JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

LO og SL krever mer satsing på psykososialt skolemiljø

På en åpen høring i Stortingets forsknings- og utdanningskomité i dag om forslaget til statsbudsjett for 2023 ba LO og SL politikerne om sterkere satsing på psykososialt skolemiljø og barn og unges psykiske helse.
– Det er behov for å støtte hele laget rundt eleven i grunnskolen, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.

– Det er behov for å støtte hele laget rundt eleven i grunnskolen, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.

Jan-Erik Østlie

Både under pandemien og lærerstreiken har det vært stor bekymring for den psykiske helsa til barn og unge, noe andre nestleder Bodil Gullseth i Skolenes landsforbund (SL) pekte på da hun fikk ordet i den åpne høringa i Stortingets forsknings- og utdanningskomité i dag. En lang rekke organisasjoner som jobber med barn, unge og med kompetanse og utdanning deltok. Blant dem var både LO og NHO.

Mye lest: Vekter Dan Christian er ofte først på et åsted

Laget rundt eleven

Å ivareta den psykiske helse til barn og unge er ikke en oppgave læreren kan gjøre alene, mener SL, som etterlyser at politikerne satser på å bygge laget rundt eleven.

– Det må vises i budsjettene at det er vilje til å satse på framtida og ungdommene og ungene våre. Kommune- og fylkesbudsjettene må være romslige nok til at det kan ansettes nok folk og flere yrkesgrupper i skolen til å løse oppgaver som kan avhjelpe læreren i arbeid med utfordringer som fører fram mot psykisk uhelse, sa hun.

Gullseth oppfordret også politikerne til å videreutvikle rådgivningstjenesten både i videregående skole og i grunnskolen.

Hun framhevet at det i budsjettforslaget er flere viktige tiltak som vil styrke barnefamiliene – som billigere SFO og barnehage. I tillegg trakk hun fram at styrkinga av skolebibliotek og folkebibliotek i forslaget til statsbudsjett er viktige tiltak.

– Biblioteket som sosial møteplass, læringsarena og utlånssted for bøker og utstyr kan ikke oppskattes nok. For mange familier med både svak økonomi og dårlig nettverk kan det å styrke bibliotekene være et viktig bidrag til å forsterke integreringa i lokalsamfunnet, poengterte hun.

– Skolenes landsforbund er opptatt av at barn og unge skal møte en hverdag som er praktisk og variert for både barnehager og skole. Uavhengig av skoleslag vil det være nødvendig å ha gode nok bevilgninger med tanke på å opprettholde gode og varierte læringsarenaer og å sørge for tilgjengelige og oppdaterte læremidler – ikke bare lærebøker. Økonomien må gjøre det mulig å oppgradere og utvide en utstyrspark som er relevant for arbeidslivet, sa Bodil Gullseth og viste til at det i dag mangler framtidsretta og moderne utstyr i svært mange videregående skoler.

Lærerstreiken: Flere tillitsvalgte frykter for streikeretten

LO ber Stortinget om storsatsing på fagskolene

Også LO-sekretær Trude Tinnlund ba politikerne på Stortinget om å styrke laget rundt eleven.

– LO mener det er behov for å støtte hele laget rundt eleven i grunnskolen og vi forventer en sterkere satsing på de psykososiale skolemiljøet og på psykisk helse. Regjeringas forslag om ungdomsgaranti bærer bud om det, sa hun.

500 nye studieplasser i fagskolene er et skritt i riktig retning, men altfor lite sett i lys av behovet, ifølge Tinnlund

– Her kunne regjeringa fulgt opp sin egen opptrappingsplan med årlig økning på 1000 flere studieplasser. Fagskolene har en viktig rolle i arbeidslivets nødvendige omstilling og det haster med å bygge yrkesveien helt til topps i utdanningssystemet. LO ser fram til tiltak for innplassering av fagskolene og mesterbrevkvalifikasjonene i nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Vi har forståelse for en streng prioritering i dette budsjettet. Vi ser imidlertid fram til tett, snarlig samarbeid om en kompetansereform der blant annet videreutvikling og styrking av bransjeprogrammene som permanent ordning må stå sentralt, sa LO-sekretæren

Hun gjorde det klart at LO gjerne skulle sett en enda sterkere satsing på bransjeprogrammene.

– I bransjeprogrammet for industri og byggenæring 2022 kom det langt flere søknader enn det som var budsjettramma, understreket Tinnlund

– Kompetanse er svaret på en rekke samfunnsutfordringer. Det haster å få på plass en langtidsplan for livslang læring med avsetning av finansieringspott, la hun til.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse