JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen og FHI skeptiske til Aps krav om å prioritere lærere i vaksinekøen

Regjeringen og FHI mener det ikke er riktig å prioritere lærere i vaksinekøen. Syke og kritisk helsepersonell må prioriteres først, sier de.

Ole Palmstrøm

Ap-leder Jonas Gahr Støre oppfordret mandag regjeringen til å sørge for at lærere og skoleansatte prioriteres lengre fram i vaksinekøen.

– Det Ap ikke har sagt, er hvem man skal prioritere ned. Og hvis man ikke sier hvem man skal prioriteres foran og på hvilken plass, så blir det vanskelig å ha en reell diskusjon om dette, sier statsminister Erna Solberg i en kommentar til NTB.

Hvem skal de stilles foran?

– Jeg tror den planen vi har lagt med å prioritere de som er syke og kritisk helsepersonell, er en viktig prioritering nå, sier Solberg.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener heller ikke det er riktig å prioritere lærerne nå.

– Jeg forstår lærernes ønske om å bli prioritert og alle de som har ytret ønske om å bli prioritert, fordi de har gode grunner for det. Heldigvis tyder alt på at det vil bli nok vaksiner til alle etter hvert, men det vil ta tid. I den fasen vi er nå, er det langt fra nok, og da mener vi det er en riktig rekkefølge som er besluttet av regjeringen, sier Stoltenberg.

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Vi mener den er tilstrekkelig dynamisk til at vi kan ta hensyn til andre grupper, men det er først og fremst helsepersonell som da vil rykke opp hvis situasjonen eller kunnskapen endrer seg, legger Stoltenberg til.

– Ivareta sårbare barn

Ap-leder Støre er klar på at syke, eldre og helsepersonell skal prioriteres først i vaksinekøen, men mener andre yrkesgrupper som jobber med syke, eldre og barn, bør vaksineres raskt når resten av befolkningen står for tur.

– Vi må gjøre det vi kan for å ivareta sårbare barn og unge gjennom krisen. Da er åpne skoler og barnehager helt avgjørende, og det forutsetter at lærere og andre som bidrar til å holde skoler og utdanning tilgjengelig for våre barn og unge, holder seg friske, sier Støre til NTB.

– Det aller viktigste er imidlertid at regjeringen får opp tempoet på vaksineringen, slik at samfunnet raskt kan vende tilbake til normalen, sier han.

Høyere forekomst i Oslo

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) opplyser til NTB at forekomsten av covid-19 i Norge er noe forhøyet blant assistenter, barnehagepedagoger og grunnskolelærere.

– Dette har Folkehelseinstituttet undersøkt nærmere. De ser at dette kun skyldes tallene fra Oslo, og at det ikke er høyere forekomst i disse yrkene ellers i landet, sier hun.

– Vi følger situasjonen for smitte blant barn og lærere tett. Målet vårt er å skjerme barn og unge så langt det er mulig under den smittesituasjonen vi har i samfunnet, det fordrer også at de som jobber i skolen er trygge i jobben sin, sier Melby.

Vernepleier Gunvor har vaksinert halvparten av beboerne: – Det føles litt som å være en del av verdenshistorien

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse