JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fraværsgrensa gjeninnføres etter sommerferien

Det bekymrer Skolenes landsforbund.
– Den rigide fraværsgrensen bidrar til at avstanden mellom de som lykkes og de som ikke lykkes blir større, sier Geir Allan Stava i Skolenes landsforbund.

– Den rigide fraværsgrensen bidrar til at avstanden mellom de som lykkes og de som ikke lykkes blir større, sier Geir Allan Stava i Skolenes landsforbund.

Runar Nørstad/Skolenes landsforbund

sidsel@lomedia.no

Gjeninnføring av fraværsgrensa på ungdomsskole og videregående, er i tråd med beslutningen regjeringen tok i november i fjor, da de midlertidige reglene ble fastsatt.

– Under pandemien ville vi unngå at elever med symptomer på luftveissykdom gikk på skolen av frykt for høyt fravær, samt unngå smitte og spredning av koronavirus. Jeg er veldig glad for at samfunnet er tilbake i en mer normal hverdag, også i skolen, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til NTB.

– Det betyr at vi går tilbake til vanlige regler og rutiner for tilstedeværelse på skolen til høsten, legger hun til.

– Et system som bidrar til økt forskjell

Skolenes landsforbund (SL) er skuffet over beslutningen og mener det betyr at elevene ikke lenger kan bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder for å dokumentere fravær av helsegrunner.

– Det betyr også at læreren er fratatt muligheten til å sette karakter på de som har overskredet fraværsgrensen, selv om læreren mener vurderingsgrunnlaget er godt nok. Dette er det motsatte av en tillitsreform, sier Geir Allan Stava, forbundssekretær i SL.

Han viser også til at regjeringen i Hurdalsplattformen sier at det er rom for å forbedre dagens fraværsregler.

– Statsråd Brenna sier selv i en pressemelding mandag at regjeringen skal gjennomgå regelverket for å se på om det er for komplisert og byråkratisk. SL hadde da forventet at man ventet med å gjeninnføre dagens regler til etter denne gjennomgangen, og at man da kunne innført mer fleksible og tillitsbaserte regler, sier Stava.

Han understreker at SL mener det er bra at flere elever møter opp på skolen.

– Men den rigide fraværsgrensen bidrar til at avstanden mellom de som lykkes og de som ikke lykkes blir større. Det er alvorlig at de som allerede har det vanskelig presses lenger ut av klasserommet. Vi kan ikke ha et system som bidrar til å øke forskjellene i Norge, sier Stava.

Lønnsoppgjøret 2022: Stor oppslutning i Skolenes landsforbund om streik

Dette betyr fraværsgrensa

Ifølge regelverket får ikke elevene karakter i et fag hvor de har mer enn 10 prosent udokumentert fravær.

Fra høsten kan ikke elevene lenger bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder for å dokumentere helsefraværet. Gyldig dokumentasjon er legeerklæring eller dokumentasjon fra annen sakkyndig, som for eksempel fysioterapeut, tannlege, psykolog eller helsesykepleier.

Det er først ved fravær over 10 prosent i et fag at elever trenger dokumentasjon. De trenger altså ikke oppsøke helsepersonell hver gang de er syke, så lenge de holder seg under fraværsgrensa.

Kunnskapsministeren mener det er viktig at elevene kommer på skolen, både for å lære og for å være en del av det sosiale fellesskapet. Samtidig er hun åpen for å se på reglene.

– Vi vet at fraværsgrensa har bidratt til at elevene er mer på skolen, men vi ser også at fraværsreglene slik de er i dag, har sine utfordringer. Derfor må vi hele tiden arbeide med å se på hvordan vi kan forbedre reglene slik at de bidrar til mest mulig tilstedeværelse for elevene, sier Brenna til NTB.

Før sommeren vil regjeringen gi Utdanningsdirektoratet i oppdrag å se på om det er rom for å forbedre dagens fraværsreglement, opplyser hun.

– Regelverket skal oppleves rettferdig for både lærere og elever, og vi tar nå en gjennomgang på om det er for komplisert og for byråkratisk, sier Brenna.

Debatt: «Oslo trenger flere fagarbeidere – styrk fagopplæringa!»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse