JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ålesund kommune

Mange lærere sier nei til å være sensor – det kan ramme eksamen for 10. trinn

For fjerde år på rad kan eksamen bli avlyst for elever på 10. trinn i Ålesund, advarer hovedtillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL), Christian Holstad Lilleng, i et varsel til kommunen.
Hovedtillitsvalgt Christian Holstad Lilleng i Skolenes landsforbund (SL) har varslet Ålesund kommune om at arbeidspresset for mange lærere er så stort at flere ikke ser seg i stand til å påta seg sensoroppgaver. Derfor frykter har at vårens eksamener for 10. trinn kan bli avlyst for fjerde år på rad.

Hovedtillitsvalgt Christian Holstad Lilleng i Skolenes landsforbund (SL) har varslet Ålesund kommune om at arbeidspresset for mange lærere er så stort at flere ikke ser seg i stand til å påta seg sensoroppgaver. Derfor frykter har at vårens eksamener for 10. trinn kan bli avlyst for fjerde år på rad.

Privat

sidsel@lomedia.no

– Vi sender Ålesund kommune et varsku om at sykemeldingene kan bli mange utover våren, sier lærer og hovedtillitsvalgt for SL i Ålesund, Christian Holstad Lilleng.

Han forteller at SL får mange tilbakemeldinger om at lærerne ikke kommer til å prioritere sensoroppdrag i år. Han viser til at lærerne ikke kan beordres til eksterne sensoroppdrag, og frykter at det ikke vil bli nok sensorer til å gjennomføre årets grunnskoleeksamener. 

Eksamen kan bli avlyst for fjerde år på rad

Elever på 10. trinn i ungdomsskolen skal etter planen opp til eksamen i ett fag skriftlig og i ett fag muntlig ved avslutningen av skoleåret 2022–2023 i vår. Nå frykter altså hovedtillitsvalgt Christian Holstad Lillang at eksamen ikke kan gjennomføres på grunn av mangel på sensorer. På grunn av pandemien ble eksamen avlyst både i 2020, 2021 og 2022, og det blir i så fall fjerde år på rad at elever på 10. trinn i Ålesund ikke får gjennomført eksamen.

Stort arbeidspress på lærerne

– Vi lærere har en arbeidsavtale hvor vi jobber fem timer overtid hver uke. Når det nå er så skrapet med folk etter alle kuttene i kommunen, så blir de gjenværende lærerne ekstremt utsatt for å ta vikartimer for fraværende kollegaer. Spesielt ille blir det når man har langtidssykemeldte og denne over-overtiden blir gjentakende uke etter uke, forklarer hovedtillitsvalgt Christian Holstad Lilleng om bakgrunnen for at mange lærere ikke ser seg i stand til å påta seg oppgaven som sensor.

Han understreker at SL ikke har gått ut med noen oppfordring om boikott av sensoroppdrag.

– Men vi har bedt medlemmene våre om å passe på helsen sin. Mange er helt på felgen, derfor sender vi kommunen et varsku om at sykemeldingene kan bli mange utover våren. Det er selvfølgelig leit at dette går utover elevene, men jeg kan ikke oppfordre lærerne til å gå på akkord med egen helse. Vi i Skolenes landsforbund har full forståelse for dem som velger å stå over årets sensorrunde, sier Lilleng.

Kommunen bekrefter krevende situasjon for lærerne

«Det er korrekt at det er en krevende arbeidssituasjon i skolen. I hovedsak skyldes dette at pandemi og sykdom har gjort det utfordrende å skaffe vikarer», skriver kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal i avdeling for oppvekst i Ålesund kommune i en epost til I skolen.

 «Vi arbeider ut fra at det vil være mulig å skaffe nødvendig antall sensorer og vi planlegger opplæring for disse i mars. Så vårt mål er å skaffe nok sensorer slik at eksamen blir gjennomført som planlagt», skriver kommunalsjefen.

Lærer spør: Kan skolen pålegge meg å være sensor? Les hva 2. nestleder i Skolenes landsforbund, Bodil Gullseth, svarer

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse