagskole – er klar for streik. Hun har familie og tre barn og forteller at hun har hatt reallønnsnedgang på grunn av prisstigning på strøm, drivstoff og matvarer.

– Jeg mener det er viktig at vi sikres økt kjøpekraft, sier Margareth.

Denne skaper debatt: Henriette ble angrepet og truet av elever. Nå vil hun se endring i norsk skole

Utvider streiken til høsten

Da lønnsoppgjøret i kommunesektoren var ferdig, var det klart at tre lærerorganisasjoner ikke ville godta resultatet. De varslet streik. 8. juni var første mulige dag for en streik, men når dagen kommer er det bare tre medlemmer ved Olsvik skole i Bergen som i LO-forbundet Skolenes Landsforbund (SL) som legger ned arbeidet.

Verken medlemmer i Utdanningsforbundet eller Norsk Lektorlag er klare for streik, ennå. Dermed blir de tre SL-medlemmene ved Olsvik skole i Bergen de første ut i konflikt.

Fra høsten av vil SL trappe opp streiken ved å ta ut flere medlemmer i streik, opplyser streikeansvarlig Bodil Gullseth som er andre nestleder i SL.

− Vi tar ut bare tre i en forberedende streik nå før sommeren fordi vi skal ut i ferie og de tre skal stå i streiken gjennom ferien. Vi synes det er viktig å komme i gang med streiken på denne sida av ferien. Et massivt stort streikeuttak nå for et lite forbund som SL vil være for kostbart samtidig som vi ønsker å markere at streiken er i gang. Men vi har en aktiv konflikt nå som innebærer at hovedavtalen og hovedtariffavtalen er satt til side og som involverer hele vårt tillitsvalgtkorps ved at våre tillitsvalgte blant annet ikke deltar på medbestemmelsesmøter på skolene, forklarer Gullseth.

Forbundsleder Mette Johnsen Walker har tidligere fortalt om stor oppslutning om streik.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse