JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsstyremøte

Nytt landsstyre samlet

Det nye landsstyret til Skolenes landsforbund (SL) var samlet på sitt første møte i slutten av september.
FØRSTE SAMLING: Første nestleder Terje Moen ønsker nytt landsstyre velkommen ved åpningen av møtet.

FØRSTE SAMLING: Første nestleder Terje Moen ønsker nytt landsstyre velkommen ved åpningen av møtet.

Sidsel Valum

– Vi skal utforme politikk. Dere bestemmer retningen på hva vi gjør, sa første nestleder Terje Moen, da han ønsket det nye landsstyret velkommen ved åpningen av det tre dager lange møtet fra 20. til 22. september på Gardermoen i Akershus. Landsstyret er forbundets øverste organ mellom landsmøtene, og ble valgt på landsmøtet på Hell i vår.

Lover omkamp om lærertetthet og læreravskilting i Stortinget

Norgeskart i endring

Per i dag er det klart at Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag skal bli ett fylke. Prosess med sammenslåing av kommuner og fylker vil også påvirke hvordan SL skal organisere seg i framtida. Fortsatt er mye uklart, men Terje Moen viste fram et kart over landet med nye storregioner som kan komme til å bli en realitet.

– Det er viktig at vi klarer å samordne oss i LO. Samarbeid med Fagforbundet er viktig i denne sammenhengen, sa tidligere forbundsleder og æresmedlem Gro Standnes. Hun minnet om at regionendringer kan få betydning for hovedavtalen og ansettelsesforhold.

Landsstyret vedtok å nedsette et utvalg som skal jobbe videre med saken, med representanter som har deltatt i sammenslåingsprosess i sine regioner: Hovedtillitsvalgt i Nord-Trøndelag, Robert Storholmen, fylkesleder Monica Kjønnø i SL Vestfold og fylkesleder Øyvind Wiksaas i SL Akershus.

Arbeidstidsavtalen

Geir Allan Stava, som er forbundssekretær i tretti prosent stilling fram til nyttår, orienterte om kommende forhandlinger om arbeidstidsavtalen. SL har utformet forslag til ny arbeidstidsavtale, etter innspill fra fylkeslagene, som skal legges fram ved kravoverelevering og åpningsmøte 19. oktober. Da er SL representert, sammen med Utdanningsforbundet, Skolelederforbundet, Lektorlaget og KS. Nytt i år er at det skal nedsettes en arbeidsgruppe, som SL er med i. Det er avsatt tid for forhandlinger 1. og 4. desember. Landsstyret vedtok enstemmig å gi forbundsstyret fullmakt til å si opp den gjeldende arbeidstidsavtalen innen fristen 1. oktober, og til å utforme krav i tråd med debatten i landsstyret.

Hovedoppgjør 2018

Forbundsstyret er forhandlingsutvalg for SL i lønnsoppgjør, og ba om forhandlingsfullmakt og fullmakt til å utforme krav fra landsstyret, noe som ble vedtatt. Hovedavtalen går ut 31. desember, og det er mulig SL må levere krav før neste landsstyrermøte på nyåret neste år.

– Vi trenger innspill på fellesbestemmelsene. Det er kanskje like viktig som lønn, sa Terje Moen. Forbundsstyret skal utforme et debatthefte, som skal sendes ut til fylkeslagene og lokallagene.

– Jeg er ganske sikker på at vi skal greie å lande et forhandlingsoppgjør i 2018, og forhåpentligvis uten streik, sa Terje Moen.

Følg I skolen på Facebook

Nye arbeidsgrupper

Etter vedtak i landsmøtet, vedtok landsstyret å nedsette en vervegruppe, som skal jobbe fram til neste landsstyremøte med å trekke opp linjer for forbundets vervearbeid. Flere har sagt seg interessert i å være med. Landsstyret vedtok at gruppa skal bestå av Henriette Regine Smith fra SL Finnmark, Tove Mehus fra SL Buskerud og fylkesleder Jon Oddvar Holthe fra SL Østfold. Forbundsleder Anne Finborud skal lede gruppa, og en av forbundssekretærene skal velges av AU som sekretær.

I tråd med vedtak i landsmøtet, ble det også nedsatt en egen kursgruppe, som skal foreslå kursopplegg for tillitsvalgte i SL. Landsstyret vedtok at den skal bestå av Laila Kongerød fra SL Akershus, Anne-Grethe Hermansen fra SL Troms og fylkesleder Randi Olstad i SL Finnmark. AU fikk fullmakt til å velge leder og sekretær fra de sentralt tillitsvalgte.

Få nyhetsbrev fra I skolen

Trakassering av tillitsvalgte

Landsmøtet har også gitt landsstyret i oppgave å utarbeide en handlingsplan for å ivareta tillitsvalgte.

– Ifølge Fafo har 20 prosent av tillitsvalgte opplevd en eller annen grad av trakassering i jobben som tillitsvalgt. Om du som plasstillitsvalgt eller hovedtillitsvalgt blir trakassert, trenger du noen å støtte deg på, sa forbundssekretær Bodil Gullseth, som innledet til debatt. Landsstyret fikk utdelt spørreskjema og delte seg i grupper og diskuterte temaet. Forbundsstyret fikk fullmakt til å utforme en handlingsplan i tråd med innspill fra landsstyret og debatten der.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

I front mot mobbing

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

UNGDOMSREPRESENTANT: Runa Næss Thomassen (27) er SLs nye representant i LOs sentrale ungdomsutvalg.

UNGDOMSREPRESENTANT: Runa Næss Thomassen (27) er SLs nye representant i LOs sentrale ungdomsutvalg.

Sidsel Valum

KARAKTERFRITT: Lærerne Elise Sætre Bringsaker og Thomas Hetland Hauge fortalte om erfaringer med karakterfri skolehverdag.

KARAKTERFRITT: Lærerne Elise Sætre Bringsaker og Thomas Hetland Hauge fortalte om erfaringer med karakterfri skolehverdag.

Sidsel Valum

Jeg synes det er en spennende diskusjon om kompetansekrav for praktiske fag. Kanskje vi yrkesfaglærere kunne komme inn i ungdomsskolen med vår kompetanse. En heldagsskole med yrkesfag, da begynner vi å snakke drømmeskole.

Ellen Møller

Sagt i landsstyret

Jeg synes det er en spennende diskusjon om kompetansekrav for praktiske fag. Kanskje vi yrkesfaglærere kunne komme inn i ungdomsskolen med vår kompetanse. En heldagsskole med yrkesfag, da begynner vi å snakke drømmeskole.

Ellen Møller

Hvis skole skal bli like populært som i Finland, må vi få et generelt lønnshopp.

Hans Wendelbo

Når fire av ti lærere sier at de ikke får veiledning, så er det klart noe ikke stemmer.

Terje Moen

SL er tilhenger av mest mulig praksis i lærerutdanninga. Vi har ikke tro på at det er en master som gjør deg til en god pedagog for eksempel for seksåringer.

Bodil Gullseth

Jeg underviser 26 timer og har ikke tid til å lage undervisningsopplegg til alle mine timer. Vi trenger færre undervisningstimer i grunnskolen.

Henning Hansen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse