JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strand videregående skole i Rogaland

«Europas mest moderne» havbrukssenter åpnet på skole i Rogaland

– Europas mest moderne, sa fylkesordfører Solveig Ege Tengedal i Rogaland om den nye akvahallen til Strand videregående skole, ved den offisielle åpningen av havbrukssenteret ved skolen i Ryfylke 25. mai.
AKVAHALL: Den nye akvahallen i havbrukssenteret til Strand videregående skole.

AKVAHALL: Den nye akvahallen i havbrukssenteret til Strand videregående skole.

Sidsel Valum

Et spleiselag mellom Rogaland fylkeskommune og havbruksnæringa i regionen, har gjort det mulig for Strand videregående skole i Ryfylke å bygge det som ifølge fylkesordfører Solveig Ege Tengedal er Europas mest moderne akvahall.

På en strålende solskinnsdag 25. mai klippet hun snora og erklærte havbrukssenteret ved skolen for offisielt åpnet, til applaus fra innbudte gjester fra fylkeskommunen, de nærliggende kommunene og havbruksnæringa, i tillegg til skolens ansatte, elever og lærlinger, som ble traktert med musikalske innslag, kake, røyka laks fra skolens eget lakserøykeri – tilberedt og servert av elevene på tilrettelagt opplæring, under kyndig veiledning av SL-medlem og lærer Eivind Paul Bøe – og omvisning i det nye havbrukssenteret.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

AKVAKULTUR: Elev Henki Moland (17) på Vg1 Naturbruk og  lærling Caroline Bjørnsen (19) i kontrollrommet til akvahallen.

AKVAKULTUR: Elev Henki Moland (17) på Vg1 Naturbruk og lærling Caroline Bjørnsen (19) i kontrollrommet til akvahallen.

Sidsel Valum

KLIPPER SNOR: Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal i Rogaland fylkeskommune klipper snor ved den offisielle åpningen av havbrukssenteret ved Strand videregående skole.

KLIPPER SNOR: Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal i Rogaland fylkeskommune klipper snor ved den offisielle åpningen av havbrukssenteret ved Strand videregående skole.

Sidsel Valum

Tilrettelagt opplæring

Ved inngangen til akvahallen står elevene Kristoffer Heggland (17) og Sonja Berge (17) og serverer gjestene velsmakende røyka laks, som de har produsert samme dag i skolens eget røykeri. Begge går på service og samferdsel på tilrettelagt opplæring, som har 25 – 30 elever. Faglærer Eivind Paul Bøe viser fram butikken på skolen som drives av elever på tilrettelagt opplæring gjennom elevbedriften Godt gjort, som selger produkter elevene har laget.

Stor elev-interesse

– Elevene har faktisk oppdaget at skolen har fått en ny akvahall. Det ser vi av søkertallene, sa fylkesordfører Solveig Ege Tengedal.

Tidligere var det rundt 20 primærsøkere til Vg1 naturbruk (blå variant). I inneværende skoleår var søkertallet over femti.

Vg1 naturbruk tilbyr opplæring i fiske, arbeid på fiskeoppdrettsanlegg og grunnleggende ferdigheter innen friluftsliv. Elevene får også tilbud om å ta båtførerprøven og sertifisert sikkerhetskurs, ifølge skolens hjemmeside.

Strand videregående skole har rundt 600 elever og tilbud i sju utdanningsprogram: studiespesialisering, idrettsfag, elektrofag, helse og oppvekst, service og samferdsel og Tip, i tillegg til naturbruk. Skolen har også tilbud i tilrettelagt opplæring.

Det ble tatt inn 36 elever til tre klasser på Vg1 naturbruk dette skoleåret. For neste skoleår har skolen økt klassetallet for å gi plass til alle søkerne. Skoleåret 2018 – 2017 blir det 75 elever på naturbruk. Elevene på Vg2 kan velge mellom fiske og fangst og akvakultur. Skolen har eget kaianlegg på Tau og egen fiskebåt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sidsel Valum

Praktisk læringsarena

– Hver mandag er jeg på oppdrettsanlegg. Der lærer vi å gjøre de daglige rutinene. Hver onsdag er jeg her i akvahallen, forteller Lenny Hindenes (17), som er elev på Vg1 Naturbruk. Han står i akvahallen for å demonstrere et moderne anlegg for dyrking av alger til fiskefôr, som skolen snart skal ta i bruk.

I akvahallen er det store tanker med fisk i alle størrelser, fra yngel til nesten fullvoksne. Her er det laks, ørret, rognkjeks, kveite og piggvar. Elevene Henki Moland (17) på Vg1 Naturbruk og lærling Caroline Bjørnsen (19) sitter i kontrollrommet til akvahallen hvor de kan se ned på hele hallen ovenfra. Via dataskjermer styrer og overvåker de fôring, ph-verdier og regulering av temperaturer. Det er lagt opp rør inn til akvahallen som pumper inn og resirkulerer varmt og kaldt saltvann fra Tauvågen og varmt og kaldt ferskvann fra Krossvannet.

Nybygget som rommer akvahallen, har også nye realfagslaboratorier for kjemi, biologi og fysikk, som brukes både av elevene på studiespesialisering, naturbruk og andre yrkesfag. Flere av dagens talere understreket betydningen av at elever på studiespesialisering også får en nærhet til akvahallen og havbruksnæringen i skolehverdagen.

Inspirert av Frøya

Byggestart for den nye akvahallen var 8. august 2016. Nesten alt av ustyr og rør er montert av elever og ansatte. Det nye havbrukssenteret er et resultat av en prosess som begynte med en arbeidsgruppe nedsatt av fylkestinget i 2013, med representanter fra fylkeskommunen, næringa og tillitsvalgte, som skulle utrede forslag til framtidig organisering av naturbruk. Ifølge fylkesordføreren var studiebesøk på Frøya videregående skole, som samarbeider både med næringa og forskningsmiljøer innenfor havbruk og akvakultur, en stor inspirasjon.

Skole i vekst

– Strand videregående skole har hatt en voldsom utvikling de siste seks – sju årene. På denne tida har vi gått fra 350 til 650 elever. Stort sett alle elever i Ryfylke søker til oss som førstevalg, sa rektor Erik Danielsen.

Han la stolt fram tall som viser at skolen greier å få nesten alle elever til å gjennomføre og bestå. For yrkesfag er det stabilt over 92 prosent som de siste årene har gjennomført og bestått.

– Det er blitt en holdning at vi ønsker å hjelpe elevene til å få fram sitt beste. Det er naboene sine unger vi har her, sa rektor.

– Vi skal levere den beste utdanningen innen havbruk i landet, og vi er det eneste tilbudet mellom svenskegrensa og Bergen, sa rektor Erik Danielsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse