JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raymond Johansen hyller elevene som streiker – og ber lærerne våge å ta stilling

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil ha med seg lærerne på å skape framtidas samfunn.
Raymond Johansen kan smile: Han ligger godt an på målingene i Oslo sammen med sine rødgrønne byrådskamerater.

Raymond Johansen kan smile: Han ligger godt an på målingene i Oslo sammen med sine rødgrønne byrådskamerater.

Ole Palmstrøm

sidsel@lomedia.no

– Det går en demonstrasjon av streikende unger i Oslo akkurat nå. Det er rørende, sa byrådsleder Raymond Johansen, som besøkte landsstyremøtet til SL fredag 22. mars, mens barn og unge i hele landet fylte gatene med sin klimaprotest. «Skolestreikene for klima er et tydelig signal fra den yngre generasjonen om at vi er nødt til å handle nå,» uttalte han i en pressemelding samme dag. Til lærerne fra hele landet som var samlet på landsstyremøtet, hadde han en oppfordring:

– Dere er ikke bare forsvarere av læreres lønns- og arbeidsvilkår. Dere er også utviklere av framtidas samfunn. Det samfunnet kommer ikke av seg sjøl, det er resultat blant annet av den utdanninga vi gir til unga våre. Jeg ønsker meg en skole som i større grad våger å ta stilling, sa han.

p

Skolens samfunnsrolle

Raymond Johansen pekte på en rekke utfordringer samfunnet står overfor, som økende urbanisering, at vi må vente oss at stadig flere mennesker i verden er på flukt og at andelen eldre øker.

– Alt dette vil slå inn i klasserommene. Spørsmålet blir da hvordan vi skal utdanne elevene som kan utvikle det vi skal leve av etter olja, som kan redde klimaet på kloden, som bygger ned forskjeller og ikke bygger dem opp, som sam-arbeider i stedet for å polarisere, som kan løse samfunnsutfordringene ved at vi får stadig flere pleietrengende, at vi blir bedre på integrering og som kan tenke kritisk når mange av verdens ledere ikke gjør det, sa Raymond Johansen.

Han poengterte at Norge har en skole som befolkningen og foreldre har tillit til.

– Det er ingen selvfølge. Vi har sett utviklingen i Sverige, som er dramatisk når det gjelder framvekst av private
skoler. Det sier jeg også til Høyre, at det har ikke vært en framvekst etter deres tjue år med privatskoler. Fordi den offentlige skolen har vært det eneste alternativet. Og det har sånne som dere æren for, sa han og høstet applaus fra salen.

Svekket fagbevegelse

Raymond Johansen trakk fram utviklingen etter finanskrisa i Europa.

– Millioner ble arbeidsledige for ti år siden. Men så kom de nye jobbene. Millioner av jobber ble skapt etter hvert som økonomien ble bedre. Men hva slags jobber var det? Fire av fem nye jobber i Europa har vært deltidsjobber eller midlertidige jobber, sa han, og la til at det også gjelder lærerjobber. Han pekte på endringer i arbeidsmiljøloven som en viktig årsak, og advarte mot å tro at vi ikke kan oppleve noe lignende i Norge, og mot svekkelse av fagbevegelsen.

– Organisasjonsgraden er nå under femti prosent i Norge. Norge har soleklart den dårligste organisasjonsgraden i Norden.

p

Slåss for gjenvalg

– Valget til høsten er både et veivalg og et verdivalg. Arbeiderpartiet og rødgrønn side i Oslo har ikke blitt gjenvalgt på 50 år, siden 1971. For meg er det en ekstrem motivasjon, for å greie å fullføre det arbeidet vi har starta i landets hovedstad, som også er Europas miljøhovedstad dette året. Vi har satt en Oslomodell for arbeidslivet, som også er en gullstandard for norsk arbeidsliv. Oslo kjøper varer og tjenester for 25 milliarder kroner i året. Den markedsmakten vil vi bruke til å påvirke og endre markedet, fordi jeg har tro på politikk. For markedet er en tjener, mens vi er herrene, sa Raymond Johansen.

Han fortalte at han fikk «sjokk» da han overtok som byrådsleder i Oslo i 2015.

– Jeg fikk sjokk da jeg oppdaget hvor mye som var privatisert. I valgkampen snakket vi om kommunen til Søviknes i Os som det verste eksempelet. Men Oslo hadde jo gått mye, mye lengre. Det var arbeidslivskriminalitet og sosial dumping, sa han.

p

Roste byrådet

– Jeg kan ikke få sagt hvor glad jeg er for dette byrådet og det som er gjort på skolesida. Det er det beste som har skjedd i de 25 åra jeg har jobbet i Oslo-skolen, sa Ellen Møller, som er nestleder i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund, medlem av styret til LO i Oslo og til daglig jobber som avdelingsleder på Tip ved Etterstad videregående skole.

– Dere har vist at dere ikke bare jobber for å være herre over markedet, men også over byråkratiet. Jeg jobber med fag- og yrkesopplæring, og vi visste hva elevene våre gikk til etter hvert. Læreplassene ble borte i havna, på byggeplassene og så videre. Det har vært en forferdelig utvikling, sa Ellen Møller.

p

Hun fortalte om møte med personer og fagforeninger på en tur fylkeslaget hadde til Hellas i fjor høst.

– Det hadde ikke vært fast ansatte lærere på ni år, alle fikk ti måneders kontrakter. Lærere jobber bare på engasjement.

STØTTER RAYMOND: − Dette byrådet er det beste som har skjedd i de 25 åra jeg har jobbet i Oslo-skolen, sa Ellen Møller, som er nestelder i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund (SL).

STØTTER RAYMOND: − Dette byrådet er det beste som har skjedd i de 25 åra jeg har jobbet i Oslo-skolen, sa Ellen Møller, som er nestelder i Oslo fylkeslag av Skolenes landsforbund (SL).

Sidsel Valum

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse